O tym jak powstaje ser i produkty mleczarskie, będzie można dowiedzieć się w najbliższą niedzielę.
Przed nami IV edycja Święta Lubelskiego Serowarstwa i Mleczarstwa organizowanego przez Fundację Regionalia Lubelszczyzny oraz Lubartowską 77.
– Wydarzenie jest okazją dla mieszkańców Lubelszczyzny do zapoznania się z wyrobami mlecznymi oraz serami warzonymi przez serowarów indywidualnych i oferowanymi przez lubelskie mleczarnie. W rozmowach z producentami będzie można uzyskać informacje, jakie procesy zachodzą w mleku, że z białego płynu powstają tak różnorodne gatunki serów, m. in. twaróg – informuje Mariola Tarnowska, prezes zarządu fundacji Regionalia Lubelszczyzny.
Podczas tegorocznej edycji imprezy królować będzie twaróg, który ma wiele zastosowań w polskiej kuchni, a mocno związany jest z Lubelszczyzną. Od lat w sklepach i na polskich stołach możemy znaleźć twarogi z dużych lubelskich mleczarni, a także od małych lokalnych producentów.
– Różnorodność serów z naszego regionu sprawia, że mogą być składnikiem tradycyjnych potraw przygotowywanych w domu lub serwowanych w najlepszych lubelskich restauracjach jak i samodzielnym daniem – podkreśla Tarnowska.
Na uczestników wydarzenia czeka degustacja oraz możliwość zakupu lokalnych produktów mleczarskich. Znajdą się także stoiska z produktami, które są idealnym dodatkiem do nabiału, tj. miody, pieczywo czy przetworów owocowych i warzywnych.
Przygotowano także inne atrakcje. Najmłodsi będą mogli wziąć udział w warsztatach kulinarnych, a starsi wysłuchają prelekcji na temat prozdrowotnych właściwości twarogów oraz wszyscy odkryją nowatorskie kulinarne połączenia twarogu z dodatkami.
Impreza odbędzie się w niedzielę (12 maja) na Lubartowskiej 77 w Lublinie w godzinach od 11 do 15. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny.