Ludzkie spotkania nigdy nie są pełne, gdy nie towarzyszy im rozmowa. Dzięki rozmowie poznawałam nowych ludzi, zyskiwałam przyjaciół, uczyłam się życiowej mądrości. A najlepszym towarzyszem rozmowy często staje się filiżanka kawy, kawałek ciasta - mówi Alicja Rebeta.
Składniki
Margaryna Kasia: 80 gram
Masło: 2 łyżeczki
Smalec: 1 łyżeczka
Żółtko: 1 sztuka
Śmietana gęsta: 1 duża łyżka
Sól, proszek do pieczenia: po szczypcie.
Wykonanie
Rozwałkować cieniutko, układać "ósemki" kwaśnych jabłek. Między jabłka wsypać drobno pokrojone orzechy i rodzynki, środki jabłek posypać cynamonem.
Piec około 1 godziny na bardzo wolnym ogniu.
Sernik Rosa
Ser półtłusty: 1000 g (zemleć)
Jajka: 2 sztuki całe plus 4 żółtka
(białka zachować na pianę)
Mleko: 1 szklanka
Olej: 125 ml
Cukier kryształ: 1, 5 szklanki
Cukier waniliowy 1 opakowanie
Budyń śmietankowy: proszek
Scenariusz:
Wszystko razem zmiksować. Spód tortownicy lub blaszki wyłożyć herbatnikami "Petit-beurre". Wylać masę serową.
Piec 45 - 50 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.
10 minut przed końcem pieczenia wylać ubitą pianę (białka z 4 jajek z 1 szklanką cukru).
Piec do lekkiego zarumienienia.
Wtedy robi się "Rosa".
Ten literacki przepis pochodzi z z książki Alicji Rebety: Słodkie spotkania. Wydawnictwo Cedro i synowie, Częstochowa 2006. Znajdziecie tam niezwykłe receptury, opowieści o niezwykłych ludziach i dużo dobrej energii.