Pierścionki, piramidki, fasolki albo kulki. Ręcznie zwijane w gorących dłoniach kobiet o skośnych oczach.
Razem z Magdaleną Poprawską z herbacianego sklepu przy ul. Świętoduskiej i Radiem Lublin zapraszamy w podróż po krainie herbat dziwnych. Dziś o herbatach zielonych, które ze względu na walory zdrowotne - robią furorę.
- Nie dość, że odchudzają, to jeszcze są potężnym zabezpieczaniem przed poważnym chorobami. I silną bronią w walce z rakiem - mówi Poprawska, która pasjonuje się herbatami z najdalszych stron świata. W jej zaczarowanym sklepie możecie zobaczyć zielone herbaty z różą, piwonią, czy chryzantemą. Ale to jeszcze nie koniec. Kiedy dziś tam zajrzycie - możecie zasmakować w herbacianych pierścionkach, piramidkach, kulkach czy fasolkach. A nawet stożkach.
Ryba w herbacie
Oto fantastyczny przepis nadesłany przez Monikę. Widać, że Monika lubi smakowe eksperymenty.
Składniki:
1 kg filetów z ryby morskiej, 10 dag pieczarek, 10 dag szynki, 4 łyżeczki suchej herbaty, 2 cebule, łyżka mąki, łyżeczka soli, ćwierć łyżeczki imbiru, olej do smażenia. Do panierowania: 2 białka jaj, 3 łyżki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia.
Wykonanie:
Zaparzyć herbatę w 2 szklankach wrzątku, przecedzić i ostudzić.
Zalać naparem kawałki ryby podzielone na podłużne filety, przykryć je i odstawić w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki) na 3-4 godz.
Szynkę pokroić w paseczki, a cebulę i pieczarki w plasterki.
Wyjąć rybę z marynaty, osączyć i delikatnie oprószyć mąką oraz solą. Na każdym kawałku położyć trochę szynki, cebuli i pieczarek, posypać imbirem, starannie zawinąć i spiąć igłą do zrazów lub wykałaczką.
Białko jaja lekko ubić, wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia oraz taką ilością wody, żeby ciasto miało gęstość śmietany.
Kawałki ryby obtoczyć w cieście, a następnie usmażyć na gorącym oleju.
Podawać z sosem beszamelowym, ryżem i surówkami.
Piątki w świecie herbat nieznanych
W każdy z wymienionych piątków o godz. 11.10 w Radiu Lublin - o herbatach. I w naszym Magazynie. A w sklepie z herbatą "Herbama” w Lublinie przy ul. Świętoduskiej 8 - degustacja herbat dziwnych. Będą też nagrody w postaci cennych herbat. Wystarczy zadzwonić dziś o godz. 12 do naszej redakcji pod numer 0-81 46 26 800 i opowiedzieć legendę o powstaniu herbaty.