![AdBlock](https://cdn01.dziennikwschodni.pl/media/user/adblock-logos.png)
![Jury oceniało tradycyjnie przyrządzane produkty z Lubelskiego](https://cdn01.dziennikwschodni.pl/media/news/2017/2017-02/97e5a54cefb010f879330af47ef389cb.jpg)
Szynka bronicka została uznana przez kapitułę plebiscytu Dziennika Wschodniego za najlepszy produkt województwa lubelskiego. Czytelnicy postawili na Piwo Nałęczowskie ciemne.
![AdBlock](https://cdn01.dziennikwschodni.pl/media/user/adblock-logos.png)
Celem plebiscytu „Lubelskie ze smakiem” było wyróżnienie najsmaczniejszych, tradycyjnie przyrządzanych produktów z województwa lubelskiego.
W zestawieniu znalazło się siedem artykułów: Piwo Nałęczowskie Ciemne z Browaru Jagiełło, Kiełbasa szlachecka z Zagrody, Mleko naturalne z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Piaskach, Wędzona szynka bronicka z masarni M.Z Kruk, Masło ekstra z OSM w Bychawie, Filet z karpia z Pustelni oraz Mąka Zamojska typ 450.
W głosowaniu SMS zwyciężyło Piwo Nałęczowskie Ciemne. Kapituła plebiscytu wybrała natomiast Wędzoną szynkę bronicką. Jury doceniło wyrób za doskonałe walory smakowe oraz tradycyjny sposób produkcji, wolny od przemysłowych metod wytwarzania i sztucznych utrwalaczy.