Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Restauracje

Za nami 5. edycja Wojewódzkiego Lubelskiego Święta Miodu. Zaprezentowało się ponad 50 wystawców
galeria

Każdy miód jest zdrowy i dobry na... miłość

Bez pszczół przeżylibyśmy maksymalnie 10 lat. Kolejna edycja Wojewódzkiego Lubelskiego Święta Miodu dobiegła końca.

Za nami Targi Kawy, Czekolady i Herbaty. Było aromatycznie i pysznie
galeria

To był wyjątkowy weekend dla kawoszy, herbaciarzy i czekoladożerców

Za nami Targi Kawy, Czekolady i Herbaty. Było pysznie i aromatycznie.

Od lewej Bartłomiej Bałaban, Waldemar Sulisz, Michał Karapuda

Smakować życie? Tylko w Lublinie, tylko z Suliszem

15. edycja Europejskiego Festiwalu Smaków zachwyca rozmachem i pomysłami organizatorów. Waldemar Sulisz, dyrektor i pomysłodawca tej imprezy zaprezentował oficjalnie tegoroczny program (4-10 września). Jest on pełen gwiazd, atrakcji kulinarnych i wydarzeń artystycznych najwyższych lotów. Przyjadą kucharze z wielu krajów.

Podczas wydarzenia zobaczycie m.in starodawne sposoby parzenia kawy
2 września 2023, 10:00

Co do picia? Na tych targach będzie aromatycznie

Przed nami Targi Kawy, Czekolady i Herbaty. Będzie pachnąco, aromatycznie i smakowicie.

Nalewki z lubelską duszą. Mamy sprawdzone przepisy
galeria

Nalewki z lubelską duszą. Mamy sprawdzone przepisy

To temat przewodni 33 Ogólnopolskiego Turnieju Nalewek, który 8 września odbędzie się w Lublinie. A my mamy dla was sprawdzone receptury na nalewki, które warto nastawić na przełomie sierpnia i września.

W Łęcznej będzie można zjeść "wieśmaca"

W Łęcznej będzie można zjeść "wieśmaca"

Wygląda na to, że znana, amerykańska sieć oferująca szybkie dania, wkrótce pojawi się w Łęcznej. We wtorek zakończył się ustny przetarg na miejską działkę. Najwyższą ofertę złożył McDonald's. Miasto na tej transakcji zarobi ponad 8 mln zł.

To miasto było stolicą piwa w weekend. Który trunek smakował najbardziej?
Chmielaki 2023
galeria

To miasto było stolicą piwa w weekend. Który trunek smakował najbardziej?

Setki piw do wyboru, wieńce dożynkowe do podziwiania i muzyka ciesząca ucho. Chmielaki Krasnostawskie przyciągnęły tłumy.

Takie grzyby tylko w Lubelskiem. Nasi czytelnicy się chwalą
Zdjęcia
galeria

Takie grzyby tylko w Lubelskiem. Nasi czytelnicy się chwalą

Sierpień to dobry czas dla grzybiarzy. Nasi czytelnicy pochwalili się swoimi zbiorami.

Hanna Kossowska i Etel Szyc robią tradycyjny czulent w ramach Lubliner Festival
galeria

Czulent i kugiel na Lubliner Festival. A maszgijach sprawdza koszerność

Trwa Lubliner Festival. Część wydarzeń już za nami. Dziś w ramach warsztatów uczestnicy wybrali się w kulinarną podróż po kuchni żydowskiej. Ale to nie koniec wydarzeń.

Zawsze jak otwieram nową restaurację, obiecuję sobie, że to jest już ostatnia restauracja, którą otwieram w życiu – mówi Jacek Abramowski

Żeby ratować biznes i załogę w czasie pandemii wystawił dom na sprzedaż. Teraz otworzył kolejną restaurację

W dzisiejszych czasach prowadzenie restauracji jest wciąż ostrą wspinaczką w górę, żeby utrzymać się na powierzchni. Dopóki mamy siłę walczyć, to idziemy do przodu. W tym biznesie stagnacja oznacza porażkę. Trzymam się zasady uczciwości, bo wierzę, że dobro wraca – rozmowa z Jackiem Abramowskim, jednym z najbardziej doświadczonych restauratorów lubelskich.

V Święto Chleba i Makaronu. Palce lizać!
Zdjęcia
galeria

V Święto Chleba i Makaronu. Palce lizać!

V Święto Chleba i Makaronu przyciągnęło w niedzielę do ośrodka Uniwersytetu Przyrodniczego w Rozpłuciu Pierwszym nad jeziorem Piaseczno tłumy. Kulinarnej uczty i dobrej zabawy uczestnikom nie popsuła nawet burza z piorunami, która na kilkadziesiąt minut przerwała świętowanie.

Pomysł na obiad. Schabowy, mielony, a może wege? Kotlety na topie

Pomysł na obiad. Schabowy, mielony, a może wege? Kotlety na topie

Klasyki mięsnej kuchni mają się znakomicie. Do tego stopnia, że na fazie mody na jedzenie wege najlepsze restauracje serwują kotlety z kapusty czy rewelacyjne steki Portobello.

Niebezpieczny akryloamid w płatkach. Cała partia wycofana. Lepiej tego nie jeść

Niebezpieczny akryloamid w płatkach. Cała partia wycofana. Lepiej tego nie jeść

Poziom akryloamidu w płatkach zbożowych Lubelli był tak wysoki, że podjęto decyzję o wycofania konkretnej partii tego produktu z obrotu. Lepiej ich nie jeść, bo może to być niebezpieczne dla zdrowia.

Kontrola kebabów w Polsce wykazała wiele nieprawidłowości

Lubelskie kebaby po kontroli. Posypały się kary finansowe

Podmiana mięsa czy brak informacji o składnikach i alergenach - to najczęstsze nieprawidłowości wytknięte w kontroli lokali oferujących kebaby. W całym kraju stwierdzono je w ponad 80 proc. skontrolowanych punktów. W Lublinie nie było lepiej.

Członkowie Gastro Zamość nazywają siebie lokalną rodziną kulinarną.

W tym mieście restauratorzy łączą siły. Chcą zmienić podejście do gastronomii

Teoretycznie mogliby się traktować jak konkurencję. Ale tak nie jest. Właściciele kilku restauracji i kawiarni w Zamościu postanowili się zrzeszyć i działać wspólnie. Dla rozwoju swoich biznesów, ale też turystów, a przede wszystkim mieszkańców miasta.

Słodkie otwarcie: Zrób sobie czekoladę
Zdjęcia
galeria

Słodkie otwarcie: Zrób sobie czekoladę

Czekolady, praliny, ciasta, lody i warsztaty robienia słodkości. To wszystko w nowej kawiarni w centrum Lublina.

Taki schab, że ślinka cieknie. Bitwa Regionów w Parczewie
Zdjęcia
galeria

Taki schab, że ślinka cieknie. Bitwa Regionów w Parczewie

Kolejne zmagania kulinarne w ramach Bitwy Regionów odbyły się w piątek w Parczewie.

Kupiłeś te chipsy w Lidlu? Lepiej ich nie jedz

Kupiłeś te chipsy w Lidlu? Lepiej ich nie jedz

Kupiłeś ostatnio chipsy warzywne Snack Day w Lidlu? Lepiej ich nie jedz. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega, że w partii produktu wykryto groźną dla zdrowia substancję.

- Postanowiłem przyjechać i podzielić się trochę z wami moją pasją - mówi Tomasz Zajączkowski „Cezve Man”
21 lipca 2023, 11:47
galeria

Przychodzi sułtan do Cyngwajsa

Kawiarnia Cyngwajs przy ul. Szewskiej zorganizowała pokaz dawnego sposobu parzenia kawy. Pasjonat Cezve Man pokazał jak pili ją kiedyś sułtani

Łopatka palce lizać! Gosposie z Modrynia Kolonii najlepsze
galeria

Łopatka palce lizać! Gosposie z Modrynia Kolonii najlepsze

Łopatka z kością pieczona w cieście w piecu chlebowym oczarowała komisję. I to tę potrawę uznano za najlepszą w powiecie hrubieszowskim podczas Bitwy Regionów, kulinarnego konkursu dla kół gospodyń wiejskich.

Sery z Radzynia na sklepowych półkach w Chinach

Chińczycy polubili sery z Radzynia Podlaskiego

Chińczycy rozsmakowali się w serach z Radzynia Podlaskiego. Teraz produkty Spomleku trafiły do sklepów w Szanghaju.

Bitwa Regionów, kolejne starcie. Koła gospodyń wiejskich rywalizowały w Biłgoraju (zdjęcia)
galeria

Bitwa Regionów, kolejne starcie. Koła gospodyń wiejskich rywalizowały w Biłgoraju (zdjęcia)

Przedstawicielki 21 kół gospodyń wzięły udział w powiatowych eliminacjach do Bitwy Regionów, które w niedzielę odbyły się na terenie autodromu w Biłgoraju.

Młodzież już nie kupi energetyka. Sejm za zakazem

Młodzież już nie kupi energetyka. Sejm za zakazem

To już pewne. Młodzież poniżej 18. roku życia nie kupi w sklepie energetyka. Nowe prawo uchwalił właśnie Sejm.

Fasolę edamame możemy zastąpić bobem, zblanszowaną fasolka szparagową czy innymi warzywami, które lubimy. W tradycyjnej kuchni polskiej niezwykle popularne było dodawanie do chłodników bulionów drobiowych, wołowych czy nawet rybnych – mówi Ireneusz Michaluk, szef kuchni w Mojo Kuchnia & Przyjaciele

Idealny na upały. Chłodnik na osiem sposobów (przepisy)

Przypominamy bogatą historię polskich chłodników, a Ireneusz Michaluk, szef kuchni w Mojo Kuchnia & Przyjaciele ma dla was przepis na pyszny chłodnik orientalny.

Jacek Szklarek

Pomysł na obiad: Risotto z grzybami i inne przysmaki

Są pierwsze grzyby w lesie, są piękne kurki w markecie. A Jacek Szklarek, szef Slow Food Polska ma dla was przepis na pyszne risotto z serem i świeżym grzybami.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium