Boczniak, cebula, czosnek i shitake. Warto postawić na zdrową, zbilansowaną dietę, składającą się z warzyw i owoców, które wspierają naturalną odporność.
Jak najwięcej surówek i sałatek. Dla bezpieczeństwa warzywa najpierw należy sparzyć wrzątkiem, dalej obrać i użyć do surówek. Najprostsza surówka to kiszona kapusta, jabłko, cebula i czosnek plus olej rzepakowy. Na kanapkach sprawdzi się masło czosnkowe oraz ogórki kiszone. Dobre rozwiązanie to prosta sałatka ze sparzonej cebuli i jajek na twardo. Warto także zapiec w piekarniku całe główki czosnku, które następnie można rozsmarować na chlebie. A teraz przepis na klasyczną sałatkę szopską.
Sałatka szopska
SKŁADNIKI: 4 czerwone papryki, 4 pomidory, 1 ogórek, 1 cebula, 25 dag sera feta lub białego sera wędzonego, 5 ostrych papryczek, oliwki, małe cebulki, natka pietruszki, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka octu winnego.
WYKONANIE: papryki umyć i osączyć. Osuszone opiec w piekarniku, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kwadraty. Pomidory i ogórek pokroić w kostkę. Posiekać cebulę i natkę pietruszki. Wszystkie składniki wymieszać, ozdobić oliwkami i małymi cebulkami, skropić oliwą z octem. Na wierzchu ułożyć fetę, pokrojoną w kostkę. Kto lubi bardzo ostre potrawy, może wokół szopskiej sałatki ułożyć na talerzu ostre papryczki.
A teraz sałatka z kopru włoskiego, który ma silne właściwości antyoksydacyjne.
Sałatka z kopru włoskiego
SKŁADNIKI: 2 fenkuły, 1 pomarańcza, 2 mandarynki, oliwa, sól, pieprz.
WYKONANIE: pomarańczę i mandarynki obrać, podzielić na cząstki, obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Koper sparzyć, odciąć liście i łodygi. Pokroić w cienkie plastry, jak na carpaccio. Ułożyć na talerzu, udekorować kawałkami owoców, polać oliwą, doprawić pieprzem i solą.
Teraz kolej na boczniaka. Okazuje się, że zawiera beta-glukan, który ma wpływ na naszą odporność.
Zupa z boczniaka
SKŁADNIKI: 30 dag boczniaków, 3 cebule, 1, 5 litra bulionu z kostki warzywnej, 2 ziemniaki, kawałek selera, 1 pietruszka, 1 szklanka śmietany, 1 łyżka mąki, masło, sól i pieprz.
WYKONANIE: do wrzątku wrzucić seler, pietruszkę, cebule i ziemniaki. Boczniaki pokroić na kawałki, podsmażyć na maśle, dodać do warzyw, ugotować do miękkości. Dodać śmietanę, doprawić solą z pieprzem. Można posypać siekaną pietruszką.
Z boczniaka zrobicie także pyszne flaczki. Należy je pokroić w paski, podsmażyć na maśle, zalać bulionem, kiedy będą miękkie, dodać trochę marchewki i cebuli. Na maśle zasmażyć mąkę, wlać trochę bulionu i zaprawić flaki.
Pociąg do cebulowej
Cebula i czosnek to podstawa diety, wzmacniającej nasz system odpornościowy.
Polski przepis na cebulową wynalazł ponoć Mikołaj Kopernik. Polski astronom zasłynął jako autor receptury chleba razowego, który dodawał do cebulowej. Miał przecierać zupę przez sito i doprawiać gałką muszkatołową, imbirem, szczyptą zmielonych goździków, szczyptą kminku, pieprzem i solą.
Ale wcześniej zupę wynaleziono w Chinach. Do cesarza dotarł boski zapach, kazał znaleźć jego źródło. Jakież było zdziwienie strażników, kiedy znaleźli biednego Tanga, który w kociołku ugotował zupę na dwóch cebulach. Przysmak biednego Tanga znalazł się w cesarskim jadłospisie.
Jak zrobić pyszną cebulową? Rano nastawić bulion na kawałku kurczaka, włoszczyźnie, listku laurowym, soli i pieprzu. Kilka cebul kroicie w plastry i podsmażacie na oliwie. Nie szkodzi, jak się parę plasterków podrumieni. Z tego będzie smak. Do cebuli wlewacie przecedzony bulion. Gotujecie 5 minut, doprawiacie do smaku gałką muszkatołową. Nakładacie zupę do kokilek, do każdej porcji grzanka, na wierzch starty, ostry ser i do piekarnika.
Cebulowa z Goraja
SKŁADNIKI: 1 kg kości wieprzowych, 3 kg cebuli, 1 kg marchwi, 1 kg ziemniaków, 0,5 kg selera, 50 50 dag pietruszki, około 5 litrów wody i przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny ziarnisty i mielony, pieprz ziołowy, sól do smaku, olej rzepakowy, kieliszek śliwowicy.
WYKONANIE: nastawić kości wieprzowe z ziołami i gotować wywar przez trzy, cztery godziny. Przecedzić przez gęste sito i odstawić na pół godziny, żeby przyprawy opadły na dno. Odcedzić jeszcze raz.
Cebulę podsmażyć na oleju rzepakowym. Kiedy nabierze ładnego koloru, wlać kieliszek śliwowicy, podpalić. Kiedy ogień zgaśnie, przełożyć do garnka i zalać bulionem. Można zmiksować. Podawać z cebularzem.
To najsłynniejsza zupa z Lubelszczyzny. Receptura wywodzi się z kuchni żydowskiej. Według Długosza w bitwie pod Grunwaldem brał udział Aleksander, bratanek Dymitra Gorajskiego. Według miejscowych legend przed bitwą posilał się zupą cebulową. Jej smak do perfekcji doprowadziły rodziny żydowskie zamieszkujące Goraj, zupę cebulową jedli bohaterowie opowiadań i powieści Singera.
A teraz przepis na cebulniki. To małe pierożki surowym farszem mięsnym pieczone na blasze.
Cebulniki
SKŁADNIKI: na ciasto: 1 kg mąki, 1 całe jajko, 1 żółtko, 2 łyżeczki sody, 2 szklanki ciepłego mleka, 1 kostka masła, sól. Na farsz: 1 kg surowego siekanego mięsa: wołowiny, baraniny lub cielęciny, 4 posiekane cebule, sól, pieprz.
WYKONANIE: posiekane mięso dobrze wymieszać z cebulą i doprawić do smaku. Mąkę przesiać do miski. Do mleka wsypać sodę, wymieszać, przelać do mąki. Dodać jajko, sól, masło i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na części. Z każdej części zrobić wałeczek i pokroić go tak, jak na kluski. Zrobić kuleczki, rozwałkować je, ale niezbyt cienko (raczej grubo). Nałożyć farsz i zlepić tak jak pierogi. Blachę nasmarować masłem, ułożyć na niej cebulniki. Piec około 40 minut w temp. 180-200 stopni Celsjusza, aż będą rumiane.
Zupa czosnkowa
SKLADNIKI: 2 główki czosnku, 1 żółtko, litr bulionu, 1 łyżka mąki, 1 łyżka oleju z pestek dyni.
WYKONANIE: z oleju i mąki sporządzić białą zasmażkę, rozprowadzić bulionem, zagotować i dodać roztarty czosnek. Podgotować, doprawić żółtkiem i pieprzem. Można dodać śmietany. Można podawać z grzankami oraz odrobiną startego parmezanu. Kto nie lubi zapachu czosnku, powinien podać do zupy po 2 kromki ciemnego chleba posmarowanego masłem i obficie posypanego posiekaną natką pietruszki. Smacznego i na zdrowie.
Herbata z shitake
Taką herbatę piją Chińczycy. Podstawą są grzyby shitake, zawierające silne związki wzmacniające i mobilizujące nasz system odpornościowy. Potrzebujemy 1 opakowanie grzybów shitake (są uprawiane w Polsce i dostępne w marketach), paczkę dobrej czarnej herbaty oraz przyprawy: świeży korzeń imbiru, świeżą kurkumę i kardamon. Kroimy 2 grzyby shitake w plasterki, zalewamy litrem wrzątku, zostawiamy na 2 godziny. Wyciągamy grzyby. W dużym imbryku zaparzamy litr herbaty z przyprawami, dolewamy wywar z shitake. Po 10 minutach wypijamy szklankę. Pijemy raz dziennie przez 10 dni.