Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.
Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed trzeba produktami zawierającymi niedozwolone substancje. Komunikaty dotyczą herbat i sprzętu kuchennego.
Niedługo w powietrzu czuć będzie zapach węgla i pieczonej kiełbaski. Ale co zrobić jeśli nie mamy domu z ogródkiem, gdzie można rozpalić grilla? Na uciechę mieszkańców blokowisk, jest kilka takich miejsc w Lublinie.
Ja jestem nadzwyczajna, w smaku niebywała – pisał o marchewce Jan Brzechwa. Z okazji Dnia Marchewki, który przypadał 4 kwietnia mamy dla was niebywałe przepisy na pyszne dania z marchewki
Gdyby komuś brakowało pomysłów na to, co zaserwować dzisiaj rodzinie, podrzucamy kilka propozycji.
Jeśli lubicie chipsy serowe, to sprawdźcie, czy macie w domu produkt o nazwie Doritos. Główny Inspektor Sanitarny informuje o jego wycofaniu.
Okres świąteczny to czas, gdy marnuje się najwięcej jedzenia. Świąteczne jedzenie, a także inne nadwyżki mogą trafić do innych z pomocą jadłodzielni.
Po 40 dniach surowego postu i umartwiania wreszcie przychodzi pora na radość z odradzającego się życia. O duchowym i kulturowym wymiarze Wielkanocy rozmawiamy z Agatą Witkowską z Działu Edukacji i Promocji Muzeum Wsi Lubelskiej.
Bezdomni i samotni też spróbują wielkanocnych potraw. Takie spotkanie w Białej Podlaskiej organizuje dla nich Caritas.
Paulina Golianek i Monika Niedźwiadek z Koła Gospodyń Wiejskich w Konopnicy już szykują święta. A my mamy dla was przepisy na mazurek i babkę z pierwszej ręki.
Jest pachnący aromatami, przywołujący wspomnienia z przeszłości i smaki dzieciństwa. Aktywistki z Koła Gospodyń Wiejskich w Tereszynie zebrały regionalne, rodzinne przepisy. A my najciekawsze z nich prezentujemy. Na święta będą jak znalazł. A takiego rosołu z czosnkiem i papryczką chili jeszcze nie jedliście.
Plac Teatralny pod CSK zamienił się w wielki foodtruckowy parking. Do niedzieli potrwa festiwal Żarciowozy.
Żarciowozy wracają! Łowcy kulinarnych wrażeń mogą już zacierać ręce. Od piątku do niedzieli foodtracki będą do Waszej dyspozycji na Placu Teatralnym w Lublinie w godzinach: 15.00 – 20.00.
Czekoladowe figurki, czekolada z owocami, owoce w czekoladzie i wszystko co w składzie ma czekoladę. W hali Targów Lublin odbywa się najsłodszy festiwal.
Azjatyckie makarony, pierożki, sushi, a do tego zapach przypraw i pełno dymiących wok-ów. W hali Targów Lublin trwa Festiwal Azjatycki.
Jak co roku - trzy dania za 69 złotych. Wystarczy zarezerwować termin i pójść do restauracji.
Wbrew pogoni za nowoczesnymi trendami, wraca sentymentalna moda na dobrą polską kuchnię. W kartach najlepszych lubelskich restauracji niczym diament świecą dania popularne w latach dwudziestych minionego wieku, a my możemy odkrywać często nieznane kompozycje smaków.
Ikona japońskiej kuchni, czyli sushi, kusi wykwintnością smaków i kolorów. Składa się zazwyczaj z ryżu przygotowanego z octem ryżowym, kawałków ryb, owoców morza, wodorostów nori i warzyw. Jeśli chcesz poznać bliżej odmiany docenianego na całym świecie i dającego przepustkę do kulinarnej rzeczywistości Dalekiego Wschodu sushi, przeczytaj artykuł.
Są słodkie i pyszne. Ale tej partii batonów Milka Oreo lepiej nie jeść. Główny Inspektor Sanitarny wydał komunikat.
Ciastka z czekoladą wycofane ze sprzedaży w marketach Kaufland. Producent odkrył w nich „ciała obce”.
Za nami Międzynarodowe Spotkanie Kulinarne i Konkurs Kulinarny. Kilka dań stanęło do walki o miano najlepszego. Skąd pochodziła najsmaczniejsza potrawa?
W XVII wieku Polacy byli mistrzami w przyrządzaniu ryb. Jeszcze przed wojną w lubelskich restauracjach ryby królowały w karcie. Jesiotra po kardynalsku, lina w śmietanie i sandacza po polsku podawano nie tylko w piątek. Oto sprawdzone przepisy na smaczną rybę.
W najbliższą sobotę o godzinie 15 rozpocznie się Międzynarodowe Spotkanie Kulinarne i Konkurs Kulinarny. Kuchnie całego świata spotkają się w centrum edukacyjnym Mały Kopernik.
9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Ten okrągły placek z sosem pomidorowym i serem cieszy się ogromną popularnością nie tylko we Włoszech, ale i na cały świecie.
Tłusty czwartek...Tego jednego dnia w roku wszystkie diety odchodzą na bok i aby mieć powodzenie i szczęście w roku należy zjeść jednego pączka.
Z badań prof. Jarosława Dumanowskiego wiemy, że staropolskie przepisy przypominają kuchnię wegańską. Potrawy bez mięsa były bardzo pomysłowe i niezwykle smaczne. Oto nasz subiektywny wybór najsmaczniejszych dań regionalnych. Od blinów, przez gołąbki po pierogi po lubelsku.