Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

28 września 2014 r.
15:30
Edytuj ten wpis

Kulinarne pożegnanie. Dama i Grześ ze Złotopolskich

0 0 A A

Hanna Szymanderska, autorka kilkudziesięciu książek kucharskich i Grzegorz Komendarek, kucharz z serialu "Złotopolscy, zginęli tragicznie w wypadku samochodowym.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
I nikt ich nie zastąpi. 21 września 2014 oboje spotkali się na "Festiwalu Rosołu” w Łapanowie koło Krakowa, gdzie Grzegorz Komendarek był przewodniczącym komisji, która oceniała potrawy. Wcześniej oboje uczestniczyli w Święcie Karpia w Skoczowie.

- Hanka przyjechała do Łapanowa, żeby zabrać się z Grzesiem Komendarkiem do Warszawy - relacjonuje Leszek Horwath z portalu Potrawy Regionalne. 21 września o 22.40 oboje zginęli w wypadku samochodowym w okolicach Skarżyska Kamiennej.

Dama

Była chodzącą encyklopedią polskiej kuchni, nazywano ją Pierwszą Kucharką Rzeczpospolitej. Napisała ponad 100 książek kucharskich, których łączny nakład wyniósł kilka milionów egzemplarzy. Miała wiernych czytelników w Polsce i Europie.

"Pierwszą książkę napisała w 1974 roku. Niewinny tytuł "200 potraw z warzyw” nie uśpił czujności cenzury. Książkę dopuszczono do druku dopiero w 1979 roku, po licznych przeróbkach i wykreśleniu wszystkich niedostępnych na rynku produktów na czele z szynką i śledziami” - czytamy na stronie wydawnictwa Prószyński i S-ka, z którym wiele lat współpracowała.

Często bywała w Lublinie.

Poznałem ją na konkursach Nasze Kulinarne Dziedzictwo, które odbywały się w Muzeum Wsi Lubelskiej. Miałem zaszczyt z Hanną Szymanderską oceniać potrawy. Zachwycała wiedzą o polskiej kuchni. Powtarzała, że panie z Kół Gospodyń Wiejskich gotują lepiej niż zawodowi kucharze. Ceniła rdzenną kuchnię i tradycję.

Jej konikiem były jadalne chwasty, z których najwyżej ceniła lubczyk rosnący na łąkach. Dziś, kiedy Pani Hani już nie ma - przedstawiamy jej trzy przepisy na dania z lubczykiem.

Sałatka ziemniaczana z lubczykiem

Składniki: 4-5 ugotowanych w mundurkach ziemniaków, 2 twarde i mięsiste pomidory, po niewielkim strąku zielonej i żółtej papryki, po łyżce usiekanych zielonych listków: lubczyku, pietruszki, koperku, szczypiorku, po pół łyżki usiekanych zielonych listków szałwii i mięty, sól, pieprz, szklanka jogurtu, 1-2 łyżki gęstego majonezu, łyżeczka soku z cytryny.

Wykonanie: majonez dokładnie wymieszać z jogurtem, solą, pieprzem, szałwią i miętą, lekko schłodzić. Pomidory sparzyć wrzątkiem obrać ze skórki, pokroić w kostkę, pozbawioną gniazd nasiennych, umytą i osuszoną paprykę pokroić w paski. Ziemniaki obrać pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, lekko posypać solą i pieprzem, połączyć z pomidorami , papryką i usiekaną zieleniną, polać sosem, delikatnie wymieszać, lekko schłodzić.

Zupa krem z kurczaka

Składniki: 2 szklanki drobno usiekanych zielonych listków lubczyku, 4 szklanki bulionu z kurczaka, 2 cebule, łyżka masła, sól, pieprz, pół szklanki śmietany, 2 surowe żółtka, łyżeczka soku z cytryny, 2 łyżki drobniutko usiekanego szczypiorku, grzanki z bułki.

Wykonanie: drobniutko usiekane cebule zeszklić na maśle, dodać usiekane listki, chwilę smażyć, wlać gorący bulion gotować ok. 10 minut, zmiksować, przetrzeć przez sito, Doprowadzić do wrzenia. Śmietanę dokładnie rozkłócić z żółtkami, sokiem z cytryny, solą i pieprzem, wlać do zupy i mieszając podgrzewać (nie gotować!). Podawać z grzankami z bułki, przed podaniem posypać szczypiorkiem.

Eskalopki w śmietanie

Składniki: 800 g cielęcego schabu bez kości (górka), łyżka soku z cytryny, łyżeczka suszonego lubczyku, pół łyżeczki pieprzu, sól, pół szklanki bulionu, pół szklanki gęstej śmietany, 3 łyżki masła.

Wykonanie: umyte i osuszone mięso pokroić na 8 plastrów, lekko rozbić trzonkiem nożem, lub rozgnieść ręką, skropić sokiem z cytryny, lekko posypać pieprzem i lubczykiem zostawić na kilka minut, po czym usmażyć na złoty kolor na stopionym maśle, przełożyć na ogrzany, żaroodporny półmisek, trzymać w cieple, a na patelnię wlać bulion i mieszając zagotować, dodać sól, pieprz i lubczyk, wymieszać ze śmietaną, podgrzewać 2-3 minuty na niewielkim ogniu, polać eskalopki. Podawać z kładzionymi kluskami, makaronem lub tymbalikami z ryżu, sałatą lub brokułami z wody.
Grześ ze Złotopolskich

Sławę przyniósł mu serial "Złotopolscy”. Grał kucharza Grzesia Ordalskiego, pracującego w kawiarni Marty Gabriel (Ewa Ziętek). Małomównego i tajemniczego kucharza Grzegorz Komendarek grał przez 12 lat, by w końcu poślubić Elżunię Kleczkowską (Małgorzata Rożniatowska).

Grzegorza Komendarka poznałem podczas Mistrzostw Polski w Grillowaniu w Kazimierzu Dolnym. Już wtedy orędował za tym, żeby na równi z mięsem grillować warzywa i podawać do grilla dużo sałatek. Nauczył mnie także grillowania ananasa. Plastry ananasa z puszki kazał posmarować miodem i pikantną pastą paprykową. Jakież to było pyszne. A oto dwa autorskie przepisy Grzegorza.

Polędwiczki w sosie tuńczykowym

Składniki: 500 g polędwiczek wieprzowych, mała puszka tuńczyka w oleju, 280 g majonezu, kieliszek białego wina, olej, sól, biały pieprz, cytryna, świeży koper.

Wykonanie: polędwiczki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, skropić sokiem z cytryny, posolić, posypać pieprzem, odstawić na pół godziny. Osączyć tuńczyka z oleju, zmiksować, dodać majonez i wino, sól, pieprz. Polędwiczki usmażyć z obu stron, dopiec w piekarniku. Wystudzić, pokroić w cienkie plastry, polać sosem tuńczykowym.

Filet wołowy w tłuczonym pieprzu

Składniki: 1 kg polędwicy wołowej, 200 ml czerwonego wina, tłuczony pieprz, olej do smażenia, łyżka masła.
Wykonanie: polędwicę umyć, osuszyć, usunąć błony. Mięso pokroić w poprzek na steki, ugnieść je ręką, włożyć do miski, zalać winem i dwiema łyżkami oleju. Całość dokładnie wymieszać, odstawić na dwie godziny do lodówki. Po wyjęciu z marynaty osuszyć mięso, posypać pieprzem. Smażyć na grillu po 3 minuty z każdej strony. Pod koniec położyć na każdym filecie kawałeczek masła. Podawać z ziemniakami i surówką.
Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Piłkarze Górnika zaczęli kolejny mikrocykl treningowy. "Nie ma mowy o żadnym strajku"

Piłkarze Górnika zaczęli kolejny mikrocykl treningowy. "Nie ma mowy o żadnym strajku"

Górnik Łęczna w poniedziałek rozpoczął kolejny mikrocykl treningowy. Jego zwieńczeniem będzie pierwszy w tym roku mecz kontrolny z trzecioligową Avią Świdnik. Zanim jednak piłkarze wrócili do zajęć zabrali głos w kwestii zaległości finansowych, o których niedawno informowały media

Zwłoki mężczyzny w jednym z mieszkań na terenie Łukowa

Zwłoki mężczyzny w jednym z mieszkań na terenie Łukowa

Ciało starszego mężczyzny znaleziono w domu jednorodzinnym w Łukowie.

Zabytkowy budynek w centrum miasta sprzedany
AKTUALIZACJA

Zabytkowy budynek w centrum miasta sprzedany

Wybudowany w latach 30. ubiegłego wieku i od blisko dwóch lat pusty charakterystyczny budynek w centrum Lublina znalazł nowego właściciela.

Australian Open. Iga Świątek i Magdalena Fręch awansowały do drugiej rundy

Australian Open. Iga Świątek i Magdalena Fręch awansowały do drugiej rundy

Rozpoczął się Australian Open 2025. W pierwszej rundzie awans wywalczyła Iga Świątek i Magdalena Fręch. Z kolei z turniejem bardzo szybko pożegnała się Magda Linette i Maja Chwalińska

Kobieta wypadła z 10 piętra budynku. W sprawie zatrzymano 5 osób

Kobieta wypadła z 10 piętra budynku. W sprawie zatrzymano 5 osób

Policja wyjaśnia okoliczności tragicznego wypadku do jakiego doszło w weekend w jednym z bloków w Lublinie.

Społeczna odpowiedzialność biznesu. Dlaczego działania CSR są ważne

Społeczna odpowiedzialność biznesu. Dlaczego działania CSR są ważne

Społeczna odpowiedzialność biznesu - co to jest i dlaczego ma tak duży wpływ na funkcjonowanie przedsiębiorstw? Bycie właścicielem dobrze prosperującej firmy to nie tylko praca i zarobek, ale również duża odpowiedzialność na wielu płaszczyznach. Niezależnie od tego, czy firmę prowadzimy na Lubelszczyźnie, czy też innych regionach kraju. Dlaczego działania csr są tak ważne?

Sofa do salonu — TOP 3 praktyczne aspekty, które warto wziąć pod uwagę przy wyborze

Sofa do salonu — TOP 3 praktyczne aspekty, które warto wziąć pod uwagę przy wyborze

Wybór odpowiedniej sofy do salonu to decyzja, która może znacząco wpłynąć na komfort i funkcjonalność przestrzeni dziennej. Sofa stanowi nie tylko miejsce relaksu, ale często jest też centralnym punktem aranżacyjnym salonu. To na niej spędzamy czas z rodziną, przyjmujemy gości czy po prostu odpoczywamy po długim dniu. Warto więc zadbać o to, by zakup ten był przemyślany i dostosowany do naszych potrzeb. Jak podkreślają eksperci, niezależnie od stylu, jaki preferujemy, odpowiedni mebel powinien łączyć w sobie estetykę, wygodę oraz funkcjonalność. Przy wyborze sofy warto wziąć pod uwagę kilka kluczowych aspektów, które pomogą nam cieszyć się meblem przez wiele lat.

Te szkoły podstawowe są najlepsze. Znamy wyniki plebiscytu Wasza Edukacja

Te szkoły podstawowe są najlepsze. Znamy wyniki plebiscytu Wasza Edukacja

Internetowy portal waszaedukacja.pl opublikował ranking najlepszych szkół podstawowych w Polsce. W pierwszej setce znalazły się także placówki z województwa lubelskiego.

Jeszcze chyba powalczę

Jeszcze chyba powalczę

Czy sztuczna inteligencja zastąpi pisarzy i wyprze inne zawody kreatywne? Czy w ogóle będą jeszcze książki? O tym, oraz o najnowszym kryminale – Zaprzaniec – rozmawiamy z Andrzejem Mathiaszem, lubelskim autorem kryminalnej serii o prokuratorze Adamie Szmycie

Słownik synonimów – klucz do językowej różnorodności

Słownik synonimów – klucz do językowej różnorodności

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak ubogim byłby nasz język bez różnorodności wyrażeń? Słownik synonimów to narzędzie, które otwiera przed nami nieograniczone możliwości w wyrażaniu myśli, emocji i idei. Dzięki niemu możemy przekraczać granice prostoty języka i wprowadzać do niego głębię oraz barwność, które nie tylko przyciągają uwagę, ale także pozwalają na bardziej precyzyjne przekazanie treści.

Nie żyje seryjny morderca zwany "Wampirem z Piotrkowa"

Nie żyje seryjny morderca zwany "Wampirem z Piotrkowa"

Nie żyje seryjny morderca i przestępca seksualny Mariusz Trynkiewicz - poinformował PAP.

Na co dzień zmagają się z trudną rzeczywistością. Rodzice osób z autyzmem chcą stworzyć specjalne centrum
film

Na co dzień zmagają się z trudną rzeczywistością. Rodzice osób z autyzmem chcą stworzyć specjalne centrum

Rodzice osób dorosłych z myślą o przyszłości walczą o lepsze jutro dla swoich dzieci. Ten niezwykle trudny i złożony temat w dzisiejszym programie Dzień Wschodzi staramy się przybliżyć z Urszulą Ochal i Barbarą Siekierzyńską z fundacji "Żyć z autyzmem". Rodzice chcą dla swoich dzieci stworzyć pierwsze w województwie centrum opieki nad osobami dorosłymi z tym spektrum.

Dwudniową przerwę właściciele stacji chcą wykorzystać na solidne naśnieżenie stoku

Stok narciarski zawiesza działalność. Do kiedy przerwa?

Ani dzisiaj, ani jutro nie będzie można pojeździć na nartach w Jacni (gm. Adamów) na Roztoczu. Właściciele stacji podali powód tej przerwy.

Rytm. Improwizacja. Inspiracje

Rytm. Improwizacja. Inspiracje

MUZYKA Jazz został ze mną dłużej niż mogłem się spodziewać. Druga, że jazz faktycznie odpowiedział na moje ówczesne pytania. I postawił wiele nowych – rozmowa z Michałem Aftyką

Kierowca z Chełma w drodze do celi

Chciał przejechać policjantów, może dostać 10 lat

Do 10 lat więzienia grozi 36-latkowi, który próbował staranować interweniujących funkcjonariuszy. Policjanci znaleźli 36-latka siedzącego w samochodzie. Na widok mundurowych mężczyzna z impetem ruszył i próbował staranować interweniujących policjantów, a następnie uciekł z miejsca.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium