Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

11 kwietnia 2020 r.
11:28

Wielkanoc u kucharzy. Co ugotują i najbardziej lubią na święta?

2 0 A A
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne

Po raz pierwszy od wielu lat, mogą gotować dla rodziny. Zamiast wielkanocnego cateringu szykują przysmaki na wielkanocny stół. Jean Bos to belgijski szef kuchni w Lublinie. Agnieszka Filiks prowadzi autorskie restauracje w Nałęczowie i Kazimierzu. I Piotr Huszcz, zakręcony na punkcie naszej regionalnej kuchni. Co ugotują i co najbardziej lubią na wielkanocnym stole?

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Jean Bos (fot. Maciej Kaczanowski/archiwum)

Inaczej niż w Belgii

Te święta będą inne z dwóch powodów. Po pierwsze: z racji epidemii jest więcej czasu na dom. - Było trochę pracy, ponieważ w Hotelu Agit przygotowałem menu wielkanocne, które dowodziliśmy do klientów w ramach akcji „Posiłki przybywają”. Zrobiłem między innymi kiełbasę pieczoną z cebulką i kaszą gryczaną, kilka roladek, pasztet francuski z konfiturą z żurawiny, szynkę wieprzową z morelami i sosem rodzynkowym, biały barszcz i jajka faszerowane na cztery sposoby - mówi Jean Bos, szef kuchni restauracji Eco w Hotelu Agit. Po drugie: nie tak dawno Jean Bos poślubił Marzennę, swoją wielką miłość, dla której zostawił Belgię i wybrał w Polsce.

- Teraz słyszę od Kwiatuszka (tak nazywa Marzennę – przyp. aut.), masz zrobić to, to  i to. Cały czas sprzątam - śmieje się Bos. - Jakie będą te święta? Z jednej strony człowieka ogarnia strach, co z pracą, z drugiej mam nadzieję, że szybko nastąpi koniec tej epidemii, każdy będzie mógł stanąć na swoim stanowisku pracy.

Jak wygląda Wielkanoc w Belgii?

- Inaczej niż w Polsce. Ludzie nie przywiązują tak dużej wagi do nabożeństw, ten czas spędzają w domu i każdy na swój sposób je przeżywa. Specjalnych dań wielkanocnych nie ma. Ale czekoladowe jajko musi być.

Przez lata szykowałeś wielkanocny obiad dla króla Baldwina I i królowej Fabioli. Co podawałeś?

- Na przykład pieczonego indyka lub delikatną jagnięcinę, do tego pieczona cykoria.

Co pojawi się na stole w waszym lubelskim domu?

- Kwiatuszek obowiązkowo ugotuje żurek, zrobimy jajka faszerowane, białą kiełbasę, ja upiekę szynkę na wędlinę. Na obiad zrobię żeberka w sosie. I ciasta: ja najbardziej lubię makowiec.

Żeberka w sosie z ziemniakami i pieczoną cykorią

SKŁADNIKI: kg żeberek (chudych, z mięsem), 2 cebule, 2 czerwone papryki, 1 marchewka, kawałek selera, tymianek, rozmaryn, ziele angielskie, listek laurowy, sól, pieprz, koncentrat pomidorowy, 1 cytryna, 1 tacka cykorii, gałka muszkatołowa, sól, cukier, masło, oliwa, 1 kg ziemniaków, koperek.

WYKONANIE: Żeberka wyporcjować, ugotować z warzywami i przyprawami. Zredukować, żeby powstał sos, usunąć listki laurowe i ziele. Dodać koncentrat pomidorowy na smak, skropić sokiem z cytryny. Cykorie skropić cytryną, usmażyć na maśle, doprawić gałką muszkatołową, solą, cukrem, który wydobędzie smak. Ugotować ziemniaki, odcedzić, dodać masło i koperek. Na talerze nałożyć porcję żeberek w sosie, cykorię i ziemniaki.

Agnieszka Filiks (fot. Maciej Kaczanowski/archiwum)

Czas dla siebie

Jedna z najbardziej kreatywnych szefowych na Lubelszczyźnie. Zaryzykowała i najpierw otwarła swoją autorską restaurację „Willa Filiks” w Nałęczowie, ostatnio Restaurację Filiks w Kazimierzu Dolnym. Nie myśli zwalniać ludzi, ani się poddawać.

Jakie będą te święta?

- To święta w kryzysie, stresujące, dające do myślenia. Dla mnie wyjątkowe. W gastronomii ciągle pracujemy, poświęcamy czas swoim gościom, tym razem zajmiemy się naszymi domami. Będziemy mieć tylko i wyłącznie czas dla siebie. Będę miała czas, żeby wspólnie gotować, rozmawiać także o tym, co nas spotkało. Będziemy mieli czas na wyciągnięcie wniosków. Takich, że miłość, radość i przyjaźń domowa są najważniejsze, są także podstawą sukcesów w pracy i osobistego rozwoju.

Co znajdzie się na waszym stole wielkanocnym?

- Tradycyjnie, jak u mojej mamy barszcz czerwony z jajkiem i wędzoną kiełbaską oraz osobiście wykopywanym i tartym chrzanem. U męża zawsze był barszcz biały, ale wygrał czerwony. Uwielbiam białą kiełbasę, zresztą i kiełbasę i inne wędliny przygotowuję sama. Z racji czasu mogę poeksperymentować: zrobię kiełbasę z kaczką, żeby nie piec kaczki na obiad. Będzie na zimno i na gorąco.

Co do kaczki?

- W wersji obiadowej zapieczemy kiełbasę z  pasternakiem, który bardzo polecam, co w połączeniu z chrzanem, rozmarynem, po podlaniu kiełbasy odrobiną czerwonego wina da smakowity sosik. Na drugi dzień świąt uduszę kawałek wołowiny, będzie miękka i soczysta, do tego dobre ziemniaki.

A ciasta?

- Baba musi być. No i ulubiony przez moją córkę mazurek z żurawiną. Do tego klasyczna szarlotka i sernik. Klasyki, które robię tak, jak nauczyła mnie mama.

Mazurki z żurawiną i barankami

SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki, pół szklanki cukru pudru, 4 żółtka, 2 łyżki kwaśnej śmietany, płaska łyżeczka sody. Na nadzienie: 2 kostki białej czekolady, szklanka śmietany 36 %, 2 łyżki masła, mrożona i suszona żurawina.

WYKONANIE: zagniatamy składniki na ciasto, wkładamy do lodówki na dwie godziny. Rozwałkowujemy na papier do pieczenia. Wkładamy do lodówki na godzinę. Pieczemy spód 25 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Teraz nadzienie: podgrzewamy białą czekoladę w śmietanie, rozpuszczamy, dodajemy mrożoną żurawinę zgniecioną widelcem, wylewamy na mazurka, jak odrobinę stężeje, posypujemy suszoną żurawiną. Możemy udekorować migdałami, suszoną morelą, w zależności od tego, czy chcemy zrobić wzór palmy czy na przykład baranki. Zawsze piekę trzy mazurki, bo wiem, że wciągające są bardzo.

Piotr Huszcz (fot. Maciej Kaczanowski/archiwum)

Klasycznie i regionalnie

Piotr Huszcz zasłynął z podróży kulinarnych po regionie. Po kolei objeżdża poszczególne powiaty, spisuje receptury na tradycyjne potrawy i w restauracji Hotelu Piano, gdzie jest szefem kuchni, przygotowuje kolacje degustacyjne z kuchnią lubelską w głównej roli.

Jakie to będą święta?

- Z czasem na zamyślenie, z czasem dla rodziny, dla Pana Boga. W końcu sobie pogotuję w domowej kuchni.

Co trafi na stół?

- Będzie klasycznie i regionalnie. Porządny żurek na zakwasie i dobre wędliny. Ostatnio pasjonuję się wypiekaniem chleba w domu, w miarę dobrze mi to wychodzi: będziemy jedli swój pachnący chleb. Dobre masło, jajka faszerowane, wędlina.

Czym pan nafaszeruje jajka?

- Coś wymyślę. Bardzo lubię połączenie jajko i pieczarka. Zrobię te jajka na zimno i na gorąco. Na zimno przesmażę pieczarki z cebulą, połączę z żółtkami jajek ugotowanych na twardo, sól, pieprz i gotowe. Na gorąco zapiekę w skorupkach, dodając sporo masła. Coś upiekę na obiad, najpewniej jakiś soczysty schab. Od lat w głównej roli wystąpi biała kiełbasa, zapiekana z cebulą i ziołami. Do tego świeży chleb i osobiście tarty chrzan.

Biała kiełbasa pieczona z cebulą i majerankiem

SKŁADNIKI: po 25 dag białej kiełbasy na osobę, 3 cebule, 6 ząbków czosnku, odrobina majeranku, olej rzepakowy.

WYKONANIE: kiełbaski skropić olejem, posypać majerankiem, obłożyć plastrami cebuli i upiec w piekarniku. Pilnować czasu i temperatury, tak by kiełbasa się dobrze zrumieniła. Jak się cebula mocniej podpiecze, podlać wodą. Im mocniej wypieczona kiełbasa, tym lepiej smakuje. Podawać z dobrych chlebem i tartym chrzanem.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Motor Lublin dzisiaj wraca do treningów. Jeden sparing w kraju i obóz w Turcji

Motor Lublin dzisiaj wraca do treningów. Jeden sparing w kraju i obóz w Turcji

Koniec laby, czas na ciężką pracę. Piłkarze Motoru Lublin w poniedziałek spotkają się na pierwszym wspólnym treningu w 2025 roku. Podopieczni Mateusza Stolarskiego tylko przez kilka dni będą ćwiczyć na swoich obiektach. Już w sobotę wylecą na obóz do tureckiego Belek.

Urzędnicy chcieli dogodzić mieszkańcom. Przedsiębiorcy nie chcą fotobudki w ratuszu

Urzędnicy chcieli dogodzić mieszkańcom. Przedsiębiorcy nie chcą fotobudki w ratuszu

W grudniu w międzyrzeckim ratuszu stanęła fotobudka. Miejscowi przedsiębiorcy zarzucają urzędnikom złamanie zasad uczciwej konkurencji.

Zaczęło się w nocy. Szklanka na lubelskich drogach

Zaczęło się w nocy. Szklanka na lubelskich drogach

Synoptycy ostrzegają przed gołoledzią. Marznąca mżawka może pojawić się w całym regionie.

Uwaga, idą trzej królowie. Autobusy i samochody pojadą inaczej

Uwaga, idą trzej królowie. Autobusy i samochody pojadą inaczej

W poniedziałek spod archikatedry w Lublinie wyruszy Orszak Trzech Króli. Na kierowców i pasażerów komunikacji miejskiej czekają utrudnienia.

Orszak Trzech Króli w Zamościu - styczeń 2024

Kłaniajcie się królowie. Orszaki przejdą ulicami wielu miast

Nie tylko w dużych i mniejszych miastach, również w wioskach przyjęła się już tradycja organizowania Orszaków Trzech Króli. W tym roku też tak będzie.

Wszystko zgodnie z planem, Polski Cukier AZS UMCS ograł Energę Toruń

Wszystko zgodnie z planem, Polski Cukier AZS UMCS ograł Energę Toruń

Bez zaskoczenia w hali MOSiR. Polski Cukier AZS UMCS ani razu nie przegrywał z Energą Toruń, a ostatecznie pokonał rywalki 88:78.

Wyleczą zęby w busie

Wyleczą zęby w busie

Bus z dentystą na podkładzie znów zaparkuje w województwie lubelskim. Dzieci i młodzież mogą skorzystać w nim z bezpłatnego leczenia.

Żużel. Ogromny pech Jacka Holdera w drugiej rundzie Indywidualnych Mistrzostw Australii

Żużel. Ogromny pech Jacka Holdera w drugiej rundzie Indywidualnych Mistrzostw Australii

Ogromny pech Jacka Holdera w drugiej rundzie Indywidualnych Mistrzostw Australii. Zawodnik Orlen Oil Motoru Lublin był blisko awansu do finałowego biegu, ale w półfinale przytrafił mu się defekt

zdj ilustracyjne

Zdrowie jest dla nich ważne – rusza Olimpiada Zdrowia PCK

Polski Czerwony Krzyż zaprasza do udziału w XXII edycji Olimpiady Zdrowia PCK z Biedronką. Wydarzenie ma na celu promowanie zdrowego stylu życia i zaangażowanie młodych liderów zdrowia w działania prospołeczne.

Lider lepszy od outsidera, czyli szesnastka wygrana ChKS Chełm

Lider lepszy od outsidera, czyli szesnastka wygrana ChKS Chełm

Niespodzianki w Chełmie nie było. Tamtejszy ChKS, czyli zdecydowany lider tabeli zrobił swoje i w niedzielę zanotował szesnastce zwycięstwo w szesnastym ligowym spotkaniu tego sezonu. Tym razem drużyna trenera Krzysztofa Andrzejewskiego pokonała 3:0 ostatni w tabeli SMS PZPS Spała.

Kiedy remont Zana? Miasto chce ruszyć jeszcze w tym roku

Kiedy remont Zana? Miasto chce ruszyć jeszcze w tym roku

Miasto szykuje się do remontu ulicy Zana. Trwa oczekiwanie na decyzję środowiskową. A kiedy zaczną się prace?

Paweł Wąsek jest obecnie najlepszym Polakiem w Turnieju Czterech Skoczni i Pucharze Świata

Skoki narciarskie. Świetny występ Pawła Wąska podczas kwalifikacji w Bischofshofen

73. Turniej Czterech Skoczni nieuchronnie zbliża się do końca. W niedzielę odbyły się kwalifikacje do ostatniego z konkursów, który na skoczni w Bischofshofen zaplanowano w Święto Trzech Króli. Zawody wygrał Stefan Kraft, a tuż za podium znalazł się Paweł Wąsek

Groźny wypadek na S17 w Rykach. Łoś na drodze spowodował zderzenie
Zdjęcia
galeria

Groźny wypadek na S17 w Rykach. Łoś na drodze spowodował zderzenie

W nocy z czwartku na piątek, około godziny 1:00, na trasie S17 w Rykach doszło do groźnego zdarzenia. Na drogę niespodziewanie wbiegł łoś, co skończyło się zderzeniem dwóch samochodów.

Wojciech Kamiński (PGE Start Lublin): W Stargardzie zagraliśmy jeden z najlepszych meczów w sezonie

Wojciech Kamiński (PGE Start Lublin): W Stargardzie zagraliśmy jeden z najlepszych meczów w sezonie

PGE Start Lublin jest zdecydowanie na fali. Czerwono-czarni w sobotę pokonali na wyjeździe PGE Spójnię i zbliżyli się do występu w finałowym turnieju Pucharu Polski. Jak „energetyczne derby” oceniają przedstawiciele obu drużyn?

Tłum na pokazie przedpremierowym "Kleks i wynalazek Filipa Golarza" w kinie Bajka. Na sali zabrakło miejsc
galeria

Tłum na pokazie przedpremierowym "Kleks i wynalazek Filipa Golarza" w kinie Bajka. Na sali zabrakło miejsc

Noworoczne Kino Rodzinne to pierwsze z wydarzeń dla rodzin, które na 2025 rok zaplanowało miasto Lublin. 5 stycznia, najmłodsi mieszkańcy Lublina wraz z rodzicami lub dziadkami mogli nieodpłatnie wybrać się na przedpremierowy pokaz filmu w Kinie Bajka

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium