Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.
Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)
Poznaniacy mają rogale świętomarcińskie, w Zakopanem rządzą oscypki. A Lublin ma cebularza. Ten niedoceniany wypiek dzisiaj obchodzi swoje święto.
Już w piątek (20 czerwca) Plac Po Farze w Lublinie zamieni się w „cebularzowe miasteczko”. Przed nami druga edycja Dnia Cebularza – wydarzenia poświęconego kulinarnej wizytówce regionu. W programie warsztaty, spacery z przewodnikami, konkursy, gra miejska i degustacje.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał dwa ostrzeżenia związane z zakazem użytkowania popularnych przyborów kuchennych. Ich używanie może zagrażać zdrowiu.
Jeszcze dwie dekady temu sushi w Polsce kojarzyło się z ekskluzywną egzotyką, dostępną jedynie dla wąskiego grona wtajemniczonych smakoszy. Dziś ta japońska specjalność zagościła w menu wielu Polaków, choć wciąż wzbudza pewien dystans.
Każdy ma jakieś swoje ulubione dania. Tradycja jest bezcenna. Ale niedzielny obiad wcale nie musi być nudny. Oto kilka propozycji tego, co możecie przygotować dla siebie, rodziny i gości.
Cebularz wólczański z fasoli, krasiste kulki i leśny całus - to zwycięskie dania i napoje wybrane podczas konkursu kulinarnego "Smaki Zamościa i Roztocza". Rozstrzygnięto go, tradycyjnie, podczas zakończonego w niedzielę Jarmarku Hetmańskiego.
Lublin znów zaprasza do gry! Ruszyła 14. edycja popularnej akcji Sezon Lublin, która zamienia miasto w wielką planszę pełną atrakcji, zadań i... nagród. Organizatorzy kuszą mieszkańców i turystów, by odkryli Lublin na nowo – i zrobili to z uśmiechem (oraz saszetką i torbą termiczną w dłoni).
Z mniejszych rozmachem niż w latach ubiegłych, ale też ciekawie. Dziś i jutro w Targach Lublin zwolennicy broni, survivalu, wojskowości, historii i modelarstwa mogą się spotkać w ramach imprezy wystawienniczej „Militaria – zlot miłośników militariów, strzelectwa i survivalu”.
Już 28 maja przypada Dzień Burgera – idealna okazja, by celebrować jedno z ulubionych dań miłośników mięsa. O sekrecie idealnego burgera opowiada Kamil Kowalik, szef kuchni lubelskiej restauracji Czarna Owca, która od lat zachwyca nietuzinkowym podejściem do kuchni rzemieślniczej.
Nie zawsze musi być rosół i schabowy albo pieczony kurczak. Warto rodzinie urozmaicać niedzielne obiady. Podpowiadamy więc dzisiaj, co można przyrządzić. To sprawdzone, ale nieoczywiste przepisy.
Czas rozpalic grilla i zrobić kaszankę albo golonkę. Do tego chłodnik z ziemniakami i ukisić małosolne, A na deser jabłka z grilla w glazurze miodowej. Albo boczniaki z rusztu.
Święta to idealny moment, by choć na chwilę zwolnić tempo i nacieszyć się spokojem. Ale ile można siedzieć przy stole. Warto wykorzystać ten czas na spacer.
Na wielkanocnym stole rządzą jajka, biały barszcz lub żurek i domowe wędliny. Świąteczny obiad ma uroczysty charakter, dlatego wybraliśmy rosół z kołdunami, sznycel wiedeński oraz grillowaną gruszkę na deser. Albo sękacz z tortownicy
Ostatnie lata nie były najłatwiejsze dla Czarciej Łapy na lubelskiej starówce. Już niedługo rozgości się tam nowy lokal na restauracyjnej mapie miasta. Konkurs na wynajem powierzchni od Lubelskiego Przedsiębiorstwa Gospodarki Komunalnej wygrał właściciel kilku punktów gastronomicznych w mieście.
Pan Piotr czeka na to spotkanie przez kilka miesięcy. Podobnie jak ponad 300 innych osób był dzisiaj gościem na śniadaniu wielkanocnym u Brata Alberta w Lublinie. Takie wspólne posiłki przed świętami to już tradycja w wielu miejscach naszego regionu.
Wielkanoc bez babki? Trudno to sobie wyobrazić! W najnowszym odcinku "Dziennika ze smakiem" zabierzemy widzów w kulinarną podróż, której główną bohaterką jest właśnie babka wielkanocna. To ciasto o prostych składnikach, ale jak się okazuje – diabeł tkwi w szczegółach.
Lublin znów stanie się stolicą ulicznego jedzenia! Już w drugi weekend kwietnia, na parkingu przed Motor Areną, odbędzie się długo wyczekiwany zlot food trucków – Food Truck Festivals. To nie tylko uczta dla podniebienia, ale również wyjątkowa okazja do spotkań i wspólnego spędzenia czasu.
Starbucks, jedna z najbardziej rozpoznawalnych marek na świecie, otwiera swoją pierwszą kawiarnię w Lublinie. Już od 2 kwietnia będzie można cieszyć się kultowymi napojami w nowoczesnym wnętrzu przy ul. Krakowskie Przedmieście. Na pierwszych gości czeka niespodzianka.
Wcześniej była metoda mikrofiltracji, teraz będzie technologia UV do oczyszczania solanki. Spółdzielnia Mleczarska Ryki wdraża ją jako pierwsza w Polsce.
Choć lokal funkcjonuje zaledwie od kilku miesięcy, to już zyskał spory rozgłos wśród gości, którzy cenią sobie wysoką jakość produktów, dobrą kuchnię i profesjonalną obsługę. Pasja i doświadczenie sprawiają, że każde danie jest wyjątkowe.
Kto pamięta bułki z pieczarkami na dworcu PKS, cynaderki z patelni w Przystani czy juki ułańskie w Karczmie Słupskiej?
Magda Gessler, znana restauratorka ratująca upadające biznesy, kolejny raz odwiedziła województwo lubelskie. Restauracja z Siedliszcza przeszła totalną metamorfozę.
Miłośnicy dobrego jedzenia: przygotujcie się na ucztę. W ostatni weekend marca, w Chełmie odbędzie się jedno z najbardziej wyczekiwanych wydarzeń kulinarnych tej wiosny – zlot food trucków. To doskonała okazja, by spróbować smaków z różnych zakątków świata.
12 i 13 kwietnia na Rynku Starego Miasta w Lublinie będą regionalne potrawy, rękodzieło i świąteczne ozdoby. Wszystko w ramach Jarmarku Wielkanocnego. A lokalni producenci już mogą się zgłaszać.
Po wyczerpującym spacerze nad zalewem warto wybrać się na coś dobrego do jedzenia i posilić się. Jest tam restauracja, która oferuje przyjemny klimat i pyszne jedzenie.