29-letni Michał Muskała z Lublina pokonał tysiące polskich kucharzy amatorów i przeszedł eliminacje do polskiej edycji programu Master Chef. Szczęścia nie miał za to laureat programu Ugotowani, Grzegorz Cholewiński. Po spróbowaniu kaczki w wykonaniu skrzypka, jurorzy poprosili go, aby nigdy więcej nie gotował.
Michał obecnie mieszka w Warszawie. Skończył studia ekonomiczne i socjologiczne. Najbardziej lubi kuchnię włoską i w niej się specjalizuje. Gotowanie go relaksuje i uprzyjemnia życie. Hobbistycznie prowadzi kulinarnego bloga. Marzy o tym, aby za pięć lat mieć własną sieć gastronomiczną.
– Lubię skupiać się na szczególe. Dlatego zapach ciepłego chleba, ścieranej skórki cytryny, bazylii, mięty rozgniatanej z brązowym cukrem, ciepłych od słońca ogórków, kawy czy waty cukrowej odbieram bardzo intensywnie – twierdzi Muskała.
Do najlepszej czternastki nie zakwalifikował się pierwszy skrzypek Filharmonii Lubelskiej. Grzegorz Cholewiński zachęcony zwycięstwem w programie Ugotowani, gdzie podał trójce nieznajomych z Lublina homara, spróbował swoich sił również w Master Chef. Jak przyznał, przepisy na dania komponuje podczas prób.
W polskiej wersji programu postępy początkujących w tej branży uczestników śledzi jury pod wodzą najbardziej rozpoznawalnej restauratorki w Polsce – Magdy Gessler. Towarzyszy jej zwycięzczyni konkursu "Gotuj o wszystko” - Ania Starmach oraz szef kuchni restauracji "Bistro de Paris” – Michel Moran.
Gościnnie pojawią się również zagraniczni eksperci kulinarni, m.in. Joe Bastianich. Szerszej publiczności znany jest z amerykańskiej edycji programu "MasterChef”, gdzie u boku Gordona Ramsaya ocenia adeptów sztuki kulinarnej. Pojawi się też szef kuchni, od wielu lat uznawany za najpopularniejszego eksperta kulinarnego w swoim kraju, Wielkiej Brytanii – Rick Stein.
Program produkowany jest w 36 krajach, emitowany w ponad 200. Polską edycję można śledzić w TVN każdą niedzielę o godzinie 20. (jotem)