Otrzymaliśmy rekordową ilość przepisów. W puli nagród ufundowanych przez Moniecką Spółdzielnię Mleczarską w Mońkach były: torba piknikowa, torba na laptop i zestaw malarski dla dzieci. Komisja konkursowa wybrała trzy przepisy. Gratulujemy.
Składnik: 350 g serka topionego, 300 g sera ementalera, 400 ml białego wina wytrawnego, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 5 łyżek wódki wiśniowej, mielony, biały pierz, gałka muszkatołowa, chleb pokrojony w kostkę.
Wykonanie: Ser kroimy w małą kostkę, żeby łatwiej się rozpuścił. Naczynie do fondue smarujmy ząbkiem czosnku, przekrojonym na pół. Wlewamy wino i powoli podgrzewamy. Stopniowo dodajemy ser i ciągle mieszając, roztapiamy do konsystencji gładkiego kremu. Jeśli krem wydaje się zbyt rzadki, dodajemy nieco więcej mąki. Pod koniec dodajemy wódkę, mielony pieprz, świeżo startą gałkę muszkatołową i powoli podgrzewamy jeszcze 5 minut. Garnek z fondue stawiamy na małym podgrzewaczu i danie trzymamy w cieple. Chleb nadziewamy na widelce i maczamy w gorącej masie serowej.
II miejsce: Agnieszka, „Moniecka”, pikantna sałatka serowa
Składniki: 20 dag sera monieckiego, 10 dag sera gouda, 10 dag sera zamojskiego, po 1 średniej kiści białych oraz ciemnych winogron (razem około 30 dag), filiżanka grubo posiekanych orzechów włoskich, 10 dag serka topionego kremowego MSM Mońki, szklanka gęstej śmietany, pół małego kieliszka wytrawnego cherry, świeżo zmielony pieprz oraz gałka muszkatołowa do smaku.
Wykonanie: Sery kroimy w drobną kostkę, z winogron usuwamy pestki i kroimy je na pół, dodajemy orzechy i lekko mieszamy. Podgrzewamy w rondlu serek oraz śmietanę, mieszamy aż się idealnie połączą, na koniec dodajemy cherry oraz przyprawiamy do smaku pieprzem oraz gałką muszkatołową. Po przestudzeniu polewamy tak przygotowanym sosem sałatkę. Polecam: bardzo wykwintna i smaczna sałatka idealnie sprawdzi się na szczególne okazje. Smacznego!
III miejsce: Magdalena D., cordon bleu po radomsku
Składniki: 4 filety z piersi kurczaka lub indyka, 4 plasterki szynki, 4 plasterki topionego serka MSM Mońki, pikantny sos (musztarda, chrzan, keczup), sok z cytryny, zioła prowansalskie, 1 jajko, mąka, bułka tarta, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia, ewentualnie 1 kieliszek białego wytrawnego wina.
Wykonanie: Filety lekko rozbić, skropić obficie sokiem z cytryny i natrzeć solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi, zawinąć w kawałek folii i odstawić do lodówki na godzinę. Mięso posmarować sosem, przykryć plasterkiem szynki i plasterkiem sera, zwinąć w ścisły rulonik i spiąć wykałaczką. Obtoczyć w mące, następnie panierować w rozmąconym jajku i bułce tartej. Obsmażyć na złoty kolor (można też skropić białym winem i dusić pod przykryciem 10 minut).
Autorów przepisów prosimy o wysłanie swoich danych na adres: dragan@dziennikwschodni.pl.