Sanepid skontrolował dziś bar gastronomiczny Emka przy ulicy Narutowicza 69. Inspektorzy dopatrzyli się tam wielu nieprawidłowości. Najwięcej wątpliwości wzbudził sposób przygotowywania mięsa w lokalu. - Klienci mogli zarazić się salmonellą - uważa pracownica sanepidu.
Inspektorzy mieli również wątpliwości do świeżości produktów. Podejrzewają, że ryby mogły być powtórnie mrożone. Pracownicy baru nie mieli też aktualnych badań sanitarnych do dokumentacji lekarskiej.
- Ukaraliśmy właściciela mandatem w wysokości 500 zł. Skierujemy też wniosek o ukaranie dodatkową grzywną do Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Lublinie. W piątek rano wydamy decyzję z rygorem natychmiastowej wykonalności - zapowiada Sawa - Wojtanowicz.
Oznacza to, że pracownicy lokalu będą mieli wyznaczony termin na poprawienie usterek. Wtedy pracownicy sanepidu ponownie skontrolują bar Emka.