Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

Dzisiaj
9:24

Przepisy na niedzielny obiad - szybkie, tanie, sprawdzone

0 A A

Leniwe czy kopytka. A może rydzyki z kluskami albo zapomniane pierogi z pomarańczami. Lubelska kuchnia regionalna słynie ze smacznycznych potraw mącznych. Oto przykłady i sprawdzone przepisy akurat na niedzielny obiad

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Kluski czy pierogi to smaczny dylemat Polaków i zagranicznych turystów przyjeżdżających do Lublina. Ci ostatni zamiast tagliatelle z krewetkami chętniej zamówią wiejskie kluski z twarogiem lub sosem pieczarkowym. A zamiast indyjskich samosów pierogi lubelskie z kaszą i serem. Na Liście Produktów Tradycyjnych województwo lubelskie ma zarejestrowane dziesiątki smakowitych dań mącznych. Oto nasza top lista, jak zawsze ułożoną w porządku alfabetycznym.

Kluski czy pierogi to smaczny dylemat Polaków i zagranicznych turystów przyjeżdżających do Lublina. Ci ostatni zamiast tagliatelle z krewetkami chętniej zamówią wiejskie kluski z twarogiem lub sosem pieczarkowym. A zamiast indyjskich samosów pierogi lubelskie z kaszą i serem.

Na Liście Produktów Tradycyjnych województwo lubelskie ma zarejestrowane dziesiątki smakowitych dań mącznych. Oto nasza top lista, jak zawsze ułożoną w porządku alfabetycznym.

Cebulaki bełżyckie

Składniki: ciasto: 1 kg mąki, 0,5 litra gorącej wody. Farsz: 1 kg ziemniaków, 1 duża cebula, 0,25 g podgardla lub boczku. Wykonanie: z podanych składników wyrobić ciasto. Ziemniaki obrać, ugotować, utłuc i wystudzić. Cebulę pokroić w grubą kostkę. Podgardle lub boczek stopić. Na tłuszczu ze skwarkami zeszklić cebulę i połączyć z przestudzonymi ziemniakami. Dodać pieprz, pieprz ziołowy, sól, wymieszać farsz. Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki i nadziewać farszem.

Chinkali z Poniatowej

Składniki: cienkie ciasto składające się z mąki, wody i soli na 24 pierogi. Farsz: 1 kg baraniny lub wołowiny (udziec, łopatka), sól, pieprz, oregano, tymianek, woda. Wykonanie: mięso przekręcić przez maszynkę, dodać przyprawy, dokładnie wyrobić dodając wody, żeby nadzienie było soczyste. Ciasto podzielić na 24 porcje, zrobić placuszki o średnicy 15 cm, nakładać farsz, zrobić sakiewkę i mocno zacisnąć na górze, żeby farsz nie wypłynął. Gotować w osolonej wodzie.

Kibiny po litewsku

Składniki: 1 kg mąki, 1 szklanka śmietany, 1 kostka masła, 2 jajka, szczypta soli, szczypta cukru. Na farsz: 1 kg karkówki, 4 cebule. Wykonanie: mięso zmielić w maszynce, dodać pokrojoną cebulę, przyprawy, czosnek. Ciasto wyrobić i rozwałkować, wycinać formy kuliste i nakładać farsz. Zawijać, piec w piekarniku około 45 minut.

Kodeńskie pielmieni z ziemniakami

Składniki: na ciasto: 50 dag mąki pszennej, 200 ml ciepłej wody, olej, sól. Na farsz: 50 dag ziemniaków, 20 dag cebuli, sól, pieprz, olej.

Wykonanie: Zagnieść ciasto z podanych składników. Rozwałkować, skropić wodą. Ugotować ziemniaki, rozgnieść, dodać przesmażoną cebulę, doprawić solą z pieprzem. Nakładać na wycięte z ciasta krążki, zlepić, gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia. Podawać polane olejem rzepakowym, kto lubi cebulką smażoną na oleju.

Kopytka

Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków, 1 jajko, 11/2 szklanki mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, bułka tarta, masło do polania.

Wykonanie: ugotowane ziemniaki ostudzić i przepuścić przez maszynkę, dodać mąkę, jajko i szybko zagnieść ciasto. Formować wałki o średnicy około 2,5 cm, spłaszczać je nożem i kroić na ukos kawałki o długości 3-4 cm. Gotować 5 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Wybierać łyżką cedzakową, odsączyć, okrasić stopionym masłem i zrumienioną bułką.

Kreplach z Włodawy

Składniki: na ciasto: 2 szklanki mąki, 2 jaja, 1 łyżeczka wody, pół łyżeczki soli.

Na farsz: 25 dag zmielonej wołowiny, pół szklanki drobno posiekanej cebuli, 1 łyżka gęsiego smalcu, pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu.

Wykonanie: z podanych składników wyrobić elastyczne ciasto, tak by było jednolite i lśniące. Tłuszcz rozgrzać na patelni, włożyć cebulę i mięso. Smażyć 1o minut. Często mieszać. Przyprawić solą z pieprzem. Wystudzić. Lepić zgrabne pierogi. Gotować w osolonej wodzie. Gdy wypłyną, wyjmować na durszlak. Podawać gorące. Można podlać cebulką podsmażoną na maśle.

Leniwe z ziemniakami

Składniki: 25 dag twarogu, 20 dag ziemniaków, 2/3 szklanki mąki, 2 łyżki masła, sól, tarta bułka do polania.

Wykonanie: obrane i ugotowane ziemniaki oraz ser przepuścić przez maszynkę. Rozetrzeć masło, dodać żółtka, ser z ziemniakami i ucierać na jednolitą masę. Połączyć z mąką i ubitą na sztywno pianą, delikatnie wymieszać. Na stolnicy posypanej mąką formować wałki i pokroić w skośne romby o szerokości 2-3 cm. Gotować we wrzącej osolonej wodzie, gdy wypłyną, odsączyć i polać stopionym masłem ze zrumienioną tartą bułką.

Pierogi ruskie

Według Marii Monatowej, autorki Uniwersalnej książki kucharskiej

Pół kg mąki rozczynić z 1,5 dag drożdży piekarskich rozpuszczonych w szklance w ćwierć litra mleka. Gdy zacznie rosnąć ubić 2 żółtka i jedno całe jajo, dodać pół łyżki cukru, trochę soli, łyżkę sklarowanego masła i ubijać dobrze, aż od ręki odstanie. Potem postawić w cieple aby rosło, a gdy się ruszy i na wierzchu popęka, wyrzucić je na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkować ciasto na grubość palca.

Nałożyć farszem z mięsa i twardemi jajami w cząstki pokrajanemi lub farszem z kapusty słodkiej i zawinąć w jeden duży pieróg. Można też wykrawać małe placuszki i nałożywszy farszu zlepiać podłużne pierożki. Kłaść na blachę wysmarowaną masłem i podsypaną mąką. Postawić w cieple na pół godziny, aby podrosły, a przed wstawieniem do pieca posmarować jajkiem i piec w gorącym piecu. Przed wyjęciem spróbować słomką czy upieczone.

Rydzyki z kluskami

Składniki: 40 dag domowych klusek, talerz małych rydzyków, pół szklanki śmietany, 5 dag masła, sól, pieprz.

Wykonanie: w osolonej wodzie ugotować kluski. Wziąć ładnych, młodych rydzyków, opłukać ba czysto w wodzie, żeby wszelkie nieczystości usunąć. Ułożyć rydzyki na sicie blaszkami na spód. Rozgrzać na patelni masło, ponakładać rydzyków blaszkami do góry, oprószyć lekko solą i smażyć na ostrym ogniu, aż przypalą się od spodu. Nie ruszać żadnego rydzyka, ani nie mieszać, ani nie podnosić widelcem. O ile każdy rydzyk się przypiekł, podlać śmietaną, zagotować i zaraz podawać z kluskami.

Starodawne kołduny litewskie

Z 25 dag mąki, 2 jaj, ćwierć szklanki ciepłej wody i szczypty soli zagnieść ciasto. Dobrze wyrobić, żeby było niezbyt twarde i elastyczne. Z ciasta wykroić kieliszkiem do wina kółka. Na zwilżonej zimną wodą desce usiekać 25 dag najlepszej polędwicy wołowej i tyle samo oczyszczonego z żył i błon łoju nerkowego. Obie masy dokładnie wymieszać. Posolić do smaku, przyprawić pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem. Dodać ugotowaną w rosole i przetartą przez sito cebulę. Formować zgrabne kołduny i silnie je zlepiać, bo podczas gotowania puszczają sok. Wrzucać do gotującego się rosołu wołowego. Gotować 10 minut, aż wszystkie pierożki wypłyną. Podawać w rosole lub nazajutrz podsmażone z cebulką.

Zapomniane pierogi z pomarańczami na deser

Zagnieść ciasto na pierogi. Wykroić kółka. Pomarańcze podzielić na cząstki, obrać z włókien i skórki, wybrać nasiona, zawijać w ciasto. Zlepić. Ugotować w osolonej wodzie. Na półmisku polać masłem z bułeczką. Oddzielnie podać śmietanę i cukier puder. Pierogi z pomarańczami są równie dobre jak pierogi ze śliwkami, borówkami, jabłkami i gruszkami.

O SZTUCE GOTOWANIA KLUSEK

Wrzucić kluski do dużej ilości osolonego wrzątku (2 litry wody na 25 dag). Dodać łyżeczkę oleju. Dokładnie wymieszać. Uważać, żeby nie rozgotować makaronu. Odcedzić, gdy będzie „al dente” (półtwardy). Jeśli nie będzie od razu podawany, przelać go zimną wodą, odcedzić i wymieszać z łyżką oleju. Przed podaniem na chwilę zanurzyć we wrzątku.

 

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Jest pięknie, magicznie i wyjątkowo. Dziś ostatni dzień Festiwalu Trzech Kultur. Będą prof. Bralczyk i Zalewski
NASZ PATRONAT
galeria

Jest pięknie, magicznie i wyjątkowo. Dziś ostatni dzień Festiwalu Trzech Kultur. Będą prof. Bralczyk i Zalewski

We Włodawie trwa organizowany jak co roku przez Powiat Włodawski oraz Muzeum - Zespół Synagogalny Festiwal Trzech Kultur. Dzisiaj, ostatni dzień imprezy.

Legenda odeszła na swoich zasadach. MKS FunFloor pożegnał Kingę Achruk
ZDJĘCIA
galeria

Legenda odeszła na swoich zasadach. MKS FunFloor pożegnał Kingę Achruk

Kinga Achruk została oficjalnie pożegnana przez lokalne władze, a także sterników klubu.

Otwarte podwórka na Bronxie. Na Festiwalu Wszystkich Mieszkańców działy się cuda
ZDJĘCIA
galeria

Otwarte podwórka na Bronxie. Na Festiwalu Wszystkich Mieszkańców działy się cuda

To było połączenie twórczych warsztatów, muzyki i interaktywnych pokazów. Stare Bronowice, czyli lubelski Bronx w ramach Festiwalu Wszystkich Mieszkańców otworzyły swoje podwórka.

52-latek z Ustrzyk Dolnych dopuścił się przestępstw w Lublinie i w tym mieście został zatrzymany przez 'Łowców głów"

Gwałciciel zatrzymany w Lublinie. Namierzyli go "łowcy głów"

52-latek, który kilka lat temu dokonał dwóch gwałtów w Lublinie został zatrzymany przez lubelskich łowców głów. Od razu trafił do więzienia.

Powrót po latach
27 września 2024, 21:00

Powrót po latach

Osiemnaście lat musieli czekać fani zespołu 2Tm2,3 na płytę z premierowym materiałem. Jak brzmi najnowszy „Tymoteusz”? Przekonamy się o tym już 27 września (piątek) w Fabryce Kultury Zgrzyt.

Samochód po zderzeniu z łosiem był tak zniszczony, że policjanci zatrzymali jego dowód rejestracyjny

Groźne zderzenie z łosiem. Zwierzę nie przeżyło

Kolejny wypadek z udziałem dzikiego zwierzęcia. Na szczęście tym razem po zderzeniu z łosiem, kierowca doznał tylko ogólnych potłuczeń.

Stanisław Woźnica miał 65 lat. Orkiestrę „Zaburze” prowadził od 2008 roku.

"Żyłeś muzyką i sam byłeś muzyką". Zmarł zasłużony kapelmistrz

Nie żyje Stanisław Woźnica z Zamościa, wieloletni kapelmistrz Strażackiej Orkiestry Dętej „Zaburze” w gminie Radecznica. Uroczystości pogrzebowe odbyły się w sobotę.

W rolę  Freddiego Mercury’ego na scenie wciela się Sebastian Machalski
NASZ PATRONAT
12 października 2024, 19:00

Niezwykła muzyczna podróż. Przeboje Queen w Zamościu. Rozdajemy wejściówki

Przeżycie fantastyczne i jedyne w swoim rodzaju. Wszystko dopięte na ostatni guzik. Koncert niesamowity. Doskonałe aranżacje – to tylko kilka opinii tych, którzy byli już na koncercie „Queen Symfonicznie”. Czy są prawdziwe? Niedługo będzie szansa przekonać się o tym w Zamościu.

Prywatka w Berecie
foto
galeria

Prywatka w Berecie

Zapraszamy do obejrzenia naszej fotogalerii z prywatki w Berecie. Tak się bawi Lublin!

Przepisy na niedzielny obiad - szybkie, tanie, sprawdzone

Przepisy na niedzielny obiad - szybkie, tanie, sprawdzone

Leniwe czy kopytka. A może rydzyki z kluskami albo zapomniane pierogi z pomarańczami. Lubelska kuchnia regionalna słynie ze smacznycznych potraw mącznych. Oto przykłady i sprawdzone przepisy akurat na niedzielny obiad

Nowa skarbnik miasta
radzyń podlaski

Nazwisko nowej skarbnik padło dopiero na sesji. To żona wójta sąsiedniej gminy

Kolejne zmiany kadrowe w radzyńskim ratuszu. Burmistrz Jakub Jakubowski powołał nową skarbnik. Anna Czyżak prywatnie jest żoną wójta sąsiedniej gminy Borki.

W zespole drzemie duży potencjał, czyli opinie po szalonym meczu Świdniczanka - Sandecja

W zespole drzemie duży potencjał, czyli opinie po szalonym meczu Świdniczanka - Sandecja

Świdniczanka prowadziła z liderem tabeli grupy czwartej Betclic III ligi - Sandecją Nowy Sącz 2:0, ale w doliczonym czasie gry straciła drugiego gola i musiała się zadowolić remisem. Jak spotkanie oceniają trenerzy obu ekip?

Małgorzata i Krzysztof Jakubczakowie poznali się w Zamościu i do Zamościa, po latach doświadczeń zdobywanych w wielu różnych miejscach, wrócili
ZŁOTA SETKA

Wykorzystujemy potencjał regionu, z którego się wywodzimy

Gdyby chcieli wyłącznie zarabiać pieniądze, to pewnie robiliby już kariery w dużych, światowych firmach, może gdzieś w Polsce, może za granicą. Ale Małgorzata i Krzysztof Jakubczakowie, po zdobyciu rozlicznych zawodowych doświadczeń wrócili do Zamościa, w którym 12 lat temu zarejestrowali własny biznes. To Perspectiva Solutions.

Już 20 lat w Lublinie. Ta klinika daje nadzieję parom
Magazyn

Już 20 lat w Lublinie. Ta klinika daje nadzieję parom

Specjalistyczne Centrum Medyczne Ovum pomaga parom, które mierzą się z niepłodnością. Mimo ciężkich początków, klinika obchodziła w ubiegłym roku 20-lecie istnienia, a obecnie z powodzeniem realizuje rządowy program in vitro. To dzięki wykwalifikowanej kadrze, nowym metodom i zaawansowanym technologiom.

32-letni mieszkaniec Lublina to recydywista

Z Lublina do Biłgoraja. Jeździł okradać supermarkety

Mieszka w Lublinie, ale działał m.in. w Biłgoraju. Okradał tamtejsze markety. Wpadł niedługo po tym, jak z kolejnego wyniósł trochę towaru. Sklepowemu złodziejowi grozi 7,5 roku więzienia, bo był już w przeszłości karany za takie przestępstwa.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium