Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.
Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)
Bawole Serce na sałatki, Malinowy Książę na zupy, Czekoladowy Pomidor na drugie. Oto najlepsze przepisy na sierpniowe dania z pomidorem w roli głównej
TRADYCJA Pomysłodawca edycji staropolskich książek kucharskich w ramach projektu Monumenta Poloniae Culinaria, pionier polskiej gastronomii historycznej. Prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu jako visiting professor pracował na Uniwersytecie Bordeaux, w Centrum Norberta Eliasa w L’École des Hautes Etudes en Sciences Sociales oraz w katedrze UNESCO Europejskiego Instytutu Historii i Kultur Wyżywienia.
Tym razem w naszej kulinarnej rubryce przepisy na dwie zupy, dwa drugie dania i jeden deser - ciasto "coś dobrego".
Już po raz 22 w Janowie Lubelskim rozstrzygnięto Konkurs na Potrawę Regionalną. Mamy dla was przepisy na zwycięskie dania
Czy jaglak jest lepszy od gryczaka? Jak smakuje gryczanka a jak godziszowskie pierogi z kaszą? Podpowiadamy, czego spróbować na tegorocznym festiwalu kaszy w Janowie Lubelskim.
Jeżeli nie macie planów na popołudnie, to warto pojechać do Lubartowa. Trwa tam coroczne "Annowanie" oraz powiatowy etap najsmaczniejszej "Bitwy regionów" 2025.
Albo chłodnik lub minestrone. A może jarzynowa z brokułami? Podpowiadamy, jaką zupę ugotować na upalne dni.
Pierogi z pokrzywą czy ziemniakami? Zupa grzybowa albo pietruszkowa. Prezentujemy propozycje na niedzielny obiad.
Pomysłodawca edycji staropolskich książek kucharskich w ramach projektu Monumenta Poloniae Culinaria, pionier polskiej gastronomii historycznej. Prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu jako visiting professor pracował na Uniwersytecie Bordeaux, w Centrum Norberta Eliasa w L’École des Hautes Etudes en Sciences Sociales oraz w katedrze UNESCO Europejskiego Instytutu Historii i Kultur Wyżywienia.
Jak wakacje to podróże. Podpowiadamy co i gdzie warto zjeść, żeby poznać smak Lubelszczyzny. Oto nasz subiektywny top 10
Kiedy Iga Świątek wyznała, że jej ulubionym daniem z dzieciństwa jest makaron z truskawkami, nie tylko we Włoszech zapanowało poruszenie. A my mamy dla was polskie i włoskie przepisy na dobry makaron.
Jeśli zastanawiacie się, co dobrego zaserwować rodzinie na niedzielny obiad, nie musicie już główkować. Oto kilka podpowiedzi. Skorzystajcie z tych sprawdzonych przepisów.
A może by tak zrobić coś innego niż rosół, pieczony kurczak albo kotlet schabowy. Lato daje możliwość przygotowania wielu różnych i ciekawych potraw. Nasze dzisiejsze propozycje na niedzielę to: na przystawkę sałatka z kurczakiem. Zupa cytrynowa. Na drugie pierogi chłopskie lub olenderskie. Na deser hit: sernik koperkowy.
Jest taka scena w „Panu Tadeuszu”, kiedy wszyscy siedli i chołodziec litewski milczkiem żwawo jedli. Z kolei na obiedzie u Łęckich w „Lalce” Wokulski jadł litewski chłodnik. Mamy przepisy na chołodziec i kilka chłodników.
Lody włoskie to jeden z najbardziej pożądanych deserów, szczególnie w gorące dni. Ich delikatna, kremowa konsystencja oraz możliwość tworzenia różnorodnych smaków sprawiają, że są one stałym elementem oferty wielu lokali usługowych – zarówno małych kawiarni, jak i dużych lodziarni, piekarni czy cukierni. Automat do lodów włoskich jest urządzeniem, które pozwala na szybką produkcję tego pysznego deseru, zapewniając wysoką jakość i komfort pracy. Wybór odpowiedniego automatu do lodów może zależeć od wielu czynników, takich jak rozmiar lokalu, liczba klientów czy rodzaj serwowanych produktów. W tym artykule przedstawimy argumenty, dlaczego automat do lodów włoskich jest doskonałym rozwiązaniem zarówno dla małych, jak i dużych punktów gastronomicznych.
Wybór odpowiedniej butelki termicznej warto zacząć od zastanowienia się, w jakich sytuacjach będzie Ci najbardziej potrzebna. Czy szukasz czegoś na intensywny trening, do pracy, na długie podróże autem, a może na piesze wędrówki? Każdy z tych scenariuszy wymaga nieco innych funkcji - i właśnie tu wyróżnia się Fizz&Go od SodaStream.
Gdzie na dobrą golonkę? Jak ją przyrządzić w domu? Golonka niejedno ma imię, a my mamy dla was sprawdzone przepisy na golonki, które rozpływają się w ustach.
Poznaniacy mają rogale świętomarcińskie, w Zakopanem rządzą oscypki. A Lublin ma cebularza. Ten niedoceniany wypiek dzisiaj obchodzi swoje święto.
Już w piątek (20 czerwca) Plac Po Farze w Lublinie zamieni się w „cebularzowe miasteczko”. Przed nami druga edycja Dnia Cebularza – wydarzenia poświęconego kulinarnej wizytówce regionu. W programie warsztaty, spacery z przewodnikami, konkursy, gra miejska i degustacje.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał dwa ostrzeżenia związane z zakazem użytkowania popularnych przyborów kuchennych. Ich używanie może zagrażać zdrowiu.
Jeszcze dwie dekady temu sushi w Polsce kojarzyło się z ekskluzywną egzotyką, dostępną jedynie dla wąskiego grona wtajemniczonych smakoszy. Dziś ta japońska specjalność zagościła w menu wielu Polaków, choć wciąż wzbudza pewien dystans.
Każdy ma jakieś swoje ulubione dania. Tradycja jest bezcenna. Ale niedzielny obiad wcale nie musi być nudny. Oto kilka propozycji tego, co możecie przygotować dla siebie, rodziny i gości.
Cebularz wólczański z fasoli, krasiste kulki i leśny całus - to zwycięskie dania i napoje wybrane podczas konkursu kulinarnego "Smaki Zamościa i Roztocza". Rozstrzygnięto go, tradycyjnie, podczas zakończonego w niedzielę Jarmarku Hetmańskiego.
Lublin znów zaprasza do gry! Ruszyła 14. edycja popularnej akcji Sezon Lublin, która zamienia miasto w wielką planszę pełną atrakcji, zadań i... nagród. Organizatorzy kuszą mieszkańców i turystów, by odkryli Lublin na nowo – i zrobili to z uśmiechem (oraz saszetką i torbą termiczną w dłoni).
Z mniejszych rozmachem niż w latach ubiegłych, ale też ciekawie. Dziś i jutro w Targach Lublin zwolennicy broni, survivalu, wojskowości, historii i modelarstwa mogą się spotkać w ramach imprezy wystawienniczej „Militaria – zlot miłośników militariów, strzelectwa i survivalu”.