Na rozpoczynającym się jutro Festiwalu Smaku w galerii Gala w lublinie będzie można spróbować słynnych konfitur produkowanych przez opactwo Benedyktynów w Tyńcu i 30 innych smakołyków z różnych regionów Polski.
ul. Fabrycznej w Lublinie wypełni się smakami i aromatami, jakich na co dzień trudno szukać. Po raz pierwszy w jednym miejscu będzie można spróbować i kupić naturalną żywność produkowaną m.in. w Kościelisku, Korycinie, Mszanie, Żywcu, Łomży, Łącku, Tyńcu, Białymstoku.
- Zaprezentujemy konfiturę "Brzytewka” i "konfiturę niewiernych”, sosy i przyprawy oraz słynny chleb pielgrzymi produkowany według klasztornej receptury ze Szwajcarii - mówi Piotr Fugiel z opactwa Benedyktynów w Tyńcu.
Ale to nie jedyna atrakcja dwudniowej imprezy. Na stołach znajdziemy m.in. wędliny, pieczenie, pasztety, smalec wiejski, pieczywo, pierogi, krokiety, kulebiaki, oscypki, sery korycińskie "swojskie”, sery kozie, zioła, suszone warzywa i owoce, ryby wędzone i marynowane, miody, konfitury, ciasta, herbaty owocowe, nalewki.
- Spełniliśmy wymogi sanepidu w zakresie warunków ekspozycji i sprzedaży produktów. Będzie wiele atrakcji i niespodzianek dla zwiedzających festiwal - mówi Janusz Dwornicki, organizator imprezy przygotowanej przy współpracy z Urzędem Marszałkowskim.
Każdy odwiedzający będzie mógł zagłosować na hit festiwalu. Wśród wszystkich, którzy wypełnią ankiety, organizatorzy rozlosują kosze upominkowe.
Stoiska będą czynne od 10 do 17, wstęp jest bezpłatny.