![AdBlock](https://cdn01.dziennikwschodni.pl/media/user/adblock-logos.png)
![](https://cdn01.dziennikwschodni.pl/media/news/2019/2019-07/2669fa1205c11948f14e7f547df77f2d_org_830.jpg)
Problem wykryto w części partii gorczycy.
![AdBlock](https://cdn01.dziennikwschodni.pl/media/user/adblock-logos.png)
Badanie produktu pn.: „Gorczyca biała cała” (opakowanie 30 g, numer partii 1298133, data minimalnej trwałości 05.2022) w laboratorium Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykazało obecność Salmonella Typhimurium w 4 z 5 badanych próbkach produktu.
– Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego – ostrzega Główny Inspektora Sanitarny i zaleca aby nie spożywać produktu o numerze partii wskazanym w komunikacie.
Na komunikat zareagował także producent przyprawy używanej m.in. do kiszenia ogórków.
– Szanowni Klienci, potwierdzamy, że badanie produktu Gorczyca biała 30 g o numerze partii 1298133 wykonane przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykazało obecność salmonelli. Zapewniamy, że problem dotyczy wyłącznie Gorczycy białej 30 g o numerze partii 1298133, co więcej tylko części tej partii, ponieważ kolejne wyniki badań próbek z niej pobranych nie wykazały obecności salmonelli. Pozostałe produkty z naszej oferty są w pełni bezpieczne – napisała firma Prymat.
![e-Wydanie](https://cdn01.dziennikwschodni.pl/media/public/dziennikwschodni.pl/e-wydanie-artykul.png)