Kuchnia

25 września 2016 r.
12:00

Najlepszy Smak Lubelszczyzny. Wybitne smaki i wschodnia dusza

W jury konkursu był Robert Makłowicz (fot. Archiwum Europejskiego festiwalu Smaku)
W jury konkursu był Robert Makłowicz (fot. Archiwum Europejskiego festiwalu Smaku)

Aż 65 produktów wystartowało w konkursie Najlepszy Smak Lubelszczyzny 2016. - Za zwycięską zupę z karpia zapłaciłbym każdą cenę w najdroższej restauracji - mówi Jacek Czarecki, juror z Lublina - Mleko smakowało jak prawdziwe mleko z dzieciństwa, masło, jak prawdziwe masło. Smak wielu produktów był wybitny - ocenia Adam Łukawski z Płocka. - Konfitura z rokitnika powaliła mnie na kolana - dodaje prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Lublin był drugim po Wrocławiu miastem w Polsce, które zorganizowało tego typu konkurs. Był on częścią Europejskiego Festiwalu Smaku, partnerem konkursu był Departament Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie.

Konkurs ma na celu wyszukiwanie najlepszych produktów lokalnych i regionalnych z regionu Lubelszczyzny, promowanie ich, oraz wspieranie ich producentów. - Chcemy ich twórcom wynagrodzić ich cierpliwość, pracowitość, przywiązanie do regionu i tradycji oraz dbanie o zachowanie najwyższej jakości wytwarzanych produktów. Pragniemy, by przyznane tytuły „Najlepszy Smak Lubelszczyzny 2016” były dla twórców produktów regionalnych powodem do dumy, a także przyczynkiem dla wzrostu sprzedaży tych produktów - mówi Jan Babczyszyn, prezes Polskiej Akademii Smaku z Poznania, który wcześniej nadzorował konkurs „Najlepszy Smak Dolnego Śląska” we Wrocławiu.

Kto i jak oceniał

Aż 65 produktów oceniało jury w składzie: dr Jacek Czarecki, prezes MOSiR Lublin, Robert Makłowicz, Adam Łukawski, kolekcjoner etykiet i historycznego szkła z Płocka, Jan Babczyszyn prezes Polskiej Akademii Smaku, Wojciech Lewandowski, dyrektor Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku w Poznaniu, Rafał Serej z Departamentu Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie oraz prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu.

Jakie były zasady oceny? - Za wygląd, sposób podania można było dostać od 1 do 5 punktów. Za smak od 1 do 10 punktów. I dodatkowo za wyjątkowość od 1 do 5 punktów - tłumaczy Babczyszyn.

Smak dzieciństwa

W kategorii produkty mleczne jury nagrodziło: Ser podpuszczkowy z cebulką, Prawdziwe masełko i Mleko niepasteryzowane ekologiczne, wszystkie produkty z Ekologicznego Gospodarstwa Robert Janowski w Cycowie.

- Czasem najprostszy smak jest najtrudniejszy. Zarówno ser jak i masełko, także mleko, miały smak wybitny - mówi Adam Łukawski.

- Kiedy spróbowałem mleka, czułem czysty szlachetny zapach, byłem w szoku. Przypomniał się smak dzieciństwa - dodaje prof. Jarosław Dumanowski.

Jak zrobić takie masło, taki ser?

- Po pierwsze nasze krowy pasą się na łące, zioła też swoje robią. Po drugie nowoczesny sprzęt, po trzecie bezwzględna czystość. Jak już mam świeże mleko, warzymy ser, mieszamy go z suszoną cebulką, która rośnie w naszym ogrodzie, formujemy, dwa dni w solance i gotowe - mówi skromnie Robert Janowski.

(fot. Archiwum Europejskiego festiwalu Smaku)

Zupa rybna

W kategorii produkty rybołówstwa zwyciężyła zupa z karpia restauracji hotelu Montis z Poniatowej.

- To była najlepsza zupa rybna, jaką jadłem w ciągu ostatnich lat w Polsce - komentował głośno Robert Makłowicz. Rybna dostała zresztą największą ilość punktów w całym konkursie.

- I nic dziwnego. Była fenomenalna. Za taką zupę zapłaciłbym najwyższą cenę w najlepszej restauracji - mówi dr Jacek Czarecki, prywatnie pasjonat gotowania, który ma w domu kuchnię, jakiej może mu pozazdrościć wiele restauracji.

Zupę ugotował Andrzej Cygan, szef kuchni restauracji hotelu Montis. Zaczynał pracę jeszcze kazimierskiej Esterce, wcześniej pracował w restauracji Honoratka w Warszawie. - Cieszę się, zupę mamy w karcie od dwóch lat, gotujemy ją na karpiu z Gospodarstwa Rybackiego Pstrąg Pustelnia - mówi Andrzej Cygan.

Przepis na rybną

Składniki: litr bulionu warzywnego, 200 g filetów z karpia, po 50 g marchwi, selera i pietruszki, po 10 g pora i cebuli, mąka, masło, oliwa, gałka muszkatołowa, szczypta majeranku, sól, pieprz, opcjonalnie Maggi.

Wykonanie: filety z karpia pokroić w paski. Zamarynować w soli i pieprzu na 6 godzin. Oprószyć mąką, podsmażyć na oliwie. Wrzucić do bulionu, dodać warzywa (słupki) przesmażone na maśle z cebulą. Dodać przyprawy. Gotować 2 minuty od momentu, kiedy zupa zacznie wrzeć.

Oliwki z derenia, konfitura z rokitnika

W kategorii owoce i warzywa nagrody otrzymały: Dynia na ostro – Danuta i Paulina Pietrusik z Kodnia, Kwaszony dereń – Danuta i Paulina Pietrusik z Kodnia, Szparagi konserwowe – Biogrim, Irena Maryniowska z Łazisk, Konfitura różana z Końskowoli – Manufaktura Różana Końskowola, Domofa Konfitura Konika z Rokitnika – Marcin Koniarz, Opole Lubelskie.

- Oliwki z derenia (Kwaszony dereń) zwaliły mnie z nóg. Nigdy czegoś takiego nie jadłem - mówi Adam Łukawski.

- Zaintrygowała mnie dynia na ostro. A konfitura z rokitnika była niebywała. To bardzo trudny owoc. W obu przypadkach czuć echa kuchni staropolskiej - dodaje prof. Jarosław Dumanowski.

(fot. Archiwum Europejskiego festiwalu Smaku)

Miody, oleje, pierniki i nalewki

W kategorii miody najlepszym smakiem wykazały się malinowy z maliny jesiennej – Pasieka „Malinowa Kraina” z Karczmisk oraz Miód wrzosowy – Pasieka hodowlana Z.M. w Janowie.
W kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze nagrody zdobyły: Piernik lubelski – Gospodarstwo Agroturystyczne Sawanna Anna Sawa w Jabłonnej oraz Olej z nasion lnu brązowego – Gospodarstwo Ekologiczne i Firma Skarby Natury z Markuszowa.

W kategorii napoje (w tym napoje alkoholowe: wina, miody pitne, piwa, cydry) najlepsze produkty tradycyjne to Domowa Nalewka Konika z porzeczek i agrestu – Marcin Koniarz z Opola Lubelskiego oraz Dereń puławski – Cezary Pyszczak z Puław.

To co ważne

- Nie da się przecenić wagi tego konkursu. Fakt, że smaki tego regionu oceniali doświadczeni jurorzy z różnych stron Polski daje mu mocną pozycję - mówi prof. Jarosław Dumanowski.

- Na pierwszej edycji podobnego konkursu we Wrocławiu mieliśmy 35 potraw. Na pierwszej edycji konkursu Najlepszy Smak Lubelszczyzny 2016: aż 65 produktów. To pokazuje silne miejsce regionu na kulinarnej mapie Polski - mówi Jan Babczyszyn.

- Wyjątkowość tych potraw tkwi także w tym, że mali, lokalni producenci wkładają w to całe swoje serce. A same potrawy mają wschodnią duszę - dodaje Jacek Czarecki.

Pozostałe informacje

Górnik Łęczna pokonał w Grodzisku Wielkopolskim Wartę Poznań

Górnik Łęczna wygrywa z Wartą Poznań. Piękny gol Warchoła z dedykacją dla doktora

Górnik Łęczna z kolejną ligową wygraną. W piątkowy wieczór podopieczni trenera Pavola Stano pokonali na wyjeździe broniącą się przed spadkiem Wartę Poznań. Ozdobą spotkania był gol strzelony w pierwszej połowie przez Damiana Warchoła

Dawid Kasprzyk był bohaterem Chełmianki

Chełmianka grała do końca i pokonała KS Wiązownica po golu z 95 minuty

Solidnej dawki emocji dostarczył w piątkowy wieczór mecz KS Wiązownica – Chełmianka. Goście dwa razy przegrywali, a mimo to w końcówce odwrócili losy spotkania i wygrali czwarty raz z rzędu. Tym razem 3:2, po bramce z 95 minuty zawodów.

Zdjęcie ilustracyjne

Siódme ognisko rzekomego pomoru drobiu

Chorobę rzekomego pomoru drobiu wykryto w gospodarstwie hodującym kury w powiecie kraśnickim. To siódme ognisko tej choroby w regionie, poprzednie wystąpiły w gminie Międzyrzec Podlaski. Weterynarze przypominają, że zakażeniom można zapobiegać przez szczepienia drobiu.

Wisła nie poddaje się w walce o uratowanie Betclic II Ligi dla Puław

Wisła Puławy sprawiła swoim kibicom miłą niespodziankę i wygrała w Szczecinie

Piłkarze Wisły Puławy po raz kolejny pokazali charakter. Podopieczni trenera Macieja Tokarczyka fatalnie zaczęli piątkowy mecz ze Świtem Szczecin, ale po końcowym gwizdku mogli być siebie z zadowoleni, bo w długą podróż do domu zabierają ze sobą niezwykle cenne trzy punkty

W pierwszym meczu sezonu PGE Ekstraligi Orlen Oil Motor Lublin rozgromił na wyjeździe Stelmet Falubaz Zielona Góra

Pokaz siły mistrzów Polski. Orlen Oil Motor Lublin rozgromił na wyjeździe Stelmet Falubaz Zielona Góra

Orlen Oil Motor Lublin zaczyna sezon 2025 z ogromnym przytupem. W piątek w pierwszym meczu PGE Ekstraligi podopieczni Macieja Kuciapy rozgromili w Zielonej Górze tamtejszy Stelmet Falubaz. Z 15 gonitw lublinianie nie przegrali żadnej i zwyciężyli różnicą 28 punktów!

Dofinasowanie na wsparcie infrastruktury kształcenia zawodowego przyznano 12 zgłoszonym projektom

30 mln zł dofinasowania na wyposażenie szkół i uczelni zawodowych

Blisko 30 mln zł dofinasowania z funduszy unijnych otrzymało 21 szkół zawodowych i uczelni w woj. lubelskim na modernizację i wyposażenie pracowni, warsztatów, laboratoriów oraz zakup urządzeń do nauki zawodu. Łączna wartość inwestycji wynosi ponad 37 mln zł.

91 km/h za szybko i 2,5 tys. zł odjechało

91 km/h za szybko i 2,5 tys. zł odjechało

Wysokim mandatem zakończyła się jazda 20-latka, który przekroczył dozwoloną prędkość o 91 km/h! Mężczyzna został ukarany mandatem w wysokości 2,5 tys. złotych oraz 15 punktami karnymi. Stracił też prawo jazdy na najbliższe 3 miesiące.

Agresor spędzi najbliższe dwa miesiące za kratami

Groził „atrapą” broni, bo mu kochaną niepokoił

Do jednej z kancelarii komorniczych w Kraśniku wtargnął mężczyzna i przedmiotem przypominającym broń zagroził pracownikom. Po szybkiej interwencji policjantów agresor został zatrzymany. Miał ponad 2,5 promila alkoholu w organizmie. 39-latek tłumaczył, że chciał „nastraszyć komornika”, ponieważ jak twierdził, miał niepokoić jego partnerkę. Został tymczasowo aresztowany.

Wiosenna wizyta przedszkolaków w Dzienniku Wschodnim
ZDJĘCIA I WIDEO
galeria
film

Wiosenna wizyta przedszkolaków w Dzienniku Wschodnim

W piątek pogoda nie rozpieszczała słońcem, ale w naszej Redakcji zrobiło się gorąco. To za sprawą przedszkolaków z Zespołu Przedszkolnego nr 2 w Lublinie, którzy odwiedzili nas, by dowiedzieć się co to znaczy być dziennikarzem.

Stelmet Falubaz Zielona Góra - Orlen Oil Motor Lublin 31:59. Pogrom na inaugurację! [zapis relacji żywo]

Stelmet Falubaz Zielona Góra - Orlen Oil Motor Lublin 31:59. Pogrom na inaugurację! [zapis relacji żywo]

Pora na kolejny sezon PGE Ekstraligi. W piątkowy wieczór Stelmet Falubaz Zielona Góra gościć będzie Orlen Oil Motor Lublin. Czy mistrzowie Polski dobrze wejdą w sezon na trudnym terenie? Początek meczu o 18.00. Zachęcamy do śledzenia naszej relacji na żywo

Parkowanie już nie po ciemku. Kolej postawiła latarnię

Parkowanie już nie po ciemku. Kolej postawiła latarnię

Koniec z egipskimi ciemnościami na parkingu przy dworcu PKP w Bedlnie Radzyńskim. Kolejowa spółka zamontowała w tym miejscu latarnię.

Paulina Tomasiak to jedna z liderek Górnika Łęczna

GKS Górnik Łęczna zmierzy się z Rekordem

W sobotę piłkarki Górnika Łęczna wznawiają rozgrywki po przerwie reprezentacyjnej. Pierwszym rywalem podopiecznych Artura Bożyka będzie Rekord Bielsko-Biała.

Imprezy klubowe w weekend (11-12 kwietnia)
imprezy
11 kwietnia 2025, 20:00

Imprezy klubowe w weekend (11-12 kwietnia)

Lublin nie zwalnia tempa i nie zasypia. Czy czas dobry, czy czas zły, imprezuje przez cały czas. Nawet w Post. Specjalnie dla was przygotowaliśmy krótki informator, gdzie w Lublinie odbędą się najlepsze imprezy.

Bestsellery ROMET w sklepie PROROWERY PUŁAWY: rowery elektryczne z dożywotnią gwarancją na ramę już od 5499 zł oraz rowery trekkingowe Gazela już od 1499 zł.

Bestsellery ROMET w sklepie PROROWERY PUŁAWY: rowery elektryczne z dożywotnią gwarancją na ramę już od 5499 zł oraz rowery trekkingowe Gazela już od 1499 zł.

Sezon rowerowy właśnie wystartował, a to idealny moment, by wskoczyć na rower i cieszyć się każdym kilometrem! Jazda na rowerze to doskonały sposób na poprawę kondycji, dbanie o zdrowie oraz ekologiczne poruszanie się po mieście. Rowery to także sposób na aktywne spędzanie czasu na świeżym powietrzu – czy to w miejskim zgiełku, czy na leśnych ścieżkach. Jeśli szukasz idealnego roweru, sklep stacjonarny PROROWERY to miejsce, gdzie znajdziesz to, czego potrzebujesz. Dowiedz się, dlaczego warto wybrać sklep stacjonarny oraz co oferuje marka ROMET!

Wojenne historie Bronowic. Spacer śladami obozu pracy i getta
12 kwietnia 2025, 10:30

Wojenne historie Bronowic. Spacer śladami obozu pracy i getta

Państwowe Muzeum na Majdanku zaprasza na spacer z przewodnikiem po dzielnicy Bronowice, który odbędzie się 12 kwietnia o godz. 10:30. Wydarzenie, organizowane w ramach akcji Żonkile, przybliży tragiczną historię obozu pracy Flugplatz i getta na Majdanie Tatarskim.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium