Rzepakowy jest dobry na serce, lipowy i malinowy pomagają zapobiegać przeziębieniom a wrzosowy korzystnie działa na układ moczowy. Tych i innych rodzajów miodu będzie można spróbować w niedzielę na staromiejskim Rynku. Pszczelarze zapraszają tu na IV Wojewódzkie Lubelskie Święto Miodu.
– Jestem przeciwnikiem tego, aby miód traktować wyłącznie jak lekarstwo, bo powinien być stałym składnikiem diety, a nie ratunkiem na chorobę. Bardzo ważna jest systematyczność, choćby łyżeczka miodu dziennie – podkreśla Piotr Różyński, prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Lublinie, który jest organizatorem niedzielnego wydarzenia.
– Do Lublina przyjadą pszczelarze z całego województwa lubelskiego z szeroką ofertą produktów – zapowiada Różyński. – Wiele osób szuka miodów odmianowych: lipowego, akacjowego czy gryczanego, ze względu na powtarzalność smaku. W naszym regionie popularny jest też miód rzepakowy a także malinowy, z gminy Chodel. W ofercie będą też m.in. miody słonecznikowy, fasolowy, faceliowy, akacjowy, spadziowy i wrzosowy. Oraz wielokwiatowy, bardzo cenny ze względu na swoją bioróżnorodność.
Na Rynku będzie też dostępna cała gama innych produktów pszczelarskich. – Jak chociażby pyłek pszczeli, propolis czy pierzga, pyłek magazynowany na zapas, przefermentowany, który jest bombą witaminowo-białkową. Jest szczególnie zalecany w przypadku chorób nowotworowych – dodaje prezes.
Święto miodu rozpocznie się o godz. 9, potrwa do godz. 19. W programie są m.in. występy zespołów i orkiestr.