Do świąt pozostał jeszcze miesiąc, jednak restauracje nie próżnują i zbierają zamówienia. Do kiedy można zamawiać i ile nas to będzie kosztować?
Jeszcze kilka la temu, zamawianie świątecznego cateringu było oznaką burżujstwa i bogactwa. Z roku na rok ten trend się zmienia i coraz więcej osób decyduje się zamówić wszystko, by oszczędzić czas. Jednak, by mieć pewność, że wszystko będzie przygotowane idealnie, należy się spieszyć, ponieważ może być za późno i restauracje nie będą mieć czasu na zrealizowanie naszego zamówienia.
Wystąpiliśmy z prośbą o wycenę i propozycję świątecznej oferty do kilku lubelskich restauracji.
Właściciele restauracji Koncertowa przygotowania do świąt rozpoczęli już w sierpniu. Wtedy prowadzone były rozmowy z lokalnymi dostawcami produktów, na bazie których powstaną wigilijne potrawy. A klienci mogą zamawiać potrawy i produkty do 16 grudnia.
– Musimy mieć około tygodnia czasu, aby przygotować wszystkie produkty potrzebne do wigilijnej kolacji. Ze względu na nietypowy układ świąt, gotowe zamówienia będziemy wydawać w piątek i sobotę przed świętami, czyli 22 i 23 grudnia – mówi Elżbieta Wójcik, współwłaścicielka restauracji Koncertowa.
Oferta jest bardzo bogata, możemy w niej zamówić wszystko na wigilijny stół. Od całych ryb, poprzez faszerowane, w galarecie oraz zapiekanych w sosie i wiele rodzajów śledzi. Oprócz tego restauracja przygotowuje także potrawy na inne świąteczne dni. W ofercie znajdziemy faszerowany drób, wieprzowinę oraz pasztety. Jak wspomina pani Elżbieta, powraca moda na tradycyjną, typową, polską kuchnię świąteczną.
Restauracja starała się przygotowywać tak, aby ceny nie były wyższe niż w zeszłym roku, ale by jakość pozostała taka sama. Jak mówi właścicielka, to zasługa rozmów z dostawcami, które odbywały się już w sierpniu.
Przykładowo, za tradycyjnego karpia w galarecie zapłacimy 18 zł za 100g, natomiast pierogi z kapustą i grzybami kosztują 50 zł za kilogram. Za słoik wigilijnego barszczu (0,9l) zapłacimy 30 zł.
U Braci Mazur, potrawy wigilijne przygotowywane są w zestawach.
– Nie warto czekać na ostatnią chwilę, chociaż żadnemu klientowi nigdy nie odmówimy. Spływają już do nas pierwsze zamówienia, pomimo, że w porównaniu w zeszłym rokiem, musieliśmy nieznacznie podnieść ceny – mówi Joanna Mazur, współwłaścicielka Karczmy pod strzechą u Braci Mazur.
Restauracja, podobnie jak w poprzednim roku przygotuje dla klientów zestawy dla dwóch lub 4 osób. W skład będzie wchodził barszcz z uszkami, wigilijna kapusta, dwa rodzaje śledzi, ryba po grecku, różne rodzaje ryb w galarecie oraz słodkości. Cena będzie wahać się w granicach 250 zł za pełny catering dla dwóch osób i 450 zł dla 4 osób.
W Zajeździe pod Gwiazdami, na świąteczne zamówienia czekają do 18 grudnia. W ofercie restauracji znajdziemy wszystkie potrawy wigilijne, które powinny się znaleźć na stole.
– W zeszłym roku nasza oferta świąteczna cieszyła się dużym zainteresowaniem, a w tym roku zamówienia zaczęliśmy zbierać już w połowie listopada. Wręcz klienci sami zaczęli do nas dzwonić i dopytywać się o ofertę – mówi Anna Gwiazda, dyrektorka Zajazdu pod Gwiazdami.
Tym sposobem, za litr wigilijnego barszczu zapłacimy 35 zł, kilogram uszek z grzybami to koszt 85 zł, a za litr borowikowej z łazankami 85 zł, karp w galarecie – 69 zł . Oprócz tego zajazd w swojej ofercie ma tradycyjne pieczone i wędzone wędliny. Wędzona polędwica kosztuje 53 zł/kg, szynka wędzona 49zł/kg, a za tradycyjny pasztet zapłacimy 38 zł.
Do 18 grudnia na świąteczne zamówienia czeka również Hotel Wieniawski. W swojej ofercie mają tradycyjne produkty świąteczne, z lekką nutą nowoczesności. Stąd w menu znajdziemy sałatkę z karpia z batatem i kolendrą (58zł za kg), dzwonko z karpia faszerowane mięsem z sandacza, a do tego galaretka cydrową (45zł/kg), czy piernik z masą z białej fasoli (10 porcji/85zł)
- Nasza zeszłoroczna oferta cieszyła się dużym zainteresowaniem, mamy nadzieję, że w tym roku będzie podobnie. Ze względu na inflację, musieliśmy lekko podnieść ceny, ale to wpłynie na to, że jakość naszych produktów pozostanie na wysokim poziomie - mówi Agnieszka Smolarz.
Za planowanie świątecznego cateringu trzeba brać się już teraz, by spokojnie przygotowywać się do świąt. Zamówienie gotowych potraw pozwoli na spokojne spędzenie czasu z rodziną, a nie stanie w kuchni i gotowanie, które nie dość że jest czasochłonne, to jeszcze męczące.