Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Restauracje

Przepis na zupę z pokrzywy. Pyszna i zdrowa moc ziół
DZIENNIK ZE SMAKIEM
film

Przepis na zupę z pokrzywy. Pyszna i zdrowa moc ziół

Pokrzywa – w dzieciństwie nasz największy wróg. Jak się okazuje, pokrzywa, podobnie jak inne zioła ma wiele właściwości zdrowotnych.

Nadchodzi najsłodszy festiwal. Czekolada popłynie na placu Zamkowym
18 października 2024, 12:00

Nadchodzi najsłodszy festiwal. Czekolada popłynie na placu Zamkowym

Już od piątku plac Zamkowy zamieni się w krainę czekoladą płynącą. Przed nami Czeko Fest, czyli festiwal czekolady i innych słodkości.

Z tej mąki chleba nie będzie. Trzy partie wycofane ze sprzedaży
PORZĄDKI W KUCHNI

Z tej mąki chleba nie będzie. Trzy partie wycofane ze sprzedaży

Przekroczenia dopuszczalnego poziomu ochratoksyny A – to powód wycofania ze sprzedaży trzech partii mąki żytniej.

Kapłon z kapustą, czyli przepisy z kolekcji prof. Jarosława Dumanowskiego

Kapłon z kapustą, czyli przepisy z kolekcji prof. Jarosława Dumanowskiego

W tym odcinku naszego kuchennego poradnika kapłon (kurczak) z kapustą, rodzynkami i cukrem, pączki z jabłek lub andruty i kawa zbożowa luksusowa

Tą rybą zajadał się już Władysław Jagiełło. Śledzie nie tylko na wigilię

Tą rybą zajadał się już Władysław Jagiełło. Śledzie nie tylko na wigilię

Każdy region Polski, każda wieś czy miasteczko, właściwie każdy dom ma swoje niepowtarzalne przepisy na przyrządzanie śledzi – powtarzała wielokrotnie Hanna Szymanderska, autorka smakowitej książeczki „100 potraw ze śledzia”. Jak ze śledziem jest w naszym regionie?

Dobre na śniadanie, obiad i kolację. Przepis na makaron z pastą pistacjową
DZIENNIK ZE SMAKIEM
film

Dobre na śniadanie, obiad i kolację. Przepis na makaron z pastą pistacjową

Pistacje to teraz najmodniejszy produkt w kuchni. Mogą być nie tylko chrupiącą przekąską, ale także bazą do wielu potraw na słodko i na wytrawnie. Kucharz i restaurator Jerzy Wójcik pokazuje nam jak wykorzystać pastę pistacjową w kuchni.

Pierogi w Central Park. Dawcy krwi mają szansę otrzymać takie danie za darmo
PUŁAWY

Pierogi zamiast czekolady. Oddasz krew, dostaniesz obiad

Jedna z puławskich restauracji nawiązała współpracę z lokalnym oddziałem lubelskiego Regionalnego Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa. Oferuje vouchery na pierogi dla wszystkich, którzy w wyznaczonym terminie oddadzą honorowo krew.

Chcesz być zdrowy cały rok? Zacznij od diety
film

Chcesz być zdrowy cały rok? Zacznij od diety

Gościem dzisiejszego programu Dzień Wschodzi jest dietetyk Maciej Pokarowski. W rozmowie usłyszycie między innymi o tym, jak radzić sobie ze zróżnicowaniem diety w trakcie sezonu jesienno-zimowego, co jest najważniejsze w stylu naszego żywienia i co zrobić, aby odżywiać się zdrowiej. Poza tym wiele ciekawostek i porad ze świata dietetyki.

Najpierw obieraczki, potem gąski w kapuście. Tak gotowały nasze babcie
PRZEPISY

Najpierw obieraczki, potem gąski w kapuście. Tak gotowały nasze babcie

Tradycyjny obrzęd zbiorowego kiszenia kapusty w wykonaniu zespołu obrzędowego z Kocudzy zobaczymy w niedzielę o 13 w Muzeum Wsi Lubelskiej. To dobry powód, żeby przypomnieć regionalne przepisy na smaczne i zdrowe dania z kapusty.

Co polecamy na niedzielny obiad?
PRZEPISY

Co polecamy na niedzielny obiad?

Pogoda nie zachęca do aktywności na zewnątrz, warto więc pozostać w domu i przygotować coś pysznego. Sprawdźcie, jakie przepisy przygotowaliśmy tym razem. Będzie smacznie i różnorodnie.

Kuchnia regionalna królowała dzisiaj w Lublinie
galeria

Kuchnia regionalna królowała dzisiaj w Lublinie

W sobotę w Centrum Handlowym Gala w Lublinie, odbyła się impreza promująca zdrowe, lokalne i naturalne produkty z Lubelszczyzny. Uczestnicy mogli zakupić ekologiczne produkty żywnościowe tj. sery, miód, wędliny, czy przetwory wg. domowej receptury. Można było również spróbować lubelskich smaków.

Grzybowy zawrót głowy! Jedliście kiedyś deser z grzybami?
DZIENNIK ZE SMAKIEM
film

Grzybowy zawrót głowy! Jedliście kiedyś deser z grzybami?

Jesień to oczywiście sezon na grzyby. A Polacy kochają dania z grzybami. Ale czy ktoś kiedyś spotkał się z deserem, gdzie mamy dodatek grzybów?

Trzy dania za 69 zł! Zbliża się jesienna edycja Restaurant Week
Nasz Patronat

Trzy dania za 69 zł! Zbliża się jesienna edycja Restaurant Week

Już 8 października rozpocznie się jesienna edycja Restaurant Week. To wyjątkowy festiwal, który pozwala na przeżycie wspaniałych momentów przy trzydaniowej kolacji za jedyne 69 zł. Udział bierze kilkanaście lubelskich restauracji.

Jesień w pełni. Oznacza to wysyp grzybów w lubelskich lasach
ZDJĘCIA
galeria

Jesień w pełni. Oznacza to wysyp grzybów w lubelskich lasach

Nadeszła piękna złota jesień. Ostatnie dni były ciepłe i wilgotne, a to oznacza, że w lasach jest wysyp grzybów.

„Smakowite Lubelskie”, czyli promocja zdrowego i dobrego.
NASZ PATRONAT
5 października 2024, 10:00

„Smakowite Lubelskie”, czyli promocja zdrowego i dobrego.

Już na początku października odbędzie się impreza promująca zdrowe, lokalne i naturalne produkty z Lubelszczyzny. Oprócz tego na uczestników czeka moc atrakcji.

Praca od bladego świtu. Wszystko dla smaku świeżego pieczywa
ZŁOTA SETKA

Praca od bladego świtu. Wszystko dla smaku świeżego pieczywa

Ich praca zaczyna się bladym świtem, aby rano ludzie mogli cieszyć się smakiem świeżego pieczywa. Piekarnia Pęzioł działa w Lublinie 21 lat.

Największym wyzwaniem był catering dla 10 tys. osób. Ale po pandemii wciąż stają na nogi
ZŁOTA SETKA

Największym wyzwaniem był catering dla 10 tys. osób. Ale po pandemii wciąż stają na nogi

Od zawsze żywienie innych było wpisane w zawód tych ludzi. Najpierw była to instytucja zrzeszająca lubelską gastronomię, potem restauracja. Właściciele kultowej restauracji Koncertowa z Lublina przecierali szlaki w różnych aspektach lokalnej gastronomii.

Kotlet na talerzu. Jeśli nie schabowy, to jaki? Kilka sprawdzonych przepisów

Kotlet na talerzu. Jeśli nie schabowy, to jaki? Kilka sprawdzonych przepisów

W niedzielę Polacy jedzą schabowe. Czy tylko? Kotlet niejedno ma imię. Na prośbę naszych czytelników sprawdzone przepisy na kotlety z mięsem i bez.

Kochamy kuchnię włoską. A za co? Za smaki
DZIENNIK ZE SMAKIEM
film

Kochamy kuchnię włoską. A za co? Za smaki

Wszyscy kochają kuchnię włoską. Pizza, makarony, desery... Żeby spróbować prawdziwej kuchni włoskiej nie trzeba wcale jechać do słonecznej Italii.

One wiedzą jak być na fali - nad zalewem powstał nowy lokal
WIDEO
film

One wiedzą jak być na fali - nad zalewem powstał nowy lokal

Odwiedzający Zalew Zemborzycki mają nowe miejsce, gdzie mogą odpocząć po spacerze wokół "lubelskiego morza". Nowy lokal zaprasza wszystkich - także poza sezonem.

Przepisy na niedzielny obiad - szybkie, tanie, sprawdzone

Przepisy na niedzielny obiad - szybkie, tanie, sprawdzone

Leniwe czy kopytka. A może rydzyki z kluskami albo zapomniane pierogi z pomarańczami. Lubelska kuchnia regionalna słynie ze smacznycznych potraw mącznych. Oto przykłady i sprawdzone przepisy akurat na niedzielny obiad

Dziennik ze smakiem: Pistacjowy zawrót głowy
film

Dziennik ze smakiem: Pistacjowy zawrót głowy

Pistacje to teraz najmodniejszy produkt w kuchni. Pyszna pasta pistacjowa ma wiele zastosowań w cukiernictwie.

Skromny pomidor jest jednym z najsilniejszych antyrakowych „wojowników”.
PRZEPISY

Bawole serce na talerzu. Najlepsze przepisy na dania z pomidorów

Pomidory są najlepsze pod koniec lata. Bawole serce i malinowy to najsmaczniejsze odmiany na talerz. Mamy dla was sprawdzone przepisy na wrześniowe dania z pomidorów. Przed wami top 10 pomidorowych dań

Znamy najlepsze produkty Lubelszczyzny 2024. Frykasy z Kodnia i wiele innych

Znamy najlepsze produkty Lubelszczyzny 2024. Frykasy z Kodnia i wiele innych

Pierogi z rybą, ser z czosnkiem, czy konfitura pigwowa z pędami sosny. Nasz region ma potrawy, którymi warto się chwalić. Zostały one docenione na Europejskim Festiwalu Smaku

XXVI Lubelskie Święto Chleba
ZDJĘCIA
galeria

XXVI Lubelskie Święto Chleba

Chleby, drożdżówki, chałki, cebularze, ciasta, oleje, sery. Tego wszystkiego można było spróbować podczas jarmarku produktów regionalnych na XXVI Lubelskim Święcie Chleba. Były też inne atrakcje i m.in. darmowe badania.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium