Na jesienny czas dobry śledzik nie zaszkodzi. Jeśli zrobicie go według poniższego przepisu, może być ozdobą przyjęcia. Ciekawe, jak wy przyrządzacie śledzie. Z cebulką i olejem lnianym? Z jabłkiem? Pod pierzynką?
Składniki:
pół kg śledzi
15 dag suchego piernika
15 dag orzechów włoskich
4 łyżki miodu
4 łyżki octu winnego
6 ziaren goździków
6 ziaren pieprzu
6 ziaren ziela angielskiego
0,3 l oleju
Wykonanie:
Śledzie moczymy 24 godziny w mleku. Po odfiletowaniu ściągamy skórę. W moździerzu rozbijamy goździki, ziele i pieprz. Na patelni podgrzewamy olej do 40 stopni i wrzucamy przyprawy. Powstałą marynatą zalewamy śledzie na 10 godzin.
Suchy piernik ścieramy na tarce. Siekamy orzechy. Dodajemy 4 łyżki miodu i 4 łyżki octu winnego. Po wymieszaniu smarujemy śledzie i zwijamy w koreczki.