Bitwa Regionów, organizowana przez Ministerstwo Rolnictwa i Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, to część większej akcji "Kupuj świadomie", mającej na celu promowanie polskich, nieprzetworzonych produktów. Konkurs ten angażuje Koła Gospodyń Wiejskich, które prezentują swoje kulinarne umiejętności, przygotowując tradycyjne, regionalne potrawy.
W tym roku regionalne etapy konkursu odbyły się już w 10 z 12 zaplanowanych miejsc. W ten weekend półfinały odbędą się w Kraśniku i powiecie parczewskim, gdzie gospodynie zaprezentują swoje dania. Wielki finał będzie miał miejsce w Janowie Podlaskim, jako część święta konia arabskiego Pride of Poland.
Zenon Rodzik – z-ca dyrektora lubelskiego oddziału KOWR podkreśla, że konkurs ma na celu nie tylko rywalizację, ale również promowanie zdrowych nawyków żywieniowych. "Promujemy polskie, nieprzetworzone produkty, głównie w 70-75%. Te proste, wyjątkowo smaczne dania trzeba po prostu posmakować" - mówi Rodzik.
Lubelszczyzna może pochwalić się sukcesami w tym konkursie. W ubiegłym roku Koło Gospodyń Wiejskich w Kudrach zajęło drugie miejsce, przygotowując udziec z indyka z wronimi uszami i kapustą kiszoną, faszerowany, pieczony pod pierzyną z masła, podany z gamzą ziemniaczaną i kiszonym ogórkiem.
Rodzik zauważa również, że takie wydarzenia sprzyjają integracji społeczności lokalnych. "W naszym województwie do "Bitwy regionów" w tym roku zgłosiły się 263 koła.
Zapraszamy do obejrzenia rozmowy