Po odmrożeniu gastronomii, przybywa ofert pracy w tej branży. Ile za granicą zarobi kelner?
Zarobki w gastronomii są uzależnione od lokalizacji. Chodzi o kraj, miasto, ale też położenie samego lokalu (na przykład w centrum miasta).
Zarobki kelnera w Niemczech czy Holandii na pewno będą wyższe od zarobków w Polsce. Znaczenie ma tu także zdecydowanie większa liczba zagranicznych turystów, a co za tym idzie – większe napiwki.
Płacą ekstra
Napiwki są uzależnione między innymi od rodzaju restauracji (kawiarnia, pub) oraz od klienta. Poziom cen w restauracji już na wstępie wyznacza typ klienta, który najprawdopodobniej odwiedzi lokal. Im wyższe ceny w menu, tym większa szansa że kelner dostanie większy napiwek. Nie jest to jednak regułą, bo ważny jest też poziom obsługi klienta.
W Belgii, podobnie jak we Francji, napiwek jest wliczony do rachunku.
Natomiast francuski kelner chętnie przyjmie ekstra napiwek od klienta, ale już w Belgii jest to oznaką złego tonu. Podobnie jak we Włoszech, gdzie w menu jest zaznaczona pozycja „coperto” czyli napiwek, który zostanie doliczony do dania. Wysokość „coperto” jest uzależniona od cen dań w restauracji.
Warto również pamiętać, że napiwki dostaje albo wyłącznie kelner, który obsługuje klienta, albo dzieli się nimi ze wszystkimi pracownikami lokalu. To decyzja pracodawcy.
Polska kontra reszta Europy
Praca w gastronomii cieszy się zainteresowaniem wśród młodych osób, między innymi studentów którzy szukają pracy tymczasowej/sezonowej.
Dlatego zarobki w tej branży zarówno w Polsce jak i za granicą są uważane za jedne z najniższych. Przykładowo, w Polsce kelner zarabia średnio ok. 3050 zł brutto (2 200 zł netto). W Niemczech ok. 2000-2500 euro brutto (1500-1900 euro netto).
W przypadku zarobków kucharza, sytuacja wygląda nieco lepiej. W Polsce kucharz zarabia ok. 3500-4500 zł brutto (ok. 2900-3400 zł netto). A w Niemczech: ok. 3000-4000 euro brutto (2400-3000 euro netto).
W przypadku kucharzy, wysokość zarobków jest uzależniona od kwalifikacji. Zarobki pomocy kuchennej na pewno będą nieco skromniejsze niż kucharza czy szefa kuchni.
Bardziej opłaca się praca na imprezach okolicznościowych. W Polsce kelner na weselu zarabia ok. 35-40 zł brutto/godzinę. W tym przypadku na wyższe zarobki również mogą liczyć kucharz czy pomoc kuchenna. Zazwyczaj stawki na imprezach są mniej więcej dwukrotnie wyższe w porównaniu do stawek w restauracji.
Źródło: europa.jobs