Gdy zakwas na barszcz gotowy, a śledzie się marynują, warto pomyśleć o czymś słodkim na świąteczny stół.
Strucla makowa, to nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia. Po świątecznych pierogach, barszczu oraz karpiu smażonym do wieczornej herbatki coś słodkiego jest jak znalazł.
– Ta strucla makowa to taki przepis, który w mojej rodzinie jest od pokoleń. Pamiętam jak robiła go moja babcia, moja mama także ją robiła i sama pamięta jak robiła ją jej babcia, a teraz przygotowuję ją ja. W naszym domu jest taka tradycja, że strucla makowa, to jedyna słodycz jaką można zjeść przed pasterką – wspomina Izabela Giza z Centrum Kultury Gminy Jabłonna.
Przepis jest bardzo prosty, jednak jeśli chcemy objadać się pyszną struclą w wigilijny wieczór musimy przygotować ją dzień wcześniej. Potrzebne nam będą:
- ½ kg mąki,
- ¼ kostki drożdży,
- 3 jajka,
- ½ szklanki cukru,
- 2 łyżki śmietany,
- ½ kostki margaryny,
- masa makowa,
- lukier lub cukier puder,
- orzechy, posypki do posypania (wedle uznania).
Przygotowanie:
Jajka ucieramy z cukrem, a świeże drożdże mieszamy ze śmietaną. Do miski dodajemy mąkę, margarynę, jajka oraz drożdże. Wyrabiamy ciasto na gładko i przykrywamy ściereczką. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 6 godzin, ale najlepiej całą noc. Po leżakowaniu ciasto dzielimy na trzy części i rozwałkujemy na grubość około 1 cm. Smarujemy je masą makową i zwijamy roladę. Brzegi sklejamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i nakłuwamy ciasto widelcem. Pozostawiamy jeszcze do wyrośnięcia na jakieś 20 min. Później wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40 minut do rumianego koloru. Po ostygnięciu polewamy lukrem i posypujemy dowolną posypką.