Rozmowa z Bożeną Niewiarowską-Łobacz, państwowym powiatowym inspektorem sanitarnym we Włodawie.
- Kontrole przeprowadzane są zgodnie z opracowanym harmonogramem kontroli na rok 2014 z częstotliwością jedna kontrola w obiekcie w sezonie. W obiektach, w których stwierdza się nieprawidłowości, wydawane są decyzje administracyjne i nakładane mandaty karne, przeprowadza się dodatkowe kontrole sprawdzające. Częstotliwość kontroli prowadzonych w 2014r. jest porównywalna
do roku 2013.
• Ile takich kontroli już się odbyło? Ile jest zaplanowanych?
- Od początku lipca br. przeprowadzono 127 kontroli. Na miesiąc sierpień zaplanowano przeprowadzenie około 50 kontroli.
• Czy były jakieś nieprawidłowości? Jeśli tak, to jakiego typu?
- W trakcie większości kontroli stwierdzano różnego rodzaju nieprawidłowości. Dotyczą m.in. braku bieżącej, ciepłej wody przy punktach wodnych, braku warunków do higienicznego suszenia rąk i ich dezynfekcji, braku zachowanej segregacji środków spożywczych w urządzeniach chłodniczych, niewłaściwym przechowywaniu odpadów, braku właściwej odzieży ochronnej personelu i niewłaściwej realizacji przez przedsiębiorców kontroli wewnętrznej opartej na zasadach Dobrej Praktyki Higienicznej i systemu HACCP.
• Ile lokali zostało ukaranych mandatem lub zamkniętych?
- Ukarano 14 przedsiębiorców na kwotę 1700 zł. Nie wydawano decyzji unieruchomienia działalności zakładów. Wydano 4 decyzje administracyjne nakazowe dotyczące nałożenia obowiązku usunięcia stwierdzonych uchybień sanitarno-higienicznych.
• Czy były kontrole po telefonie, skardze klientów tych lokali?
- Nie odnotowaliśmy interwencji i skarg konsumentów na działalność nadzorowanych zakładów żywnościowo-żywieniowych.