Co będzie na stole wigilijnym? Śledzie, czerwony barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami. Obowiązkowo karp smażony. Mam na tego karpia rodzinny patent: filety z karpia nacieram przyprawami i zalewam mlekiem. Po godzinie płuczę i jeszcze raz do mleka, z listkiem i zielem angielski. Karp marynuje się trzy godziny. Następnie obtaczam go w mące i smażę na oleju na złoty kolor. Jest chrupiący, ale bardzo soczysty - mówi Iwona Baruk, z Restauracji Atrium.
Kiedy wracam wspomnieniami do wigilii z dzieciństwa, wracają wspomnienia i smak racuchów. Mama robiła je na dwa sposoby. Klasycznie na wodzie, mące i drożdżach oraz na maślance, wtedy już bez drożdży. W tej sesji racuchy najbardziej nam smakowały. Oddając przepis w wasze ręce składam życzenia zdrowych świąt Bożego Narodzenia - mówi Baruk.
Wigilijne racuchy na maślance
SKŁADNIKI: 3 szklanki mąki, 2 jajka, 2 łyżki cukru kryształu, 150 ml maślanki.
WYKONANIE: jajka rozetrzeć z cukrem, dodać maślankę i wymieszać. Na stolnicę wsypać mąkę, dodać jajka z maślanką. Mąki dodać ile się wgniecie, aby ciasto było miękkie, nie klejące się do ręki. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 10 minut. Formować racuchy, smażyć na oleju na złoty kolor. Gorące odsączyć z tłuszczu, posypać cukrem pudrem.
SKŁADNIKI: 3 szklanki mąki, 2 jajka, 2 łyżki cukru kryształu, 150 ml maślanki.
WYKONANIE: jajka rozetrzeć z cukrem, dodać maślankę i wymieszać. Na stolnicę wsypać mąkę, dodać jajka z maślanką. Mąki dodać ile się wgniecie, aby ciasto było miękkie, nie klejące się do ręki. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 10 minut. Formować racuchy, smażyć na oleju na złoty kolor. Gorące odsączyć z tłuszczu, posypać cukrem pudrem.
Groch z kapustą
SKŁADNIKI: kilogram grochu łuskanego, kilogram kapusty kiszonej, 3 cebule, pół kostki masła wiejskiego, pieprz.
WYKONANIE: groch namoczyć na noc i ugotować w tej samej wodzie. Trzeba go rozgotować, ale nie wolno przypalić, o co bardzo łatwo. Osobno ugotować kapustę kiszoną i połączyć z ugotowanym grochem. Na patelni zrumienić pokrojoną cebulę na maśle i wlać do kapusty z grochem. Doprawić solą z pieprzem. Kto lubi mielonym kminkiem. Groch z kapustą znakomicie smakuje jako samodzielne danie. Ale spróbujcie podać odrobinę kapusty z grochem do smażonego karpia.
Bliny gryczane
SKŁADNIKI: 25 dag mąki gryczanej, 25 dag mąki pszennej, 1 l mleka, 5 dag drożdży, 5 jajek, 10 dag masła, 1 łyżeczka cukru, sól, olej do smażenia.
WYKONANIE: połączyć oba gatunki mąki, przesiać, zalać wrzącym mlekiem, wymieszać. Rozetrzeć drożdże z cukrem, stopić masło, oddzielić żółtka od białek. Ubić pianę na sztywno. Dodać do mąki wraz z żółtkami, posolić, odstawić do wyrośnięcia. Wlać ciasto na małą patelnię i usmażyć z obu stron na złoto. Podawać ze śmietaną ubitą z cukrem lub z łososiem wędzonym.
Zrazy z grzybów po roztoczańsku
SKŁADNIKI: 50 dag grzybów, 20 dag kaszy manny, 1 cebula, 4 jaja, 3 łyżki tartej bułki, 10 dag tłuszczu, pół szklanki śmietany, 1 łyżka mąki krupczatki, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, sól, pieprz.
WYKONANIE: grzyby trzeba oczyścić, pokrajać na kawałki, poddusić z dodatkiem tłuszczu. Wsypać kaszę mannę, wymieszać, podprażyć. Jak masa wystygnie, zemleć w maszynce z połową cebuli, dodać jaja, tartą bułkę, mąkę ziemniaczaną, przyprawy i dokładnie wyrobić. Zrobić podłużne zrazy, zrumienić na tłuszczu i zalać sosem śmietanowym na bazie cebuli. Niech dochodzą w piekarniku.
Fasola ze śliwkami suszonymi
SKŁADNIKI: 2 szklanki fasoli Jaś, garść dymionych śliwek, 1 łyżka mąki, cukier na smak.
WYKONANIE: Namoczoną fasolę ugotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać śliwki i zagęścić mąką. Posłodzić do smaku.