Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

23 grudnia 2020 r.
21:16

Agnieszka Przytuła z Kardamonu w Lublinie zdradza jak zrobić najlepszego karpia

Autor: Zdjęcie autora ws
3 0 A A
Agnieszka Przytuła, restauracja Kardamon
Agnieszka Przytuła, restauracja Kardamon

Często wracam do wigilii z czasów mojego dzieciństwa. Z całą pewnością tamte wigilie były kompletnie inne niż obecnie. Świat się zmienił. Święta zawsze kojarzyły mi się ze śniegiem, którego teraz nie ma, z wigilią, z obfitością. Na stole musiała być koniecznie kapusta z grochem i grzybami, czego dziś już w kuchni nie praktykujemy.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Pamiętam bardzo aromatyczny kompot z suszu, taki na gęsto i bogato. Zdecydowanie czerwony barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami. Wszystko było na oleju, po który mama specjalnie jeździła na targ. I nieodzowny karp smażony, podawany z domowym chrzanem.

Nie pamiętam, żeby były ryby w galarecie, tymbaliki z karpia, na wigilijnym stole dominowała prostota. Ze słodkości nie było klusek z makiem ani kutii, za to były strucle makowe i makowce na wszelakie sposoby. Bardziej liczyło się spotkanie niż jedzenie. Serce i tęsknota za bliskimi. Dziś, kiedy świat się tak bardzo skomercjalizował, święta Bożego Narodzenia są zupełnie inne. Zatarła się magia świąt. Szkoda. Ubrałam choinkę w starym stylu, bo w rodzinie zachowały się dekoracje sprzed czterdziestu lat. Na pewno to, co w tym roku się dzieje, pozwoli się zatrzymać w biegu i spojrzeć wstecz. Co było ważne wtedy, co zatraciliśmy z biegiem lat, a zatraciliśmy to, co najważniejsze.

Barszcz z kiszonych buraków

SKŁADNIKI: 1 porcja ukiszonych buraków (z 1 kg buraczków), 1,5  litra wody, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 pora, 1 cebula, 3 gałązki natki pietruszki, 2 łyżeczki suszonego majeranku, 2 ząbki czosnku, 1 szklanka soku jabłkowego, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka oliwy extra vergine, pieprz i sól do smaku.

WYKONANIE: wlać wodę do dużego garnka, dodać obraną i pokrojoną na kawałki marchewkę, pietruszkę, opłukaną cebulę, pora, natkę pietruszki. Całość doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć temperaturę do minimum, a następnie gotować pod przykryciem przez około 45 minut. Wyjąć warzywa z wywaru i dodać ukiszone buraczki wraz z sokiem. Następnie wrzucić majeranek, obrany i pokrojony czosnek, sok jabłkowy, pieprz, cukier, oliwę i sól do smaku. Mieszać i gotować na bardzo małym ogniu przez około pół godziny; zupa ma tylko delikatnie się podgrzewać, nie może się zagotować. Całość przelać przez sito do czystego garnka. Podawać z uszkami ewentualnie z krokietami z grzybami i kapustą.

Karp z pieczarkami i rodzynkami zapiekany w śmietanie

SKŁADNIKI:1 kg oczyszczonych filetów z karpia, 2 cebule cukrowe, 35 dag pieczarek, 1/2 szklanki rodzynek, 250 g gęstej kwaśnej śmietany 18% , sól, pieprz, mąka pszenna, masło klarowane do smażenia, natka pietruszki.

WYKONANIE: dzień przed przygotowaniem potrawy oczyszczone płaty karpia pokroić na 5 porcji, posypać solą a następnie obtoczyć w niewielkiej ilości pszennej. Jedną cebulę pokroić na krążki. Układać płaty karpia w szklanym zamykanym naczyniu, przekładając je cebulą, lekko dociskając i odstawić do lodówki na dobę. Wyjąć płaty karpia z naczynia, usunąć cebulę i kłaść na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym. Smażyć partiami tak, żeby utrzymać gorącą patelnię: po około 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor. Obsmażone filety odkładać do naczynia żaroodpornego. Pieczarki po opłukaniu osuszyć i pokroić na plasterki.

Drugą cebulę pokroić w kostkę. Rozgrzać dużą łyżkę masła klarowanego na patelni i zeszklić cebulę, uważając, żeby się nie przypaliła. Następnie dodać pieczarki i co chwilę mieszając smażyć

przez ok. 7-8 minut lub do czasu aż zmiękną i całkowicie odparują, do delikatnego zrumienienia. Pod koniec smażenia doprawić solą i pieprzem. Pieczarki wykładać na karpia, posypać rodzynkami a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 15-20 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia wyłożyć na wierzch śmietanę. Tak przygotowane danie udekorować posiekaną natką pietruszki.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Do 10 czerwca mieszkańcy gminy mają czas do zgłoszenia projektów na jubileuszową edycję budżetu obywatelskiego.

Marzysz o zmianie miasta? Zgłoś projekt do budżetu obywatelskiego Świdnika

Jeszcze tylko 4 dni świdniczanie mają by zgłosić swoje pomysły do kolejnej edycji budżetu obywatelskiego. Do dyspozycji mieszkańców jest milion zł.

Żółte sery do pizzy: przegląd i rekomendacje dla świadomych konsumentów

Żółte sery do pizzy: przegląd i rekomendacje dla świadomych konsumentów

Pizza – ulubiona potrawa wielu z nas, może być prawdziwą ucztą dla podniebienia, jeśli zostanie przygotowana z odpowiednich składników.

Nie żyje polski żołnierz, który strzegł granicy. "Spoczywaj w pokoju"

Nie żyje polski żołnierz, który strzegł granicy. "Spoczywaj w pokoju"

Nie żyje polski żołnierz, który strzegł granicy państwowej. Zmarł dzisiaj w godzinach popołudniowych w Wojskowym Insytucie Medycznym w Warszawie.

Jest terminarz PKO BP Ekstraklasy. Motor Lublin na początek zagra z niedawnym mistrzem

Jest terminarz PKO BP Ekstraklasy. Motor Lublin na początek zagra z niedawnym mistrzem

W czwartek poznaliśmy terminarz PKO BP Ekstraklasy na sezon 2024/2025. Motor Lublin na dzień dobry zagra przed własną publicznością z Rakowem Częstochowa. Pierwszą kolejkę zaplanowano na dni: 19-21 lipca.

Całe województwo na żółto. Czy znowu czekają nas podtopienia?

Całe województwo na żółto. Czy znowu czekają nas podtopienia?

Kolejne burze nadchodzą nad województwo lubelskie. Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej wydaje alert dla całego województwa.

Taka fontanna tylko w Lublinie. Aż 20 pokazów w czerwcu

Taka fontanna tylko w Lublinie. Aż 20 pokazów w czerwcu

Przed nami 20 widowiskowych pokazów fontanny multimedialnej. Przez cały czerwiec będą rozpoczynać się o nowej godzinie.

Dworzec Lublin z nagrodą za dostępność

Dworzec Lublin z nagrodą za dostępność

Lubelski dworzec idzie jak burza i zdobywa kolejne nagrody. Teraz został doceniony za dostępność dla osób niepełnosprawnych. Podczas uroczystej gali w pałacu prezydenckim nagrodę odebrał dyrektor Grzegorz Malec.

Migranci atakują polskich żołnierzy i pograniczników

Polski żołnierz ranny na granicy w stanie śmierci klinicznej

Żołnierz raniony nożem na granicy z Białorusią jest w stanie śmierci klinicznej – podaje RMF 24. Rannego mundurowego przetransportowano helikopterem z Hajnówki do Warszawy.

Tomasz Celej (z piłką), to lider Matematyki

Czas na finał rozgrywek LNBA. Matematyka czy Patobasket?

W finale rozgrywek LNBA zmierzą się Matematyka oraz Patobasket. Każdy z tych zespołów rozegrał w tym sezonie 16 spotkań. Większość z nich udało się im wygrać, co doprowadziło ich do wielkiego finału LNBA.

Urlop na poligonie. Wikt i karabin od terytorialsów

Urlop na poligonie. Wikt i karabin od terytorialsów

Już za miesiąc startują „Wakacje z WOT”. Chętnych, by spędzić urlop na poligonie nie brakuje, dlatego 2 Lubelska Brygada Obrony Terytorialnej uruchomiła dodatkowy – trzeci termin szkolenia podstawowego. Są jeszcze wolne miejsca.

Dwa wzmocnienia Hetmana Zamość przed nowym sezonem

Dwa wzmocnienia Hetmana Zamość przed nowym sezonem

Choć Hetman Zamość ma w tym sezonie do rozegrania jeszcze dwa mecze w „najciekawszej lidze świata” jego działacze już myślą o przyszłości w wyższej klasie rozgrywkowej i dokonali dwóch wzmocnień składu

To już trzynasta edycja sezonu Lublin. Aby wziąć udział wystarczy skorzystać z usługi jednego z partnerów i zebrać wystarczającą liczbę naklejek, które wymienimy na nagrody.

Gadżety za naklejki. Zagrasz z miastem?

Miasto po raz kolejny rusza z Sezonem Lublin. Za naklejki będzie można dostać gadżety.

Tomasz Fulara podczas prezentacji autobusu napędzanego wodorem

Lublin. Nowy wiceprezydent Tomasz Fulara

Od 15 czerwca Tomasz Fulara, dotychczasowy prezes Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacyjnego w Lublinie zasiądzie w fotelu zastępcy prezydenta Krzysztofa Żuka. Kim jest wiceprezydent, który odpowiadać będzie w ratuszu za inwestycje i rozwój miasta?

zdjęcie ilustracyjne

Żołnierze zakuci w kajdanki. Szef MON: Zatrzymanie bulwersuje

Prokuratura oskarżyła dwóch żołnierzy o przekroczenie uprawnień i narażenie życia innych osób. Użyli oni broni wobec uzbrojonej w niebezpieczne narzędzia grupy migrantów. - Jeśli chodzi o zatrzymanie, bo to jest coś, co bulwersuje i mnie i opinię publiczną- stwierdził szef MON.

zdjęcie ilustracyjne

Oni badają rosyjskie wpływy w Polsce

Specjalna komisja ma zbadać rosyjskie i białoruskie wpływy w Polsce. Jej pracami kieruje szef Służby Kontrwywiadu Wojskowego gen. Jarosław Stróżyk.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium