Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.
Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)
Dla ochłody, porada Jana Szyttlera z Wilna z XIX wieku.
W piekarniach i cukierniach pojawiły się jagodzianki. Dla jednych towar luksusowy ze względu na czas ich „istnienia”, dla innych ze względu na cenę. Co wpływa na ich popularność?
Trwa IX edycja konkursu dla Kół Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszeń z całej Polski. W „bitwach” weźmie udział łącznie 240 zespołów z województwa lubelskiego.
Dobiegają końca prace związane z budową restauracji McDonald’s przy zbiegu ulic Chełmskiej i Staszica w Łęcznej. Kolejny, już 20. w regionie punkt gastronomiczny popularnej sieci otwarty zostanie z początkiem sierpnia.
W niedzielę Piaski zamieniły się w królestwo dobrych smaków, a wszystko to za sprawą XV Festiwalu Flaków. Tysiące smakoszy, próbujących tego wyjątkowego smakołyku, odwiedziło stoiska kół gospodyń wiejskich w poszukiwaniu tych najlepszych.
Nie tylko na słodko: w cieście, galaretce czy dżemie. Letnie owoce nadają się świetnie do przygotowania mnóstwa ciekawych dań. Dzisiaj podrzucamy Wam kilka przepisów z kolekcji prof. Jarosława Dumanowskiego.
Na rozpoczynającym się wczoraj (21 czerwca) w Gardzienicach Festiwalu Drzewo Życia odbyła się premiera gardzienickich pierogów srokatych. A my mamy dla was sprawdzone przepisy regionalne na inne pierogi
Tradycyjne produkty, lokalne potrawy i konkursy. Na placu Teatralnym trwa iście smaczna impreza.
Ten weekend będzie znakomitą okazją dla mieszkańców naszego województwa do zapoznania się z szeroką ofertą produktów charakterystycznych dla naszego regionu. 22 - 23 czerwca (sobota-niedziela) na placu Teatralnym przed Centrum Spotkania Kultur odbędzie się Lubelski Festiwal Produktów Tradycyjnych.
Złocisty placek z cebulą i makiem znany jest każdemu lubelakowi. Chluba Lublina ma swoje święto.
Już w piątek, 21 czerwca, na Zamku w Janowcu rozpocznie się Festiwal Dwie Winorośle.
Najpopularniejszy lubelski wypiek, czyli placek drożdżowy z makiem i cebulą, będzie miał swoje święto. Smaczna impreza odbędzie się już w najbliższy weekend.
Cukiernię Anabilis od zgiełku ulicy Lubartowskiej odgradza roślinny ogródek. Klienci spędzają czas w zielonej atmosferze, a przechodniom trudno oderwać od niego wzrok. W 2023 roku cukiernia została laureatem plebiscytu Skarby Kultury Przestrzeni „Biznes i Zieleń” – rozmowa z Urszulą Wisowską, właścicielką.
Staropolski agrest będzie kulinarnym bohaterem nowego Festiwalu Drzewo Życia, który w dniach od 21-23 czerwca odbędzie się w Zespole Pałacowo-Parkowym w Gardzienicach. Dlaczego agrest i co można z agrestu przyrządzić?
Samozbiory cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Już w ten weekend plantatorzy zapraszają wszystkich chętnych. Także w województwie lubelskim.
Sezon na szparagi w pełni, ceny spadają, grzech nie skorzystać. Tym bardziej, że nie są trudne w przyrządzeniu, a ich smak jest niezrównany.
Już w najbliższy weekend błonia pod zamkiem zamienią się w jedno wielkie miejsce na piknik. Wraca kolejna edycja wydarzenia Brunchu pod chmurką.
W piątek 24 maja, z okazji Dnia Matki, Lublin organizuje bezpłatne warsztaty kulinarne dla mam i ich pociech. Od 17 maja ruszy rekrutacja na to wydarzenie.
W oczekiwaniu na Festiwal Mikołaja Reja podrzucamy kilka przepisów nawiązujących do upodobań kulinarnych ojca polskiej literatury i kuchni. Zaczynamy od słynnej faramuszki.
Ćwikiełki w piec namotać, czyli zbliża się Festiwal Mikołaja Reja – mówi prof. Jarosław Dumanowski, który obok Nicolasa Mikołaja Niki Reya, Łukasza Modelskiego i dr Jacka Szklarka przyjedzie do Siennicy Różanej, by od 24-26 maja 2024 opowiadać o ojcu literatury polskiej, gotować wedle jego upodobań i wypiekać mikołajowe gąski
O tym jak powstaje ser i produkty mleczarskie, będzie można dowiedzieć się w najbliższą niedzielę.
W tym roku to miejsce obchodzi 20-lecie swojego istnienia. Największym prezentem dla nich jest zadowolenie klientów, ale chyba także zagranie w hollywoodzkiej produkcji filmowej.
Pewnie niektórzy rzucali już na coś na ruszt wcześniej, ale to właśnie majówka tradycyjnie zaczyna sezon grillowy w Polsce. Co będzie lepsze: mięso czy warzywa? To dobre i to dobre, a w kolejce na grilla są jeszcze ryby, owoce i sery. O ulubione dania z grilla zapytaliśmy kiedyś Jeana Bosa, który przez wiele lat pracował jako szef kuchni na dworze króla Belgów.
Jeszcze tylko do środy potrwa festiwal Restaurant Week. W tym wydarzeniu na Lubelszczyźnie udział bierze 20 restauracji.
Są białe, kruche i siedzą pod ziemią. Jets de houblon to wielki przysmak we Francji i Belgii oraz jedno z najdroższych warzyw świata. Sprawdziliśmy, jak smakują młode chmielowe odrosty z Jastkowa.