Z kartoflami w mundurkach, z piernikem, z żurawiną albo z porami. Pyszny
A oto kilka pomysłów na śledziową ucztę rozpoczynającą post.
Śledź z piernikiem i korzeniami
Składniki:
pół kg śledzi
15 dag suchego piernika
15 dag orzechów włoskich
4 łyżki miodu
4 łyżki octu winnego
6 ziaren goździków
6 ziaren pieprzu
6 ziaren ziela angielskiego
0,3 l oleju
Wykonanie:
Śledzie moczymy 24 godziny w mleku. Po odfiletowaniu ściągamy skórę. W moździerzu rozbijamy goździki, ziele i pieprz. Na patelni podgrzewamy olej do 40 stopni i wrzucamy przyprawy. Powstałą marynatą zalewamy śledzie na 10 godzin.
Suchy piernik ścieramy na tarce. Siekamy orzechy. Dodajemy 4 łyżki miodu i 4 łyżki octu winnego. Po wymieszaniu smarujemy śledzie i zwijamy w koreczki.
(według Marka Kulpy z restauracji „Old Pub" w Lublinie)
Rozczochrańce
Filety śledziowe przyprawić wg uznania.
Zrobić ciasto naleśnikowe dodać grubo utarte ziemniaki.
Zanurzać kawałki śledzia w cieście z wiórkami ziemniaków.
Smażyć na głębokim tłuszczu.
Podawać na gorąco lub na zimno.
Śledź zawijany z żurawiną
Płaty śledziowe nasmarować pikantną pastą żurawinową.
Zwinąć w rolmops. W środek włożyć żurawinę z solanki.
Ułożyć na śmietanowo - żurawinowym sosie.
Śledź z porami
Płaty śledziowe posmarowane pastą z ugotowanego pora i musztardy.
Owinąć wokół blanszowanego pora (środek ok. 1 cm średnicy)
Ułożyć na sosie jajeczno-musztardowym.
(Według Lecha Cwaliny z Hadesu).