Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

20 grudnia 2013 r.
13:04
Edytuj ten wpis

Świąteczne przysmaki: Przepisy lubelskich restauratorów

0 4 A A

Na świąteczny obiad chcemy polecić wam marynowaną pierś z kaczki. To bardzo smaczne mięso, w przedświątecznych promocjach można kupić piersi z kaczki w dobrej cenie.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
– Wyborny smak tego dania kryje się w sposobie zamarynowania mięsa. Podaję jedną z wielu wersji marynat i zachęcam do samodzielnego skomponowania zalewy – mówi Andrzej Malinowski, szef kuchni w Zajeździe Kmicic.

Dodajmy, że w ten sam sposób możecie zrobić indyka czy kurczaka, a nawet schab.

Składniki: 4 piersi z kaczki, 1 szklankę czerwonego wina, po kilka ziaren jałowca, pieprzu, szczyptę cynamonu, trawę żubrową (z butelki z żubrówką).

Wykonanie: piersi kaczki nakłuwamy i nacieramy solą z pieprzem. Na patelni podgrzewamy przyprawy i zalewamy winem. Dzięki temu aromat ziół szybciej przejdzie do mięsa. Gdy marynata przestygnie, zalewamy nią piersi i odstawiamy na 12 godzin.

Po zamarynowaniu obsmażamy mięso na oliwie tak, żeby skórka była złocista i chrupiąca. Skrapiamy spirytusem i zapalamy. Po chwili na patelni powstaje esencjonalny sos, który jest podstawą do dalszej twórczości. Podlewamy bulionem i dusimy mięso do miękkości.

– Wyjmujemy piersi i przekładamy w ciepłe miejsce. Do sosu z duszenia możemy dodać sos sojowy wzbogacony odrobiną Tabasco. Ja bardzo lubię sos malinowy, więc wrzucam na patelnię świeże (teraz mrożone maliny), odparowuję… i sos gotowy – mówi Andrzej Malinowski.

Z czym podać tak przyrządzoną kaczkę? Dobrym rozwiązaniem będą ziołowe ziemniaki. Najpierw je gotujemy, potem kroimy w plastry, posypujemy ulubioną mieszanką ziół i obsmażamy na maśle. Do kaczki pasuje sałatka z mandarynek. Mandarynki obieramy, dzielimy na cząstki, każdą kroimy na pół. Przekładamy do salaterki, skrapiamy dobrą oliwą i posypujemy grubo zmielonym pieprzem. Kieliszek czerwonego, wytrawnego wina doda naszemu daniu odświętny charakter.

Karp w migdałach

Eliza Kunc, restauratorka z Piask

Składniki: karp, 5 pokrojonych cebul, rodzynki i migdały według uznania, sól i pieprz. Na wywar: głowy i mięso z karpia, 3 marchewki, kawałek selera, 1 pietruszka, 2 cebule, 2 listki laurowe, ziele angielskie.

Wykonanie: do gotującej się wody wrzucamy głowy i resztki mięsa z ryby, wszystkie warzywa i przyprawy. Solimy i gotujemy co najmniej 2 godziny. Po pół godzinie wyciągamy marchewkę, jeśli chcemy później nią dekorować półmisek.

Karpia pozbawiamy długich ości oraz kręgosłupa (używamy do wywaru). Otrzymane filety kroimy w 4-centymetrowe paski. Bulion odcedzamy przez gęste sitko lub ściereczkę. Dzielimy go na dwie części. W jednej z nich gotujemy na bardzo małym ogniu przez 10 minut rybne filety. Do drugiej części bulionu wsypujemy 5 drobno pokrojonych cebul i dusimy je przez 15 minut. Pod koniec dodajemy do cebul odcedzone z wody rodzynki i migdały.

Kiedy karp zmieni kolor z czerwonego na biały, to wtedy bardzo ostrożnie przekładamy go na szeroki półmisek. Pozostały bulion przelewamy do cebuli, dodajemy sporo pieprzu (potrawa powinna mieć słodkawo ostry smak) i odparowujemy. Karpia dekorujemy marchewką i zalewamy rybnym bulionem. Odstawiamy od lodówki i modlimy się, by galaretka zastygła.

Soljanka

Składniki: 20 dag wołowiny, 20 dag pieczonej cielęciny, 10 dag wędzonej szynki, 10 dag wędzonego boczku, 10 dag kiełbasy, 5 kiszonych ogórków z beczki, 3 cebule, 4 ząbki czosnku, 1 cytryna, śmietana, masło, sól, biały pieprz, szczypta bazylii.

Wykonanie: na wołowinie ugotować bulion. Pokroić w kostkę mięso wyjęte z garnka i pozostałe wędliny. Na maśle udusić kiszone ogórki z odrobiną czosnku. Oddzielnie cebulę posiekaną w kostkę. Do gotującego się bulionu wrzucić ogórki, cebulę, wędlinę i gotować 20 minut. Kto lubi może pod koniec gotowania wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę. Muszą być w soljance ugotowane "al dente”. Zaprawić śmietaną. Jeśli zupa jest mało kwaśna dodać sok z cytryny. Na koniec biały pieprz i roztartą w palcach bazylię. Smacznego.

Gołąbki

Składniki: 1 kapusta, 25 dag grochu, 15 dag pęczaku, 2 cebule, 1 szklanka bulionu warzywnego, 1 łyżka mąki, olej lniany, sól, pieprz
Wykonanie: oddzielnie ugotować groch i pęczak. Przełożyć do misy. Dodać posiekaną cebulę podsmażoną na oleju. Doprawić solą i pieprzem. Starannie wyrobić i odstawić na 2 godziny.

Z kapusty wyciąć głąb i obgotować. Co jakiś czas zdejmować po 2 liście. Ścinać gruby nerw, nakładać farsz i zawijać gołąbki. Na dnie rondla ułożyć liście kapusty. Skropić olejem. Ułożyć gołąbki, zalać bulionem. Nakryć liśćmi, skropić olejem raz jeszcze. Gotować 1,5 godziny na wolnym ogniu.

Wigilijny sum

Ivo Violante, szef kuchni restauracji Auriga

Składniki: sum o wadze 1,5 kg, 1 średnia dynia, 2 cukinie, 2 bakłażany, 1 szklanka białego wina, 2 łyżki mąki, olej, oliwa, 6 jajek, sól, pieprz
Wykonanie: rybę kroimy w dzwonka, obtaczamy w mące, podsmażamy na oleju i odstawiamy na bok. Rozmącamy jajka, dodajemy sól i pieprz, ewentualnie ulubione zioła. Jeszcze raz obtaczamy rybę w mące, zanurzamy w jajkach, smażymy powtórnie. Odkładamy rybę na półmisek. Na tej samej patelni robimy sos. Do tłuszczu, który został ze smażenia, wlewamy białe wino, mieszamy, zagotowujemy. Cukinię i bakłażana kroimy w plastry, skrapiamy oliwą, dajemy sól, pieprz i grillujemy.

Dynię kroimy na 4 ćwiartki, wyciągamy pestki, polewamy oliwą. Wkładamy do piekarnika, pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy łyżką miąższ, ubijamy tłuczkiem do ziemniaków, dodajemy trochę oliwy. Wykładamy porcje purée na talerze, robimy wgłębienie, w którym układamy kawałki suma. Posypujemy dużą ilością młotkowanego pieprzu, polewamy sosem winnym, dodajemy cukinię i bakłażana.

Purée dyniowe można łączyć z innymi potrawami, więc można zrobić go więcej. Warto mieć także w domu dwa rodzaje dobrej oliwy.

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

Składniki: ciasto na pierogi: 1 kg dobrze przesianej mąki, woda, łyżka oleju lnianego, sól. Na farsz: pół kg dobrej kapusty kiszonej, 15 dag świeżej posiekanej kapusty, 5 dag suszonych grzybów, 2 cebule, 2 łyżki oleju, biały pieprz. Na omastę: 2 cebule, 2 łyżki oleju

Wykonanie: kapustę ugotować z grzybami (namoczonymi na noc) i olejem. Na oleju przesmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, dodać odcedzoną kapustę i grzyby. Doprawić świeżo i grubo zmielonym pieprzem. Wystudzić i zmielić na grubym sitku. Można posiekać tasakiem.

Z mąki, oleju, wody i soli wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie elastyczne i gładkie. Rozwałkować. Z pomocą szklanki wykroić okrągłe "placki”. Nakładać farsz, dokładnie zlepić brzegi i palcami wyrobić ozdobną falbankę. Gotować aż do wypłynięcia.

Bigos

Składniki: pół kg kapusty kwaszonej, pól kg słodkiej, 1 kg mięs (pieczeni, kiełbasy myśliwskiej, zwyczajnej, boczku wędzonego, szynki) 5 suszonych prawdziwków, 2 cebule, 5 suszonych śliwek, pół szklanki wytrawnego wina, pieprz, jałowiec, sól, cukier.

Wykonanie: kapustę kwaszoną posiekać. Słodką poszatkować i sparzyć. Na boczku zasmażyć pokrojoną cebulę. Grzyby namoczyć. Dno garnka wyłożyć boczkiem, układać warstwami kapustę, grzyby i śliwki, kapustę, mięso, cebulę, kapustę. Wlać smak z grzybów. Doprawić solą, pieprzem, jałowcem. Pierwszego dnia dusić godzinę, drugiego dwie, trzeciego trzy godziny, doprawiając winem i odrobiną cukru.

Pozostałe informacje

Hegemonia w Janowcu. Wójt nie miał z kim przegrać

Hegemonia w Janowcu. Wójt nie miał z kim przegrać

W tej gminie opozycja nie istnieje. Przeciwko wójtowi do wyborów nie przystąpił żaden kontrkandydat, a na 15 miejsc w radzie - wszystkie 15 otrzymał jeden komitet - ten popierający Jana Gędka. Głosowanie było potrzebne tylko w jednym okręgu. Czy to jeszcze demokracja?

Prezydent czyści spółki. Stary prezes wraca do PGK

Prezydent czyści spółki. Stary prezes wraca do PGK

Małgorzata Bzówka nie jest już prezesem Przedsiębiorstwa Gospodarki Komunalnej w Zamościu. Zastąpił ją jako pełniący obowiązki Franiszek Josik.

Spotkanie autorskie i Turniej Jednego Wiersza w Dosłownej
16 maja 2024, 18:00

Spotkanie autorskie i Turniej Jednego Wiersza w Dosłownej

Już dziś w księgarni Dosłowna odbędzie się pierwsze spotkanie z cyklu „Las Literatury” oraz Turniej Jednego Wiersza.

Szczęście uśmiechnęło się do grających w Eurojackpot i Ekstra Premię. Wiemy, w których kolekturach Lotto padły wygrane

Szczęście uśmiechnęło się do grających w Eurojackpot i Ekstra Premię. Wiemy, w których kolekturach Lotto padły wygrane

Szczęście znowu uśmiechnęło się do mieszkańców naszego województwa. We wtorkowym losowaniu Eurojackpot grający w Zamościu wygrał blisko 900 tysięcy złotych. Z kolei w Rykach padła główna wygrana w Ekstra Premii!

Słowacja: premier Robert Fico postrzelony

Słowacja: premier Robert Fico postrzelony

W środę premier Słowacji Robert Fico został postrzelony. Trafił do szpitala w stanie zagrażającym życiu. Strzelec został zatrzymany.

Niczym białe złoto. Dziś Dzień Honorowej Dawczyni Mleka Kobiecego
Foto
galeria

Niczym białe złoto. Dziś Dzień Honorowej Dawczyni Mleka Kobiecego

45 dawczyń, 240 litrów mleka i 3622 wypełnionych butelek. Taki wynik przez 5 lat uzyskał jedyny w naszym województwie Bank Mleka Kobiecego.

Lubelskie Dni Integracji: Wsparcie, różnorodność i współpraca
galeria

Lubelskie Dni Integracji: Wsparcie, różnorodność i współpraca

Innowacyjne rozwiązania technologiczne, aplikacje i różnorodność, czyli Piknik Integracyjny w ramach Dni Integracji. Wydarzenie przed pomnikiem Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie było okazją do zaprezentowania organizacji pozarządowych i studenckich lubelskich uczelni działających na rzecz osób z niepełnosprawnością.

Szukają najlepszego policjanta. Dziś kierowanie, jutro jazda
galeria

Szukają najlepszego policjanta. Dziś kierowanie, jutro jazda

W Lublinie trwają wojewódzkie eliminacje XXXIV Edycji Ogólnopolskiego Konkursu „Policjant Ruchu Drogowego”. Turniej składa się z sześciu konkurencji podzielony jest na dwa dni.

Koniec dobrej passy Świdniczanki i złej Podlasia, Orlęta Spomlek praktycznie w IV lidze

Koniec dobrej passy Świdniczanki i złej Podlasia, Orlęta Spomlek praktycznie w IV lidze

W środę na ośmiu meczach zakończyła się passa meczów bez porażki Świdniczanki. Trzy punkty ze stadionu przy ul. Turystycznej wywiozła Wisłoka Dębica. Jedno spotkanie krócej na przełamanie kiepskiej serii czekali za to w Białej Podlaskiej. Drużyna Artura Renkowskiego wreszcie wywalczyła jednak pełną pulę – w Sieniawie ograła Sokoła 2:0.

Zdrowie psychiczne dzieci i młodzieży. Gdzie szukać pomocy?
LISTA

Zdrowie psychiczne dzieci i młodzieży. Gdzie szukać pomocy?

W województwie lubelskim jest ponad 30 ośrodków, które w różnym zakresie udzielają pomocy psychologicznej dzieciom i młodzieży. Gdzie i jaką pomoc można otrzymać?

Radny PiS na lodzie. Nie dostał obiecanego stanowiska

Radny PiS na lodzie. Nie dostał obiecanego stanowiska

Samorządowiec z Prawa i Sprawiedliwości rzucił posadę z-cy dyrektora inspekcji handlowej dla obiecanego stanowiska w zarządzie powiatu puławskiego. Gdy niespodziewanie PiS władzę w powiecie stracił, radny został z niczym. Czy pomoże mu wojewoda?

Dziekani kierunków technicznych przyjechali do Lublina
PATRONAT
galeria

Dziekani kierunków technicznych przyjechali do Lublina

Sztuczna Inteligencja to główny temat dziekanów, prodziekanów i przewodniczących rad dyscyplin z 22 uczelni technicznych w Polsce.

Te Urzędy Skarbowe są przyjazne przedsiębiorcom. Wśród wyróżnionych także trzy z Lubelskiego

Te Urzędy Skarbowe są przyjazne przedsiębiorcom. Wśród wyróżnionych także trzy z Lubelskiego

Ponad 10 600 przedsiębiorców oceniło pracę 378 urzędów skarbowych - Business Centre Club po raz 21. wyróżnił najlepiej funkcjonujące urzędy skarbowe w kraju. Wśród 43 laureatów ogólnopolskiego konkursu „Urząd Skarbowy Przyjazny Przedsiębiorcy” znalazły się trzy z województwa lubelskiego.

Nowy festiwal w Lublinie. Znamy szczegóły Festiwalu Sztuki Nad Rzeką
1 czerwca 2024, 19:00

Nowy festiwal w Lublinie. Znamy szczegóły Festiwalu Sztuki Nad Rzeką

Festiwal Sztuki Nad Rzeką (czerwiec – październik 2024) to najnowsze wydarzenie w kulturalnym kalendarzu Lublina, które obok Nocy Kultury, Wschodu Kultury – Innych Brzmień, Carnavalu Sztukmistrzów i Festiwalu Re:tradycja – Jarmark Jagielloński wpisuje się w lubelskie starania o tytuł Europejskiej Stolicy Kultury 2029.

Szefowa MOPS odwołana. Urząd wytyka jej nieprawidłowości

Szefowa MOPS odwołana. Urząd wytyka jej nieprawidłowości

Szykuje się zmiana kierownictwa w Miejskim Ośrodku Pomocy Społecznej. Prezydent odwołał dotychczasową szefową, Ewę Borkowską. Urząd zarzuca jej nieprawidłowości przy dofinansowaniach do turnusów rehabilitacyjnych.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium