Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

25 września 2016 r.
12:00

Najlepszy Smak Lubelszczyzny. Wybitne smaki i wschodnia dusza

W jury konkursu był Robert Makłowicz (fot. Archiwum Europejskiego festiwalu Smaku)
W jury konkursu był Robert Makłowicz (fot. Archiwum Europejskiego festiwalu Smaku)

Aż 65 produktów wystartowało w konkursie Najlepszy Smak Lubelszczyzny 2016. - Za zwycięską zupę z karpia zapłaciłbym każdą cenę w najdroższej restauracji - mówi Jacek Czarecki, juror z Lublina - Mleko smakowało jak prawdziwe mleko z dzieciństwa, masło, jak prawdziwe masło. Smak wielu produktów był wybitny - ocenia Adam Łukawski z Płocka. - Konfitura z rokitnika powaliła mnie na kolana - dodaje prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Lublin był drugim po Wrocławiu miastem w Polsce, które zorganizowało tego typu konkurs. Był on częścią Europejskiego Festiwalu Smaku, partnerem konkursu był Departament Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie.

Konkurs ma na celu wyszukiwanie najlepszych produktów lokalnych i regionalnych z regionu Lubelszczyzny, promowanie ich, oraz wspieranie ich producentów. - Chcemy ich twórcom wynagrodzić ich cierpliwość, pracowitość, przywiązanie do regionu i tradycji oraz dbanie o zachowanie najwyższej jakości wytwarzanych produktów. Pragniemy, by przyznane tytuły „Najlepszy Smak Lubelszczyzny 2016” były dla twórców produktów regionalnych powodem do dumy, a także przyczynkiem dla wzrostu sprzedaży tych produktów - mówi Jan Babczyszyn, prezes Polskiej Akademii Smaku z Poznania, który wcześniej nadzorował konkurs „Najlepszy Smak Dolnego Śląska” we Wrocławiu.

Kto i jak oceniał

Aż 65 produktów oceniało jury w składzie: dr Jacek Czarecki, prezes MOSiR Lublin, Robert Makłowicz, Adam Łukawski, kolekcjoner etykiet i historycznego szkła z Płocka, Jan Babczyszyn prezes Polskiej Akademii Smaku, Wojciech Lewandowski, dyrektor Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku w Poznaniu, Rafał Serej z Departamentu Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie oraz prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu.

Jakie były zasady oceny? - Za wygląd, sposób podania można było dostać od 1 do 5 punktów. Za smak od 1 do 10 punktów. I dodatkowo za wyjątkowość od 1 do 5 punktów - tłumaczy Babczyszyn.

Smak dzieciństwa

W kategorii produkty mleczne jury nagrodziło: Ser podpuszczkowy z cebulką, Prawdziwe masełko i Mleko niepasteryzowane ekologiczne, wszystkie produkty z Ekologicznego Gospodarstwa Robert Janowski w Cycowie.

- Czasem najprostszy smak jest najtrudniejszy. Zarówno ser jak i masełko, także mleko, miały smak wybitny - mówi Adam Łukawski.

- Kiedy spróbowałem mleka, czułem czysty szlachetny zapach, byłem w szoku. Przypomniał się smak dzieciństwa - dodaje prof. Jarosław Dumanowski.

Jak zrobić takie masło, taki ser?

- Po pierwsze nasze krowy pasą się na łące, zioła też swoje robią. Po drugie nowoczesny sprzęt, po trzecie bezwzględna czystość. Jak już mam świeże mleko, warzymy ser, mieszamy go z suszoną cebulką, która rośnie w naszym ogrodzie, formujemy, dwa dni w solance i gotowe - mówi skromnie Robert Janowski.

(fot. Archiwum Europejskiego festiwalu Smaku)

Zupa rybna

W kategorii produkty rybołówstwa zwyciężyła zupa z karpia restauracji hotelu Montis z Poniatowej.

- To była najlepsza zupa rybna, jaką jadłem w ciągu ostatnich lat w Polsce - komentował głośno Robert Makłowicz. Rybna dostała zresztą największą ilość punktów w całym konkursie.

- I nic dziwnego. Była fenomenalna. Za taką zupę zapłaciłbym najwyższą cenę w najlepszej restauracji - mówi dr Jacek Czarecki, prywatnie pasjonat gotowania, który ma w domu kuchnię, jakiej może mu pozazdrościć wiele restauracji.

Zupę ugotował Andrzej Cygan, szef kuchni restauracji hotelu Montis. Zaczynał pracę jeszcze kazimierskiej Esterce, wcześniej pracował w restauracji Honoratka w Warszawie. - Cieszę się, zupę mamy w karcie od dwóch lat, gotujemy ją na karpiu z Gospodarstwa Rybackiego Pstrąg Pustelnia - mówi Andrzej Cygan.

Przepis na rybną

Składniki: litr bulionu warzywnego, 200 g filetów z karpia, po 50 g marchwi, selera i pietruszki, po 10 g pora i cebuli, mąka, masło, oliwa, gałka muszkatołowa, szczypta majeranku, sól, pieprz, opcjonalnie Maggi.

Wykonanie: filety z karpia pokroić w paski. Zamarynować w soli i pieprzu na 6 godzin. Oprószyć mąką, podsmażyć na oliwie. Wrzucić do bulionu, dodać warzywa (słupki) przesmażone na maśle z cebulą. Dodać przyprawy. Gotować 2 minuty od momentu, kiedy zupa zacznie wrzeć.

Oliwki z derenia, konfitura z rokitnika

W kategorii owoce i warzywa nagrody otrzymały: Dynia na ostro – Danuta i Paulina Pietrusik z Kodnia, Kwaszony dereń – Danuta i Paulina Pietrusik z Kodnia, Szparagi konserwowe – Biogrim, Irena Maryniowska z Łazisk, Konfitura różana z Końskowoli – Manufaktura Różana Końskowola, Domofa Konfitura Konika z Rokitnika – Marcin Koniarz, Opole Lubelskie.

- Oliwki z derenia (Kwaszony dereń) zwaliły mnie z nóg. Nigdy czegoś takiego nie jadłem - mówi Adam Łukawski.

- Zaintrygowała mnie dynia na ostro. A konfitura z rokitnika była niebywała. To bardzo trudny owoc. W obu przypadkach czuć echa kuchni staropolskiej - dodaje prof. Jarosław Dumanowski.

(fot. Archiwum Europejskiego festiwalu Smaku)

Miody, oleje, pierniki i nalewki

W kategorii miody najlepszym smakiem wykazały się malinowy z maliny jesiennej – Pasieka „Malinowa Kraina” z Karczmisk oraz Miód wrzosowy – Pasieka hodowlana Z.M. w Janowie.
W kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze nagrody zdobyły: Piernik lubelski – Gospodarstwo Agroturystyczne Sawanna Anna Sawa w Jabłonnej oraz Olej z nasion lnu brązowego – Gospodarstwo Ekologiczne i Firma Skarby Natury z Markuszowa.

W kategorii napoje (w tym napoje alkoholowe: wina, miody pitne, piwa, cydry) najlepsze produkty tradycyjne to Domowa Nalewka Konika z porzeczek i agrestu – Marcin Koniarz z Opola Lubelskiego oraz Dereń puławski – Cezary Pyszczak z Puław.

To co ważne

- Nie da się przecenić wagi tego konkursu. Fakt, że smaki tego regionu oceniali doświadczeni jurorzy z różnych stron Polski daje mu mocną pozycję - mówi prof. Jarosław Dumanowski.

- Na pierwszej edycji podobnego konkursu we Wrocławiu mieliśmy 35 potraw. Na pierwszej edycji konkursu Najlepszy Smak Lubelszczyzny 2016: aż 65 produktów. To pokazuje silne miejsce regionu na kulinarnej mapie Polski - mówi Jan Babczyszyn.

- Wyjątkowość tych potraw tkwi także w tym, że mali, lokalni producenci wkładają w to całe swoje serce. A same potrawy mają wschodnią duszę - dodaje Jacek Czarecki.

Pozostałe informacje

Falkon 2025. WieloŚwiaty
ZDJĘCIA I PROGRAM
galeria

Falkon 2025: Fantastyczna impreza w Lublinie

Kosmiczna kantyna rodem z Gwiezdnych Wojen z holoszachami, gry, pokazy, cosplay i poszukiwania odpowiedzi na bardzo ważne pytania. W Lublinie trwa Falkon 2025. WieloŚwiaty. Co jeszcze przed nami?

Daria Szynkaruk jest kapitanem MKS FunFloor Lublin

MKS FunFloor Lublin po zaciętym spotkaniu pokonał Energę Start Elbląg

Paweł Tetelewski może być zadowolony z postawy swoich podopiecznych. MKS FunFloor wygrał w Elblągu z tamtejszą Energą Startem 28:26. Spotkanie było jednak bardzo zacięte.

Górnik Łęczna wciąż musi poczekać na pierwszą wygraną w tym roku

Górnik Łęczna wciąż musi poczekać na pierwszą wygraną w tym roku

Nieudany wyjazd Górnika Łęczna do stolicy. W piątek na otwarcie 21. kolejki Betlic I Ligi podopieczni trenera Pavola Stano przegrali z Polonią Warszawa 1:2

Odkryj tajemnice Lubelszczyzny! Rozpoznasz te zabytki po zdjęciach?
QUIZ

Odkryj tajemnice Lubelszczyzny! Rozpoznasz te zabytki po zdjęciach?

Lubelszczyzna to region, który zachwyca swoim dziedzictwem kulturowym, bogatą historią i niepowtarzalnym klimatem. Znajdziemy tu zarówno majestatyczne zamki i pałace, jak i urokliwe stare miasta, zabytkowe świątynie oraz miejsca owiane tajemnicą. Jeśli jesteś miłośnikiem historii i architektury, nasz quiz to doskonała okazja, aby sprawdzić swoją wiedzę i odkryć nieznane zakątki tej niezwykłej części Polski!

Seniorzy chcą spotykać się częściej. Kiedy nowy "plus"?

Seniorzy chcą spotykać się częściej. Kiedy nowy "plus"?

Mieszkanka Woli Burzeckiej w powiecie łukowskim zadzwoniła do naszej redakcji narzekając na zmniejszenie liczby zajęć dla seniorów w miejscowej świetlicy. To skutek zakończenia projektu w ramach Senior+. Zapytaliśmy w gminie o szansę na poszerzenie oferty.

Droga impreza w Kraśniku – stracił złoto, zegarek i pieniądze

Droga impreza w Kraśniku – stracił złoto, zegarek i pieniądze

Mieszkaniec Kraśnika nie wybrał sobie najlepszych kompanów do wspólnego biesiadowania. Po imprezowej nocy okazało się, że nie ma już gości, ale także jego kosztowności.

Dżem w Puławach
koncert
23 marca 2025, 19:00

Dżem w Puławach

Niewiele jest w historii polskiego rocka zespołów, o których można powiedzieć, że są kultowe. Na pewno jednym z nich jest Dżem, który wystąpi 23 marca (niedziela) w Puławach.

Gmina chce połączyć widoczną na zdjęciu SP w Moniakach z położoną kilka kilometrów dalej podstawówką w Bobach-Kolonii
edukacja

Jedna podstawówka zamiast dwóch. Rodzice zaskoczeni

Bez dyskusji na komisji oświaty, spotkań z mieszkańcami, bez konsultacji - rada miejska w Urzędowie podjęła uchwałę o zamiarze połączenia dwóch szkół podstawowych, w Bobach-Kolonii i Moniakach. Administracyjnie zlikwidowana ma być ta pierwsza, a fizycznie ta druga.

Greccy mistrzowie stoner – rocka zagrają w Lublinie
koncert
21 czerwca 2025, 18:00

Greccy mistrzowie stoner – rocka zagrają w Lublinie

Greckie trio, 1000mods dołącza do składu festiwalu – Lublin Rock The Square Festival. Trio 1000mods to – obecnie – jeden z najpopularniejszych greckich rockowych składów.

Domowa awantura – telewizor wylądował na zaparkowanym aucie

Domowa awantura – telewizor wylądował na zaparkowanym aucie

40-latek pokłócił się z partnerką i niefortunnie wyładował swoją złość. Teraz nie tylko nie ma telewizora, ale grozi mu również surowa kara.

Blisko milion zł na kulturę. Miasto zdecydowało jakie projekty otrzymają dofinansowanie

Blisko milion zł na kulturę. Miasto zdecydowało jakie projekty otrzymają dofinansowanie

60 projektów z dofinansowaniem prawie miliona złotych. Zakończył się tegoroczny konkurs Miasto Kultury. Projekt ma na celu tworzenie i upowszechnianie kultury wśród mieszkańców Lublina.

Rolnicy zaleją mailami unijnych komisarzy. Chodzi o przyszłość handlu z Ukrainą

Rolnicy zaleją mailami unijnych komisarzy. Chodzi o przyszłość handlu z Ukrainą

Umowa handlowa z Ukrainą musi mieć niezwykle konserwatywny wymiar – twierdzi europoseł Krzysztof Hetman z Polskiego Stronnictwa Ludowego, który wraz z rolnikami chce wspólnie wypracować nowe stanowisko i przekazać je władzom w Brukseli. Polityk stworzył już plan działania.

Kontrabanda w dostawczaku

Kontrabanda w dostawczaku

5,5 tys. paczek papierosów bez akcyzy ukrytych w samochodzie dostawczym – to wynik kontroli funkcjonariuszy straży granicznej na terenie gminy Wierzbica. Wartość rynkowa kontrabandy została oszacowana na niemal 100 tys. złotych.

Padwa ma wolne, AZS AWF Biała Podlaska zmierzy się z Jurandem

Padwa ma wolne, AZS AWF Biała Podlaska zmierzy się z Jurandem

W 16. kolejce AZS AWF Biała Podlaska powalczy o punkty z Jurandem Ciechanów.

Falkon 2024
WYDARZENIE

Falkon 2025. WieloŚwiaty. Trzy dni z fantastyką (program)

Od ponad 20 lat Falkon dostarcza fantastycznych wrażeń. W ten weekend też ich nie zabraknie: będą spotkania z twórcami, prelekcje, panele dyskusyjne, konkursy, warsztaty, pokazy i gry. To wszystko przez trzy dni w Akademii Nauk Stosowanych im. Wincentego Pola w Lublinie.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium