Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

7 kwietnia 2024 r.
11:00

Marchewka na talerzu. Można ją jeść na różne sposoby

0 A A

Ja jestem nadzwyczajna, w smaku niebywała – pisał o marchewce Jan Brzechwa. Z okazji Dnia Marchewki, który przypadał 4 kwietnia mamy dla was niebywałe przepisy na pyszne dania z marchewki

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Pierwsze obchody International Carrot Day odbyły się w 2003 roku, święto ma zachęcać do jedzenia marchewki, która w polskiej kuchni jest traktowana trochę po macoszemu.

„Marchewki mogą być spożywane surowe jako przekąska lub dodatek do sałatek, gotowane jako składnik zup i gulaszów, pieczone jako dodatek do dań głównych lub używane w wypiekach, takich jak ciasto. Można robić z nich placki, suflety, zapiekanki, pasztety, frytki, czipsy, a nawet chałwę” – pisze na swoim profllu społecznościowym Andrzej Szylar, szef kuchni, smakosz, śledziożerca. Krótkie odcinki jego kulinarnej encyklopedii są kopalnią wiedzy o gastronomii.

„Marchew jest zaliczana do antynowotworowych wojowników. Wystarczy 5 sztuk na tydzień” – twierdzi dr Bartek Kulczyński, twórca kanału Dr Bartek krócej.

Skromna marchewka to źródło błonnika, potasu, beta-karotenu (pro-witamina A). Zwiera tak silne związki jak falkarinol i fenylopropanoidy, które mogą chronić przed wspomnianymi nowotworami. Marchewka wzmacnia układ kostny, układ krążenia, ma wpływ na zdrowsze oczy i piękną skórę. Warto raz w tygodniu wypić sok z marchewki z dodatkiem jabłka, selera czy pomidora oraz zjeść surówkę z marchwi do drugiego dania.

Bardzo kolorowa sprawa

W sklepach kupimy marchewkę pomarańczową na chrupanie, frytki i zupę. Marchewka fioletowa nada się na grilla i na fioletową zupę, biała marchew też w zupie się sprawdzi, a żółta najlepsza będzie z patelni.

Marchewka lubi przyprawy. Do dań z marchewki przyda się cytrynowy pieprz, czarnuszka i kolendra, dużo imbiru, kardamonu, wędzonej papryki. Jak kto lubi: suszone pomidory i szafran.

Na dobry początek warto przyrządzić sobie marchewkę glazurowaną. Należy ją ugotować al dente w osolonej wodzie. Przełożyć do żarodopornego naczynia, zalać roztopionym masłem wymieszanym z miodem i odrobiną kardamonu. Nagrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wstawić marchewki na 7 minut. A teraz słynny cymes z żydowskiej kuchni.

Cymes

Składniki: 60 dag marchwi, 15 dag rodzynek, 10 dag cukru, 10 dag miodu, cynamon na smak.

Wykonanie: marchew oczyścić, umyć, obrać i pokroić w kostkę. Ugotować w wodzie z dodatkiem cukru. Kiedy marchew będzie „al dente” dodać rodzynki i miód. Ugotować do miękkości, odparować, aż potrawa będzie gęsta. Doprawić cynamonem.

Marchewkowe zupy

Na początek ormiańska zupa marchewkowa: 4 duże marchewki należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Poddusić na maśle. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać 4 średnie ziemniaki pokrojone w plastry. Po kilku minutach dodać 3 serki topione, wymieszać do rozpuszczenia. Jak ziemniaki będą mięli, dodać śmietanę i dużo koperku.

Marchewka w cebulowej? Jak najbardziej. – Na domową porcję potrzebujemy 5 cebul, mały por, 2 ząbki czosnku, 1 marchewkę, mały przecier pomidorowy. W garnku na maśle i oliwie duszę pokrojoną w krążki cebulę wraz z porem i wyciśniętym czosnkiem, dodaję odrobinę soli i zmieloną kolenedr. Kiedy składniki się uduszą i delikatnie nawet przypieką, dodaję pokrojoną w plasterki marchewkę i zalewam wodą. Proporcje są mniej więcej takie: połowa uduszonej cebuli z porem i połowa wody (albo wywaru rosołowego, jeśli mamy). Gotuję aż zmięknie marchewka i dodaję w międzyczasie przyprawy wg 5-ciu przemian: cynamon, kumin, kardamon, troszkę curry, pieprz, a później wędzoną paprykę, na koniec dodaję przecierek pomidorowy i troszkę piwa oraz - po odstawieniu z ognia - zieloną pietruszkę i zieloną kolendrę. Sól, pieprz do smaku oraz ewentualnie szczypta ostrej papryki. Zupę podaję z grzankami, startym żółtym serem i czarnuszką – mówi Dominika Zaręba, która w Lanckoronie prowadzi Całe Pensjonat z daniami wege.

Z kalarepką

Młoda marchewka z masłem i bułką tartą smakuje wyśmienicie. Podobnie jak duszona marchewka, opruszona mąką. Pyszna jest marchewka duszona z młodą kalarepką. Doskonale smakują placki z cukinią i marchewką, marchewkowe kopyta a nawet chrupiące frytki z marchewki.

Na Podlasiu przyrządza się smaczne karotenki. Trzeba zmiksować mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem i jajkami. Dodać marchew startą na drobnych oczkach i odciśniętą z soku. Wyrobić ciasto, na oleju smażyć placuszki. Podlaskie karotenki dobrze smakują z cukrem pudrem, jeszcze lepiej z miodem lipowym, słodkim jogurtem lub śmietaną z miodem.

Pierogi z marchewką

Składniki: na ciasto 40 dag mąki, szklanka ciepłej wody, 1 jajko, 1 łyżka oleju, sól. Na farsz: 3 duże marchewki, 2 małe cebule, masło, cynamon, sól, pieprz.

Wykonanie: marchewki ugotować al dente. Wystudzić, obrać, zetrzeć na tarce. Na patelni podsmażyć na maśle cebulę, dodać marchewkę, dusić kilka minut, doprawić cynamonem, solą i pieprzem. W międzyczasie wyrobić elastyczne ciasto, rozwałkować, wykroić kółka, lepić pierogi. Gotować w osolonej wodzi do wypłynięcia. Najlepiej smakują z podsmażoną cebulką.

Sznycel ministerski. Bez marchewki ani rusz

Składniki: 60 dag cielęciny, 20 dag wieprzowiny z kością, 5 dag czerstwej bułki, mleko do moczenia, 2 dag masła, sól, pieprz, jedno jajo. Na panierkę: 4 dag mąki, 1 1/2 jaja, 3 dag tartej bułki, 1 czerstwa kajzerka, 4 dag smalcu do smażenia, 3 dag masła.

Wykonanie: mięso opłukać, wyluzować z kości, zemleć. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć. Starannie wyrobić ręką, wymieszać z bułką, stopionym masłem i jajem, dodać soli i pieprzu do smaku, masę podzielić na 5 równych części. Rękami zwilżonymi wodą wyrobić kule. Czerstwą kajzerkę pokrajać na cieniutkie, drobne, prostokątne grzaneczki, wymieszać je z przesianą bułką tartą. Mięso zanurzyć w mące, rozmieszanym jaju i tartej bułce z grzankami, wyrobić sznycle grubości 1.5 cm nadając im prostokątny kształt. Rozgrzać smalec na patelni i zrumienić obie powierzchnie sznycla na rumiano, przy odwracaniu sznycla dodać do smażenia masło, zrumienić je razem z mięsem. Podawać z ziemniakami, marchewką z groszkiem, gotowanymi marchewkami z masłem lub pieczonymi marchewkami.

Wołowina po burgundzku

Według Piotra Kwiatosza

Składniki: 90 dag wołowiny bez kości, 0, 5 litra bulionu mięsnego, 350 ml czerwonego wina wytrawnego, 30 dag wędzonego boczku, 6 małych cebulek, 8 pieczarek, 2 marchewki, 1 por, świeży tymianek, rozmaryn, natka i koperek, 20 g koncentratu pomidorowego, łyżka mąki,, listek laurowy, masło, olej, kilka ząbków czosnku, sól, pieprz.

Wykonanie: umyć mięso i warzywa. Obrać cebulę. Pokroić mięso w spore kawałki. Na żeliwnej patelni rozpuścić masło, dodać olej i obsmażyć mięso. Przełożyć mięso do żeliwnego garnka. Na patelni blanszować boczek, dorzucić marchewkę, pokrojonego pora, 1 rozgnieciony ząbek czosnku, 1 posiekaną cebulę. Dodać koncentrat, oprószyć mąką, przesmażyć i zalać winem. Po odparowaniu wina dodać wszystko do mięsa. Na maśle obsmażyć pieczarki z cebulką, podlać winem, doprawić solą z pieprzem i przełożyć do garnka. Na koniec związać tymianek, rozmaryn, natkę i koperek w bukiet i włożyć do garnka. Dusić wołowinę na bardzo wolnym ogniu 3 godziny.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Oni też usłyszą Lublin dzięki pętli

Oni też usłyszą Lublin dzięki pętli

Lublin właśnie zakupił nowoczesną pętlę indukcyjną, która posłuży osobom z aparatami słuchowymi. Będą one mogły uczestniczyć w różnych wydarzeniach kulturalnych.

Lubelskie. Pierwszy przypadek wścieklizny u krowy

Lubelskie. Pierwszy przypadek wścieklizny u krowy

Wścieklizna wciąż w natarciu w Lubelskiem. 21. przypadek wykryto właśnie u krowy.

Smakosze muszą tu chwilę poczekać na burgera drwala. Restauracja w remoncie

Smakosze muszą tu chwilę poczekać na burgera drwala. Restauracja w remoncie

Jeszcze chwilę smakosze wypasionych burgerów muszą obejść się smakiem. Restauracja McDonald’s w Białej Podlaskiej jest w remoncie.

Daniel Iwanek (z lewej) i Wiktor Bis zaliczyli w Peru bardzo udany start

Sukcesy zawodników KKT Chidori i Akademii Karate Daniela Iwanka w mistrzostwach świata w Peru

Mistrzostwa świata odbywały się w prestiżowym ośrodku sportowym Villa Deportiva Nacional w Limie. W zawodach, organizowanych pod patronatem Prezydent Peru Diny Boluarte i Caritasu, zawodnicy z Lubelszczyzny zdobyli 18 medali.

Policjantka z lubelskiej komendy straciła dom w pożarze. Ruszyła zbiórka

Policjantka z lubelskiej komendy straciła dom w pożarze. Ruszyła zbiórka

Dom policjantki z lubelskiej komendy kilka tygodni temu stanął w płomieniach. Spalił się prawie cały dobytek rodziny. Ruszyła zbiórka na odbudowę.

Najlepsze firmy faktoringowe dla małych i średnich firm – które rozwiązanie warto wybrać?

Najlepsze firmy faktoringowe dla małych i średnich firm – które rozwiązanie warto wybrać?

Firmy faktoringowe należące do PZF (Polskiego Związku Faktorów) sfinansowały ponad 21 mln faktur od stycznia do września 2024 roku, polepszając płynność finansową przedsiębiorców, którzy wystawiają faktury z odroczonym terminem płatności. Dlaczego małe i średnie firmy, szczególnie współpracujące z większymi kontrahentami, powinny korzystać z faktoringu?

Jak wybrać prezent dla dziewczynki na święta?

Jak wybrać prezent dla dziewczynki na święta?

W sklepach pełno jest kolorowych zabawek, które kuszą swoim wyglądem i różnorodnością. Wybór odpowiedniego prezentu dla dziewczynki na święta może być jednak wyzwaniem, szczególnie jeśli zależy Ci na tym, aby prezent był atrakcyjny, trwały i posiadał walory edukacyjne.

5 powodów, dla których warto przejść na ekologiczne foliopaki do wysyłki

5 powodów, dla których warto przejść na ekologiczne foliopaki do wysyłki

Foliopak kurierski to bardzo popularne opakowanie wykorzystywane do przesyłek. Jednak zwykły model foliowy niekoniecznie jest przyjazny dla środowiska. Na szczęście nowoczesne technologie pozwalają na wyszukiwanie rozwiązań pozwalających lepiej zatroszczyć się o naszą planetę. Jednym z nich jest foliopak eko – oto powody, dla których warto na niego postawić!

Prywatne wizyty i konsultacje lekarskie. Praktyczny miniporadnik dla pacjentów

Prywatne wizyty i konsultacje lekarskie. Praktyczny miniporadnik dla pacjentów

Umawianie wizyt i konsultacje lekarskie online – niezbędnik pacjenta

Gdzie jest pani Krystyna? Pojechała czerwona damką i ślad po niej zaginał

Gdzie jest pani Krystyna? Pojechała czerwona damką i ślad po niej zaginał

Zaginęła pani Krystyna z gminy Lubartów. Policja apeluje o pomoc w poszukiwaniach 65-latki.

Elegancja, komfort i oszczędność... Przegląd materacy do łóżka od polskiego producenta Snoovio

Elegancja, komfort i oszczędność... Przegląd materacy do łóżka od polskiego producenta Snoovio

Materace piankowe Snoovio to atrakcyjna propozycja dla osób, którym zależy na jakości snu. Produkowane są przez firmę Qemetica - lidera w produkcji pianek o ponad 50-letnim doświadczeniu. Użycie w ich strukturze pianki termoelastycznej, hybrydowej i konwencjonalnej pozwala czerpać korzyści każdej z nich. W naszym artykule przedstawiamy materac Snoovio Exclusive, Snoovio Premium i Snoovio Easy - sprawdź, który najbardziej pasowałby do Twoich potrzeb!

W środę swoje racje przed sądem przedstawiło oskarżenie i obrona. Wyrok ma być ogłoszony w piątek

Strzelanina pod remizą. Tylko straszył czy chciał zabić?

Przewód sądowy został zamknięty. Mowy końcowe wygłoszone. Teraz sąd zdecyduje czy Łukasza W. skazać za usiłowanie zabójstwa, czego chce prokuratura, czy też uniewinnić, o co wnosi obrona.

Nikodem Koszałka (z piłką) to jeden z liderów Piątego Faulu

Pod Koszami Dziennika Wschodniego: Sfaulowane Lisy

Piąty Faul pokonał Flying Foxes w ramach piątej kolejki rozgrywek Pod Koszami Dziennika Wschodniego im. Andrzeja Wawrzyckiego.

Black metalowy koncert roku w Zgrzycie
koncert
24 listopada 2024, 19:00

Black metalowy koncert roku w Zgrzycie

Legenda black metalu – Gorgoroth oraz gość specjalny, grupa Mortiis wystąpią w najbliższą niedzielę w lubelskiej Fabryce Kultury Zgrzyt.

Minister nauki gra na perkusji i obiecuje miliony złotych na kulturę studencką
Zdjęcia
galeria

Minister nauki gra na perkusji i obiecuje miliony złotych na kulturę studencką

Do Lublina po raz kolejny przyjechali przedstawiciele kultury studenckiej z całej Polski. Minister nauki zapowiedział w środę uruchomienie pieniędzy na rozwój studenckich inicjatyw.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium