Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Restauracje

Przepisy z kolekcji prof. Jarosława Dumanowskiego

Przepisy z kolekcji prof. Jarosława Dumanowskiego

Dla ochłody, porada Jana Szyttlera z Wilna z XIX wieku.

Jagodzianki – towar luksusowy czy moda?

Jagodzianki – towar luksusowy czy moda?

W piekarniach i cukierniach pojawiły się jagodzianki. Dla jednych towar luksusowy ze względu na czas ich „istnienia”, dla innych ze względu na cenę. Co wpływa na ich popularność?

 Gospodynie stają w szranki – trwa „Bitwa Regionów”

Gospodynie stają w szranki – trwa „Bitwa Regionów”

Trwa IX edycja konkursu dla Kół Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszeń z całej Polski. W „bitwach” weźmie udział łącznie 240 zespołów z województwa lubelskiego.

Na otwarcie tej restauracji czeka Łęczna i jadący nad jeziora. To już tuż-tuż

Na otwarcie tej restauracji czeka Łęczna i jadący nad jeziora. To już tuż-tuż

Dobiegają końca prace związane z budową restauracji McDonald’s przy zbiegu ulic Chełmskiej i Staszica w Łęcznej. Kolejny, już 20. w regionie punkt gastronomiczny popularnej sieci otwarty zostanie z początkiem sierpnia.

Piaski słyną z tego dania. "Rozpływają się w ustach"
ZDJĘCIA
galeria

Piaski słyną z tego dania. "Rozpływają się w ustach"

W niedzielę Piaski zamieniły się w królestwo dobrych smaków, a wszystko to za sprawą XV Festiwalu Flaków. Tysiące smakoszy, próbujących tego wyjątkowego smakołyku, odwiedziło stoiska kół gospodyń wiejskich w poszukiwaniu tych najlepszych.

Lato z owocami jest pyszne. Kilka ciekawych przepisów

Lato z owocami jest pyszne. Kilka ciekawych przepisów

Nie tylko na słodko: w cieście, galaretce czy dżemie. Letnie owoce nadają się świetnie do przygotowania mnóstwa ciekawych dań. Dzisiaj podrzucamy Wam kilka przepisów z kolekcji prof. Jarosława Dumanowskiego.

Oryginalne przepisy na niedzielny obiad
MAGAZYN

Przepisy: pierogi srokate, z marchewką i przekozackie

Na rozpoczynającym się wczoraj (21 czerwca) w Gardzienicach Festiwalu Drzewo Życia odbyła się premiera gardzienickich pierogów srokatych. A my mamy dla was sprawdzone przepisy regionalne na inne pierogi

Tradycja w centrum Lublina - trwa Festiwal Produktów Tradycyjnych
ZDJĘCIA
galeria

Tradycja w centrum Lublina - trwa Festiwal Produktów Tradycyjnych

Tradycyjne produkty, lokalne potrawy i konkursy. Na placu Teatralnym trwa iście smaczna impreza.

Dziś Festiwal Smaku. Lublin - plac Teatralny
NASZ PATRONAT

Dziś Festiwal Smaku. Lublin - plac Teatralny

Ten weekend będzie znakomitą okazją dla mieszkańców naszego województwa do zapoznania się z szeroką ofertą produktów charakterystycznych dla naszego regionu. 22 - 23 czerwca (sobota-niedziela) na placu Teatralnym przed Centrum Spotkania Kultur odbędzie się Lubelski Festiwal Produktów Tradycyjnych.

Wszystko kręci się wokół cebularza! Lubelski placek doczekał się swojego święta
ZDJĘCIA
galeria

Wszystko kręci się wokół cebularza! Lubelski placek doczekał się swojego święta

Złocisty placek z cebulą i makiem znany jest każdemu lubelakowi. Chluba Lublina ma swoje święto.

Pomysł na weekend: Festiwal Dwie Winorośle w Janowcu
21 czerwca 2024, 17:00

Pomysł na weekend: Festiwal Dwie Winorośle w Janowcu

Już w piątek, 21 czerwca, na Zamku w Janowcu rozpocznie się Festiwal Dwie Winorośle.

Cebularz będzie miał swoje święto. I to już w najbliższy weekend
ZDJĘCIA
21 czerwca 2024, 0:00
galeria

Cebularz będzie miał swoje święto. I to już w najbliższy weekend

Najpopularniejszy lubelski wypiek, czyli placek drożdżowy z makiem i cebulą, będzie miał swoje święto. Smaczna impreza odbędzie się już w najbliższy weekend.

Anabilis przy ulicy Lubartowskiej
MIEJSCA

Skarby Kultury Przestrzeni: Zielono i słodko

Cukiernię Anabilis od zgiełku ulicy Lubartowskiej odgradza roślinny ogródek. Klienci spędzają czas w zielonej atmosferze, a przechodniom trudno oderwać od niego wzrok. W 2023 roku cukiernia została laureatem plebiscytu Skarby Kultury Przestrzeni „Biznes i Zieleń” – rozmowa z Urszulą Wisowską, właścicielką.

Kuchnia sezonowa. Czas na agrest

Kuchnia sezonowa. Czas na agrest

Staropolski agrest będzie kulinarnym bohaterem nowego Festiwalu Drzewo Życia, który w dniach od 21-23 czerwca odbędzie się w Zespole Pałacowo-Parkowym w Gardzienicach. Dlaczego agrest i co można z agrestu przyrządzić?

Jagody kamczackie to prawdziwe źródło witamin. Nie na darmo nazywane są "superowocem" i znane w medycynie ludowej od wieków.
lista miejsc

Słodkie i bardzo zdrowe. Ruszają samozbiory superowoców

Samozbiory cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Już w ten weekend plantatorzy zapraszają wszystkich chętnych. Także w województwie lubelskim.

Sezon na szparagi. Kilka pomysłów jak je przyrządzić

Sezon na szparagi. Kilka pomysłów jak je przyrządzić

Sezon na szparagi w pełni, ceny spadają, grzech nie skorzystać. Tym bardziej, że nie są trudne w przyrządzeniu, a ich smak jest niezrównany.

Pierwszy Brunch pod chmurką już w najbliższy weekend. Wydarzenie odbędzie się na błoniach pod zamkiem
26 maja 2024, 8:30

Inspirujące rozmowy i śniadanie na trawie. Startuje kolejna edycja wydarzenia

Już w najbliższy weekend błonia pod zamkiem zamienią się w jedno wielkie miejsce na piknik. Wraca kolejna edycja wydarzenia Brunchu pod chmurką.

Wyjątkowe warsztaty kulinarne z mamami
LUBLIN

Wyjątkowe warsztaty kulinarne z mamami

W piątek 24 maja, z okazji Dnia Matki, Lublin organizuje bezpłatne warsztaty kulinarne dla mam i ich pociech. Od 17 maja ruszy rekrutacja na to wydarzenie.

Smacznego! Przepisy inspirowane twórczością Mikołaja Reja
Magazyn

Smacznego! Przepisy inspirowane twórczością Mikołaja Reja

W oczekiwaniu na Festiwal Mikołaja Reja podrzucamy kilka przepisów nawiązujących do upodobań kulinarnych ojca polskiej literatury i kuchni. Zaczynamy od słynnej faramuszki.

Mikołaj Rey, smakosz, urodzony we Francji. Potomek pisarza został wysłany do Krakowa, by nauczyć się języka polskiego i poznać polskie tradycji. Od kilu lat prowadzi warsztaty kulinarne w Polsce i Europie
24 maja 2024, 10:00

Pysznie jak przed wiekami. Kulinarny festiwal z kuchnią Mikołaja Reja (program)

Ćwikiełki w piec namotać, czyli zbliża się Festiwal Mikołaja Reja – mówi prof. Jarosław Dumanowski, który obok Nicolasa Mikołaja Niki Reya, Łukasza Modelskiego i dr Jacka Szklarka przyjedzie do Siennicy Różanej, by od 24-26 maja 2024 opowiadać o ojcu literatury polskiej, gotować wedle jego upodobań i wypiekać mikołajowe gąski

„Na początku był Twaróg…” – czyli święto serowarstwa już w ten weekend w Lublinie
NASZ PATRONAT

„Na początku był Twaróg…” – czyli święto serowarstwa już w ten weekend w Lublinie

O tym jak powstaje ser i produkty mleczarskie, będzie można dowiedzieć się w najbliższą niedzielę.

W samym sercu Starego Miasta. Miejsce przepełnione zapachem i historią
ZDJĘCIA
galeria

W samym sercu Starego Miasta. Miejsce przepełnione zapachem i historią

W tym roku to miejsce obchodzi 20-lecie swojego istnienia. Największym prezentem dla nich jest zadowolenie klientów, ale chyba także zagranie w hollywoodzkiej produkcji filmowej.

Majówka bez grilla? Niemożliwe! Oto kilka sprawdzonych przepisów

Majówka bez grilla? Niemożliwe! Oto kilka sprawdzonych przepisów

Pewnie niektórzy rzucali już na coś na ruszt wcześniej, ale to właśnie majówka tradycyjnie zaczyna sezon grillowy w Polsce. Co będzie lepsze: mięso czy warzywa? To dobre i to dobre, a w kolejce na grilla są jeszcze ryby, owoce i sery. O ulubione dania z grilla zapytaliśmy kiedyś Jeana Bosa, który przez wiele lat pracował jako szef kuchni na dworze króla Belgów.

Ostatnia chwila na skorzystanie z oferty Restaurant Week
NASZ PATRONAT

Ostatnia chwila na skorzystanie z oferty Restaurant Week

Jeszcze tylko do środy potrwa festiwal Restaurant Week. W tym wydarzeniu na Lubelszczyźnie udział bierze 20 restauracji.

Prawie jak szparagi. Pędy chmielu na talerzu
MAGAZYN

Prawie jak szparagi. Pędy chmielu na talerzu

Są białe, kruche i siedzą pod ziemią. Jets de houblon to wielki przysmak we Francji i Belgii oraz jedno z najdroższych warzyw świata. Sprawdziliśmy, jak smakują młode chmielowe odrosty z Jastkowa.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium