Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.
Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)
W końcu Biała Podlaska doczekała się pierwszej lodówki społecznej. Wszystko dzięki stowarzyszeniu Orzechówek.
17 stycznia obchodzimy Światowy Dzień Pizzy. O tym wywodzącym się z Włoch, ale niezwykle popularnym także w Polsce daniu rozmawialiśmy z mieszkańcami Lublina.
Na pierwszy miejscu rosół polski i złoty rosół. Na trzecim słynna rumiana zupa szefa Ireneusza Michaluka. Co jeszcze znajdziecie w naszym rankingu rozgrzewających zup?
Mróz nie odpuszcza, a dla potrzebujących posiłek w jadłodajni może być jedynym ciepłym jedzeniem. Aby wesprzeć potrzebujących potrzebne są kubki termiczne i małe termosy.
"Cudze chwalicie, swego nie znacie". Tak można scharakteryzować mnogość kuchni świata w Lublinie. A jaka jest ta tradycyjna kuchnia województwa lubelskiego.
„Oprócz madame Curie pierogi są największym darem Polaków dla ludzkości” twierdzi Richard Paul Evans, który swoją powieść „Zimowe sny” pisał w trakcie podróży po Polsce. A my publikujemy przepisy na pierogi, zebrane podczas kulinarnych podróży po naszym regionie.
Spaghetti w Polsce kojarzy się niemal jednoznacznie z sosem bolońskim, jednak jest to rodzaj makaronu, który można przygotować na wiele innych sposobów. Pomimo swojej prostoty, ma też kilka pułapek. Rozmawialiśmy o tym z szefem kuchni restauracji "Trzy Romanse" Marcinem Żydkiem.
Ten jeden raz w roku warto zaszaleć i przygotować coś bardzo dobrego na domowego Sylwestra – mówi Jacek Jakubczak, szef Stowarzyszenia Lubelskich Kucharzy, właściciel firmy „Moja kuchnia”.
Stan Borys, legenda polskiej piosenki, artysta związany z Lublinem (tu ma rodzinę, tu na Europejskim Festiwalu Smaku obchodził urodziny, a benefis transmitowany był przez TVP Polonia, a dwa lata temu w Archikatedrze Lubelskiej zaśpiewał po raz pierwszy od udaru), znów jest w dobrej formie.
Oryginalne, staropolskie przepisy z archiwum prof. Jarosława Dumanowskiego z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu.
Z dzieciństwa pamiętam smak wigilijnego karpia, śledzie, barszcz czerwony z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, racuchy i makowiec. Czyli tradycyjne smaki i nie ukrywam, że takie smaki szykuję także na wigilie firmowe – mówi Łukasz Oroń, szef kuchni Legendy Miasta w Hotelu Ibis.
Często nie mają rodziny ani środków do życia. Z myślą o najuboższych, siedlecka Caritas przygotowuje im spotkanie wigilijne. Na stole nie zabraknie śledzi, barszczu czy bigosu.
Wcześniej miały ją tylko uniwersytety w Warszawie, Bydgoszczy czy Wrocławiu. KUL jako pierwsza uczelnia w Lublinie włącza się do akcji niemarnowania jedzenia.
Na polskim wigilijnym stole potraw było dwanaście. Ale ich skład zmieniał się w historii i różnił się w zależności od regionów. Jedno jest pewne: smak wigilijnej wieczerzy jest w Europie czymś wyjątkowym.
Ruskie, z mięsem, calzone, pielmieni, chimkali... W Targach Lublin odbywa się pyszna impreza.
Święta to czas, gdy spędzamy go z rodziną. Stoły uginają się pod ilością potraw, barszczu z uszkami, pierogów z kapustą, zupy grzybowej czy ryb. Jedni preferują tradycję i 12 potraw według przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie, inni idą z duchem czasu i do tradycyjnych przepisów dodają lekkiego twista, dzięki czemu potrawa zyskuje świeżości i nowoczesnego smaku.
Każdy kojarzy z reklam z telewizji ogromne czerwone ciężarówki jeżdżące w okresie świątecznym. Te trucki wraz z Mikołajem odwiedzą także Lublin.
W sobotę w Domu Kultury w Motyczu jurorzy po raz 10 wybierali Królową Nalewek Gminy Konopnica. A my mamy dla was przepisy na świąteczną chrzanówkę, jarzębiak, prędką nalewkę Daniela Olbrychskiego czy zimową żurawinówkę.
Starsze, samotne i ubogie– takie osoby są wśród nas. W Radzyniu Podlaskim miejscowe stowarzyszenie zorganizuje dla nich kolację wigilijną.
Gorąca czekolada, pyszne ciasta i rękodzieło. W województwie rozpoczął się sezon na bożonarodzeniowe jarmarki. Można na nich zakupić dosłownie wszystko.
Na początek fasolka po bretońsku lub forszmak z Piask. Jak mróz chwyci, z opresji uratuje chrzonówka jastrzębska albo bigos borzechowski. Jak to nie pomoże, to ostatnią deską ratunku jest polewka ułańska.
Było pysznie. Na stołach królowały karpie, sumy, sandacze i śledzie w najróżniejszych odsłonach. Miłośnicy i smakosze potraw z ryb spotkali się dzisiaj w Dworze Anna w Jakubowicach Konińskich. Odbyły się tam XVIII Ogólnopolskie Dożynki Rybackie.
Kto choć raz nie widział w filmach amerykańskiego Święta Dziękczynienia, niech pierwszy rzuci kamieniem. Teraz będzie można także w nim uczestniczyć. Już dzisiaj.
Kiedy za oknem zimno i śnieg, trzeba postawić na żeberka. Ugotować rozgrzewający kapuśniak lub kwaśnicę, albo jeszcze lepiej upiec w piekarniku lub dusić długo w rondlu, aż będą rozpływać się w ustach. Ukoronowaniem pomysłów na żeberka będą regionalne żeberka w koronie.
Wydaje się, że zwykły placek z cebulą i makiem wyrabiany jest w każdej polskiej piekarni. W rzeczywistości oryginalny cebularz lubelski jest unikatowy, a najlepsze z nich wytwarzane są na Lubelszczyźnie. Jak wyglądały losy tej popularnej przekąski?