W Lublinie trwa Post Festiwal. W każdy czwartek Wielkiego Postu w restauracji Hades Szeroka najlepsi szefowie kuchni rekonstruują postne przepisy. Oto przepis Marka Panka na postną zupę.
Ślepe ryby
Składniki: 1 litry wody, 0.5 kg ziemniaków, dwie małe marchewki, pół małego selera, 1 mała cebulka, 1 mały korzeń pietruszki, pół małego pora, ziele angielskie, liść laurowy, 200 ml słodkiej śmietanki (opcjonalnie), Maggi/sól/pieprz do smaku, natka pietruszki do posypania.
Wykonanie: warzywa obrać i umyć. Ziemniaki pokroić w małą kostkę. Wszystkie warzywa wrzucić do wody i gotować na małym ogniu, aż będą miękkie z liściem laurowym i zielem angielskim. Wyjąć cebulę i pory, resztę warzyw rozgnieść za pomocą tłuczka do ziemniaków. Dodać słodką śmietankę, wymieszać i zagotować. Doprawić Maggi, solą i pieprzem. Każdą porcję obficie obsypać posiekaną natką pietruszki.
Ślepe ryby (inaczej: rzadkie pyrki) to tradycyjna postna zupa ziemniaczana, charakterystyczna dla kuchni wielkopolskiej. Jej nazwa pochodzi stąd, że zazwyczaj nie była gotowana na mięsie, nie zawierała więc oczek tłuszczu. Jeśli była przygotowana z zasmażką, nazywano ją ślepymi rybami z myrdyrdą.