Nowości w lubelskiej branży restauracyjnej.
Ambaras
Na ulicy Noworybnej otworzyła się przesympatyczna, malutka knajpka pod wdzięczną nazwą Ambaras. W środku dobrze zaprojektowane pastelowe wnętrze.
Ambaras specjalizuje się w zupach, kanapkach i deserach. Jedliśmy tam świetny chłodnik z młodymi ziemniakami i pikantną zupę na kiełbasie czosnkowej z jarmużem. Nie jedliśmy kanapek, jedliśmy tartę cytrynową i piliśmy świetne espresso.
Nowej inicjatywie warto życzyć powodzenia, bo każdego dnia gotuje się tu świeże zupy i robi świeże kanapki. To i to oparte jest na lokalnych produktach. Brawo.
Moc restauracji
Trwają przygotowania do kolejnej akcji Moc restauracji, która towarzyszyć będzie 7 edycji Europejskiego Festiwalu Smaku. Od 2 do 6 września w kilkunastu restauracjach Starego Miasta i śródmieścia będzie można zamawiać dania nawiązujące do kuchni gruzińskiej.
Temat Mocy restauracji koresponduje z gruzińską edycją Europejskiego Festiwalu Smaku. Wcześniej - w restauracji Caffe Trybunalska - szefowie kuchni wybranych knajp wezmą udział w specjalistycznych warsztatach kuchni gruzińskiej.
Gruzińskie potrawy będą podawane z cebularzami lub chaczapuri; słynnymi gruzińskimi plackami z serem.
Haydamaky w Palecie Smaków
Restauracja Paleta Smaków na Starym Mieście gościła w weekend grupę Haydamaky z Ukrainy i zespół Rokiczanka. Bardzo szybko ogródek knajpy zamienił się w scenę koncertową. Najpierw pod niebo popłynęły piosenki „W moim ogródeczku” i inne przeboje Rokiczanki, następnie tęskne ukraińskie dumki w wykonaniu Hajdamaków.
Oba zespoły zagrają wspólny koncert na Europejskim Festiwalu Smaku, a jedna z lubelskich knajp zamieni się na czas trwania festiwalu w restaurację ukraińską.