Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

4 czerwca 2017 r.
14:18

Puławska na talerzu. Gdzie w Lublinie i regionie zjeść danie ze szlachetnego mięsa?

0 3 A A
Piotr Huszcz, szef kuchni w restauracji Hotelu Piano: Zapraszam na chłodnik: botwinka/młode ziemniaki/boczek wędzony ze świni rasy puławskiej/faszerowane jajko z ziołową skorupką<br />
Piotr Huszcz, szef kuchni w restauracji Hotelu Piano: Zapraszam na chłodnik: botwinka/młode ziemniaki/boczek wędzony ze świni rasy puławskiej/faszerowane jajko z ziołową skorupką
(fot. Dorota Awiorko)

Jej mięso dorównuje w smaku węgierskiej mangalicy i cerdo iberico. Coraz więcej restauracji z Lublina serwuje dania ze szlachetnego mięsa. Schabowy z kostką, żeberko, indyk z boczkiem, a nawet chłodnik są bezkonkurencyjne. Puławska pojawia się w dobrych restauracjach regionu. O smaku dań z puławskiej coraz głośniej w Polsce. Podpowiadamy, gdzie można spróbować dań z „puławiaka”

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

O co chodzi z tą puławską i dlaczego to jest takie dobre? Po pierwsze świnka rasy puławskiej, zwana w skrócie „puławiakiem” to jedna z najstarszych polskich ras. Po drugie, rasa puławska charakteryzuje się wysoką jakością mięsa, o charakterystycznej marmurkowatej strukturze. Dzięki temu jest kruche i bardzo soczyste.

Schabowy zwykły a schabowy z puławskiej to kulinarnie dwa różne światy. – Mamy w karcie boczek z puławiaka. Mięso jest soczyste, delikatne, ze smacznymi przerostami tłuszczu. Pachnące. I najważniejsze, ma naturalny smak – mówi Szymon Boguta z G20 Resto Bar w Lublinie, który wcześniej wprowadził puławską do restauracji Chleb Powszedni w Hotelu Trzy Róże.

Lubelskie ze smakiem, puławska na talerzu

– Za sprawą ubiegłorocznej edycji Europejskiego Festiwalu Smaku w najlepszych restauracjach Lublina, regionu i Polski pojawiły się dania ze szlachetnego mięsa świnki rasy puławskiej, które dorównuje w smaku węgierskiej mangalicy i cerdo iberico. To mięso jest bardzo smaczne. Myślę, że dorównuje naszej rasie iberyjskiej – mówi Manuel Gonzalez Bravo, hiszpański szef kuchni z restauracji Browar Grodzka 15.

W ubiegłym roku na festiwalu pojawił się włoski czarodziej kuchni Andrea Camastra, wraz z Robertem Makłowiczem zaczęli współtworzyć nową legendę wyśmienitego mięsa. Szaszłyki z puławskiej grillowali Maestro Sedrak Mamulyan, jeden z najwybitniejszych szefów kuchni w Armenii i Edgar Ghazaryan, Ambasador Nadzwyczajny i Pełnomocny Republiki Armenii w Warszawie. Pieczonego „puławiaka” serwował Sławomir Sosnowski, marszałek województwa lubelskiego. Smaku mięsa nie mogła nachwalić się Małgorzata Kalicińska. Znakomita pisarka przygotowała puławską z grilla.

Puławska znalazła się na warsztatach, które z lubelskimi szefami kuchni poprowadził Andrea Camastra, on także przyrządzał ją na scenie. 9 dań w prestiżowym konkursie Good Chef 2016 zostało przygotowane z mięsa rasy puławskiej i produktów sygnowanych Marką Lubelskie. W ramach cyklu Lubelskie ze smakiem, Puławska na talerzu – odbyło się kilkanaście pokazów na Scenie Smaku. Tak będzie i na 9 edycji Europejskiego Festiwalu Smaku, który potrwa od 4 do 10 września 2017.

Gdzie zjemy dania z puławskiej w Lublinie?

Absolutnym rekordzistą jest restauracja Perłowa Pijalnia Piwa. W menu znajdziecie następujące kompozycje: Kiełbaska z wieprzowiny rasy puławskiej, musztarda Chmielowa, domowy ketchup, zupę z pieczonych ziemniaków (policzek wieprzowy rasy puławskiej, proch z chleba żytniego, piana z piwa Perła Koźlak, ocet słodowy własnej produkcji. Znakomite są pierożki w wieprzowiną (wieprzowina rasy puławskiej, sos grzybowy, żel z pigwowca, jarmuż. Kiełbaski z puree ziemniaczanym, kapustą z grochem, olejem z pieczonych warzyw i musztardą oraz Dymione żeberko (wieprzowina rasy puławskiej, marynowana rzodkiew, karmelizowana marchewka, chutney z selera naciowego, purée ziemniaczane). Brawo Perłowa.

Na puławską warto wybrać się do restauracji Hotelu Piano. – Dużym powodzeniem cieszy się zestaw: Botwinka/młode ziemniaki/boczek wędzony ze świni rasy puławskiej/faszerowane jajko z ziołową skorupką. Na drugie podaję: Filet z indyka gotowany sous vide/curry/kalarepa/bób/ boczek ze świni rasy puławskiej/jogurt naturalny/mięta – mówi Piotr Huszcz.

W restauracji G20 Resto Bar Szymon Boguta podaje boczek z puławiaka w następującym zestawie: Boczek/puree musztardowe/ziemniak/chips chrzanowy/emulsja z buraka. – Do letniej karty wprowadzę kolejne danie z puławiaka – mówi Boguta.

Puławskiej nie mogło zabraknąć w restauracji Ego Hotelu Alter. Zjecie tu zestaw: Polędwiczka wieprzowa świni rasy puławskiej, czarna soczewica, pietruszka glazurowana w syropie z bzu, purée marchewkowe, warzywa, sos z marynowanym pieprzem.
Schab ze świni rasy puławskiej z kością sous vide podany w towarzystwie pęczotta z pieczarkami, serem podpuszczkowym, piklowaną cebulką oraz ciemnym sosem z borowikiem – podaje restauracja 2 PI ER.

Gdzie w regionie, gdzie w Polsce?

W regionie puławską podaje się w restauracji Willa Filiks w Nałęczowie, Kuchnia i Wino w Kazimierzu Dolnym, Gospoda Sto Pociech w Chełmie. W Polsce puławską podaje prestiżowa restauracja Cafe Zielony Niedźwiedź w Warszawie. – Podajemy dania z puławskiej na przemian z rasą złotnicką – mówi Jan Budzyński.

Szlachetne mięso serwuje Restauracja Ostromecka w miejscowości Ostromecko koło Bydgoszczy. To polski rekordzista w ilości dań z puławskiej. W menu jest zakładka: wieprzowina puławska. Znajdziecie tu: Kotlet schabowy z kością, panierowany z kością, kotlet słoneczny z ananasem, sznycel z jajkiem, rogal faszerowany, polędwicę w sosie kurkowym, żeberka, golonkę po bawarsku i rumsztyk z cebulką.
Ostatnio puławską do karty wprowadził Marcin Popielarz, piekielnie zdolny szef kuchni w restauracji Biały Królik w Gdyni. To młody kapuśniak ze świnki puławskiej.

Kiedy więcej restauracji?

W tym roku puławska znów pojawi się na talerzach podczas Europejskiego Festiwalu Smaku. Na zeszłorocznej konferencji prasowej Sławomir Sososnowski, Marszałek Województwa Lubelskiego powiedział: „Nakreśliliśmy wizję festiwali na przynajmniej trzy lata. Uznaliśmy, że ten festiwal powinien wykreować, stworzyć nową jakość, nową ofertę, także nowe produkty. Chodzi tu o gastronomię, czyli doskonałe i tradycyjne dania wyprodukowane na rodzimych produktach pochodzenia pierwotnego wytwarzanych w rolnictwie. W tym o szlachetne mięso świni rasy puławskiej”.

Kiedy kolejne restauracje wpiszą do karty dania z puławskiej? – Jest jeden problem. Dostępność produktu. Mięso z puławskiej można kupić w Auchan, ale ja muszę mieć towar w najwyższym gatunku. W wyspecjalizowanych hurtowniach mięsa z puławskiej jeszcze nie ma, a prywatni hodowcy chcą sprzedać mi całą tuszę. A ja potrzebuję polędwicę i schab – mówi Jarosław Sak, szef kuchni w Trybunalska City Pub. W dodatku, jak podaje portal „Farmer”, liczba hodowców świń rasy puławskiej skurczyła się o połowę.

Jedna gra jest warta świeczki. Nadal chodzi o niebywały smak mięsa. Spróbujcie kupić w sklepie Auchan schab. Tylko sól i pieprz, odrobina mąki i na patelnię z klarowanym masłem. Z młodymi ziemniakami z koperkiem i małosolnym – niebo w gębie.

Puławska w maśle

Składniki: 1 kawałek schabu ze świnki rasy puławskiej, 1 kostka masła, 15 ząbków czosnku, sól i pieprz, olej.
Wykonanie: schab dokładnie oczyścić. Czosnek przekroić na pół, naszpikować schab, natrzeć solą i pieprzem. Obsmażyć schab na oleju z masłem. W garnuszku rozpuścić masło. Schab ułożyć w foremce, która powinna być dopasowana do wielkości schabu. Zalać mięso gorącym masłem. Nakryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec do miękkości. Pokroić w plastry. Podawać na gorąco. Lub na zimno jako wędlinę.

Pozostałe informacje

Sygnatariusze listu intencyjnego. Intencją jest odbudowa polskich zdolności do produkcji materiałów wybuchowych, w tym prochów strzelniczych
zbrojenia

Polska potrzebuje własnego prochu do amunicji. Pomoże Grupa Azoty

Grupa Azoty będzie współpracowała z Polską Grupą Zbrojeniową, Mesko oraz Agencją Rozwoju Przemysłu. Celem jest rozwój bazy surowcowej i zdolności do produkcji polskiej amunicji. Docelowo chodzi o budowę fabryki nitrocelulozy.

U zbiegu ulicy Nałęczowskiej i alei Kraśnickiej może stanąć 70-metrowy wieżowiec

Ma być najwyższym wieżowcem w Lublinie. Będą negocjacje z inwestorem

U zbiegu Nałęczowskiej i Kraśnickiej może stanąć 70-metrowa wieża - najwyższy budynek mieszkalny na Lubelszczyźnie. Żeby go postawić konieczne będą zmiany planistyczne, bo tak wysokie obiekty w tym miejscu Lublina nie były przewidziane. Co miasto chce uzyskać za ewentualną zgodę? Lista życzeń jest długa.

Torby, na które czekają organizatorzy akcji nie muszą być nowe, ale powinny być w dobrym stanie. Najmilej widziane są te duże, ale tak naprawdę także mniejsze również się przydadzą
Zamość

Wędrujące, używane torby na prezenty. Masz na zbyciu? Oddaj

Z ciekawą inicjatywą wyszła Zamojska Akademia Kultury. Zachęca mieszkańców do przekazywania używanych, ale jeszcze w dobrym stanie toreb na prezenty. Będą w nie pakowane upominki dla potrzebujących.

Powiat puławski ma już projekt budżetu na przyszły rok. Na inwestycje tym razem przeznaczy 37 mln zł, z czego lwia część trafi na drogi oraz dokończenie siedziby puławskiej PSP
Puławy
galeria

Nowy budżet mniejszy od starego. Połowa wydatków trafi na oświatę

Radni powiatu puławskiego otrzymali już projekt budżetu na 2025 rok. Przyszłoroczne dochody mają spaść z ponad 250 do niecałych 240 mln zł. Cięcie czekają również wydatki, zwłaszcza te na inwestycje. Najwięcej pieniędzy pochłonie oświata i wychowanie.

Niedoceniany zawód, choć jakże ważny. „Ludzie kojarzą nas z rozdawaniem darów”
galeria

Niedoceniany zawód, choć jakże ważny. „Ludzie kojarzą nas z rozdawaniem darów”

Dzisiaj obchodzimy Dzień Pracownika Socjalnego. To okazja do uhonorowania najbardziej zasłużonych oraz podjęcia dyskusji o zmianach, których potrzebują osoby wykonujące ten zawód.

Tysiące ludzi bez czystej wody. Sanepid potwierdza skażenie mikrobiologiczne
zdrowie

Tysiące ludzi bez czystej wody. Sanepid potwierdza skażenie mikrobiologiczne

Kilka tysięcy mieszkańców prawobrzeżnej części gminy wiejskiej Puławy obecnie pozbawiona jest wody pitnej z wodociągu. Sanepid potwierdza skażenie na ujęciu w Gołębiu, które zaopatruje sześć miejscowości. Samorząd udostępnia mieszkańcom wodę w butelkach.

"Warunek cudu" na Targowej – mozaika przypomina żydowską historię Lublina
Lublin
galeria

"Warunek cudu" na Targowej – mozaika przypomina żydowską historię Lublina

Na ścianie budynku przy ul. Targowej w Lublinie powstała mozaika „Warunek cudu”. Dzieło autorstwa Ingi Levi nawiązuje do żydowskiego dziedzictwa tej części miasta, przypominając o historycznym znaczeniu ulicy dla społeczności żydowskiej.

Rolnik wciągnięty przez rozdrabniacz słomy. Wezwano ratowniczy śmigłowiec
wypadek

Rolnik wciągnięty przez rozdrabniacz słomy. Wezwano ratowniczy śmigłowiec

Do tego nieszczęśliwego wypadku doszło wczoraj w Trzebieszowie Pierwsyzm w powiecie łukowskim. 37-letni rolnik obsługiwał rozdrabniacz słomy. W pewnym momencie znalazł się zbyt blisko podajnika. Na miejsce wezwano śmigłowiec Lotniczego Pogotowia Ratunkowego.

Edyta Majdzińska najprawdopodobniej będzie dalej prowadzić MKS FunFloor Lubin

Edyta Majdzińska (MKS FunFloor Lublin): Wierzę w kierunek mojej pracy i wierzę w ten zespół

Przedwczesne odpadnięcie z europejskich pucharów najprawdopodobniej nie wywoła burzy w MKS FunFloor. Wydaje się, że Edyta Majdzińska przetrwa ten okres niepokoju.

Kilka lat temu kino Bajka było popularnym miejscem spotkań studentów. Jak jest teraz - zapytaliśmy jego właściciela
magazyn
galeria

Jak radzi sobie lubelskie kino Bajka? "Nie wiem czy przetrwamy"

Po zakończeniu pandemii koronawirusa właściciele kin zauważają zmiany w preferencjach widzów dotyczących sposobu oglądania filmów. Czy mieszkańcy Lublina chętnie odwiedzają lokalne kina? Jak właściciele radzą sobie w nowej rzeczywistości? O sytuacji kina „Bajka” w Lublinie opowiedział nam Waldemar Niedźwiedź.

Jakie zadaszenie tarasu wybrać aby połączyć funkcjonalność i styl?

Jakie zadaszenie tarasu wybrać aby połączyć funkcjonalność i styl?

Zadaszenie tarasu to praktyczne rozwiązanie, które pozwala cieszyć się przestrzenią na świeżym powietrzu niezależnie od pogody. Odpowiednio dobrane chroni przed słońcem, deszczem oraz zapewnia prywatność. W tym artykule przyjrzymy się inspiracjom, jakie można wykorzystać przy wyborze zadaszenia tarasu.

Zbadaj piersi jeszcze dziś. Sprawdzamy, gdzie i kiedy zaparkuje mammobus

Zbadaj piersi jeszcze dziś. Sprawdzamy, gdzie i kiedy zaparkuje mammobus

Nowotwór piersi jest najczęstszą przyczyną przedwczesnej śmierci wśród polskich kobiet. Kluczem do zdrowia jest m.in. regularna mammografia. Będzie ją można zrobić w mobilnym gabinecie, który właśnie przejeżdża przez nasz region.

Czym są kampery i jak działają?

Czym są kampery i jak działają?

Kampery to specjalnie zaprojektowane pojazdy, umożliwiające komfortowe podróżowanie i nocowanie w różnych miejscach. Ich unikalna konstrukcja łączy funkcje samochodu z przestrzenią mieszkalną.

Niezwykły duet – Smolik//Kev Fox w Świdniku
koncert
22 listopada 2024, 18:00
film

Niezwykły duet – Smolik//Kev Fox w Świdniku

Smolik//Kev Fox to eklektyczny i wymykający się jasno określonym ramom duet Andrzeja Smolika – znakomitego polskiego producenta i Keva Foxa brytyjskiego songwrittera, który w najbliższy piątek zagra w Świdniku.

Będzie ślisko. Noga z gazu

Będzie ślisko. Noga z gazu

Będzie ślisko na drogach. Oblodzenie pojawi się w całym regionie.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium