Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Restauracje

Pierwsza w mieście lodówka społeczna znajduje się przy ulicy Orzechowej 34

Jedzenie nie do kosza, tylko do jadłodzielni

W końcu Biała Podlaska doczekała się pierwszej lodówki społecznej. Wszystko dzięki stowarzyszeniu Orzechówek.

Zdjęcie ilustracyjne
film

Dziś Światowy Dzień Pizzy. Co o tym daniu sądzą mieszkańcy Lublina?

17 stycznia obchodzimy Światowy Dzień Pizzy. O tym wywodzącym się z Włoch, ale niezwykle popularnym także w Polsce daniu rozmawialiśmy z mieszkańcami Lublina.

TOP 10: Od rosołu do ziemniaczanej z porem. Ranking zup

TOP 10: Od rosołu do ziemniaczanej z porem. Ranking zup

Na pierwszy miejscu rosół polski i złoty rosół. Na trzecim słynna rumiana zupa szefa Ireneusza Michaluka. Co jeszcze znajdziecie w naszym rankingu rozgrzewających zup?

Pomóż potrzebującym - podaruj kubek termiczny lub mały termos

Pomóż potrzebującym - podaruj kubek termiczny lub mały termos

Mróz nie odpuszcza, a dla potrzebujących posiłek w jadłodajni może być jedynym ciepłym jedzeniem. Aby wesprzeć potrzebujących potrzebne są kubki termiczne i małe termosy.

Lubelskie kuchnią stoi! Znasz te tradycyjne potrawy?
QUIZ

Lubelskie kuchnią stoi! Znasz te tradycyjne potrawy?

"Cudze chwalicie, swego nie znacie". Tak można scharakteryzować mnogość kuchni świata w Lublinie. A jaka jest ta tradycyjna kuchnia województwa lubelskiego.

TOP 10: Przepisy - najlepsze pierogi z Lubelszczyzny

TOP 10: Przepisy - najlepsze pierogi z Lubelszczyzny

„Oprócz madame Curie pierogi są największym darem Polaków dla ludzkości” twierdzi Richard Paul Evans, który swoją powieść „Zimowe sny” pisał w trakcie podróży po Polsce. A my publikujemy przepisy na pierogi, zebrane podczas kulinarnych podróży po naszym regionie.

Dziś dzień spaghetti. Jaki jest sposób na ten popularny makaron?
WIDEO
film

Dziś dzień spaghetti. Jaki jest sposób na ten popularny makaron?

Spaghetti w Polsce kojarzy się niemal jednoznacznie z sosem bolońskim, jednak jest to rodzaj makaronu, który można przygotować na wiele innych sposobów. Pomimo swojej prostoty, ma też kilka pułapek. Rozmawialiśmy o tym z szefem kuchni restauracji "Trzy Romanse" Marcinem Żydkiem.

Sylwester od kuchni. Co można przygotować na imprezę w domu?

Sylwester od kuchni. Co można przygotować na imprezę w domu?

Ten jeden raz w roku warto zaszaleć i przygotować coś bardzo dobrego na domowego Sylwestra – mówi Jacek Jakubczak, szef Stowarzyszenia Lubelskich Kucharzy, właściciel firmy „Moja kuchnia”.

Wigilia u Stana Borysa

Wigilia u Stana Borysa

Stan Borys, legenda polskiej piosenki, artysta związany z Lublinem (tu ma rodzinę, tu na Europejskim Festiwalu Smaku obchodził urodziny, a benefis transmitowany był przez TVP Polonia, a dwa lata temu w Archikatedrze Lubelskiej zaśpiewał po raz pierwszy od udaru), znów jest w dobrej formie.

Prof. Jarosław Dumanowski – polski historyk, dr hab. nauk historycznych, prof. UMK. Ukończył studia historyczne na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu (1991) i na Uniwersytecie Angers we
Francji. Jako visiting professor pracował na Uniwersytecie Bordeaux, wykładał także na Uniwersytecie Paryż IV Sorbona. Jest członkiem działającego na Sorbonie Centre de l’Histoire d’Europe Centrale (Centrum Historii Europy Środkowej). Znawca kuchni staropolskiej i wydawca staropolskich książek kucharskich

Zupa migdałowa na Wigilię, zrazy polskie na świąteczny obiad

Oryginalne, staropolskie przepisy z archiwum prof. Jarosława Dumanowskiego z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu.

Świąteczne gotowanie. Karp z okrasą grzybową i nie tylko

Świąteczne gotowanie. Karp z okrasą grzybową i nie tylko

Z dzieciństwa pamiętam smak wigilijnego karpia, śledzie, barszcz czerwony z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, racuchy i makowiec. Czyli tradycyjne smaki i nie ukrywam, że takie smaki szykuję także na wigilie firmowe – mówi Łukasz Oroń, szef kuchni Legendy Miasta w Hotelu Ibis.

zdjęcie ilustracyjne

Wigilia dla opuszczonych

Często nie mają rodziny ani środków do życia. Z myślą o najuboższych, siedlecka Caritas przygotowuje im spotkanie wigilijne. Na stole nie zabraknie śledzi, barszczu czy bigosu.

Foodsharing – zostaw czego nie zjesz lub weź ile potrzebujesz
galeria

Foodsharing – zostaw czego nie zjesz lub weź ile potrzebujesz

Wcześniej miały ją tylko uniwersytety w Warszawie, Bydgoszczy czy Wrocławiu. KUL jako pierwsza uczelnia w Lublinie włącza się do akcji niemarnowania jedzenia.

Wigilia: co naszykować już teraz?

Wigilia: co naszykować już teraz?

Na polskim wigilijnym stole potraw było dwanaście. Ale ich skład zmieniał się w historii i różnił się w zależności od regionów. Jedno jest pewne: smak wigilijnej wieczerzy jest w Europie czymś wyjątkowym.

Kulinarna uczta w Lublinie
ZDJĘCIA
galeria

Kulinarna uczta w Lublinie

Ruskie, z mięsem, calzone, pielmieni, chimkali... W Targach Lublin odbywa się pyszna impreza.

Konkurs: co na świąteczny stół?

Konkurs: co na świąteczny stół?

Święta to czas, gdy spędzamy go z rodziną. Stoły uginają się pod ilością potraw, barszczu z uszkami, pierogów z kapustą, zupy grzybowej czy ryb. Jedni preferują tradycję i 12 potraw według przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie, inni idą z duchem czasu i do tradycyjnych przepisów dodają lekkiego twista, dzięki czemu potrawa zyskuje świeżości i nowoczesnego smaku.

Ciężarówka Coca-Coli odwiedziła Lublin w ubiegłym roku

Wielka czerwona ciężarówka odwiedzi Lublin. Dla wielu to symbol świąt

Każdy kojarzy z reklam z telewizji ogromne czerwone ciężarówki jeżdżące w okresie świątecznym. Te trucki wraz z Mikołajem odwiedzą także Lublin.

A może łyk naleweczki? Przepisy na świąteczną chrzanówkę albo jarzębiak

A może łyk naleweczki? Przepisy na świąteczną chrzanówkę albo jarzębiak

W sobotę w Domu Kultury w Motyczu jurorzy po raz 10 wybierali Królową Nalewek Gminy Konopnica. A my mamy dla was przepisy na świąteczną chrzanówkę, jarzębiak, prędką nalewkę Daniela Olbrychskiego czy zimową żurawinówkę.

zdjęcie ilustracyjne

Starsi i samotni. Oni też chcą zjeść wigilijnego karpia

Starsze, samotne i ubogie– takie osoby są wśród nas. W Radzyniu Podlaskim miejscowe stowarzyszenie zorganizuje dla nich kolację wigilijną.

Poczuj klimat świąt. Wybierz się na jarmarki bożonarodzeniowe
galeria

Poczuj klimat świąt. Wybierz się na jarmarki bożonarodzeniowe

Gorąca czekolada, pyszne ciasta i rękodzieło. W województwie rozpoczął się sezon na bożonarodzeniowe jarmarki. Można na nich zakupić dosłownie wszystko.

Agnieszka Filiks i jej rosół z pielmieni i rydzami
MAGAZYN

Dania na tęgi mróz. Sprawdźcie, co jeść na rozgrzewkę

Na początek fasolka po bretońsku lub forszmak z Piask. Jak mróz chwyci, z opresji uratuje chrzonówka jastrzębska albo bigos borzechowski. Jak to nie pomoże, to ostatnią deską ratunku jest polewka ułańska.

Rybka palce lizać! III Karpiowe Potyczki w Dworze Anna za nami
Zdjęcia
galeria

Rybka palce lizać! III Karpiowe Potyczki w Dworze Anna za nami

Było pysznie. Na stołach królowały karpie, sumy, sandacze i śledzie w najróżniejszych odsłonach. Miłośnicy i smakosze potraw z ryb spotkali się dzisiaj w Dworze Anna w Jakubowicach Konińskich. Odbyły się tam XVIII Ogólnopolskie Dożynki Rybackie.

Ameryka zagości dziś w centrum Lublina

Ameryka zagości dziś w centrum Lublina

Kto choć raz nie widział w filmach amerykańskiego Święta Dziękczynienia, niech pierwszy rzuci kamieniem. Teraz będzie można także w nim uczestniczyć. Już dzisiaj.

Są żeberka, jest wyżerka. Po takim obiedzie zrobi się wam cieplej
przepisy

Są żeberka, jest wyżerka. Po takim obiedzie zrobi się wam cieplej

Kiedy za oknem zimno i śnieg, trzeba postawić na żeberka. Ugotować rozgrzewający kapuśniak lub kwaśnicę, albo jeszcze lepiej upiec w piekarniku lub dusić długo w rondlu, aż będą rozpływać się w ustach. Ukoronowaniem pomysłów na żeberka będą regionalne żeberka w koronie.

Od przysmaku króla do bohatera memów. Bogata historia lubelskiego cebularza

Od przysmaku króla do bohatera memów. Bogata historia lubelskiego cebularza

Wydaje się, że zwykły placek z cebulą i makiem wyrabiany jest w każdej polskiej piekarni. W rzeczywistości oryginalny cebularz lubelski jest unikatowy, a najlepsze z nich wytwarzane są na Lubelszczyźnie. Jak wyglądały losy tej popularnej przekąski?

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium