Z trudem powstrzymujesz się od kolejnej dokładki w trakcie obiadu - specjaliści zalecają: zacznij posiłek od owoców i warzyw. Badacze wskazują, że rozpoczynanie jedzenia od zdrowych produktów zmniejsza nasz apetyt i ochotę na kaloryczne dania.
"Pierwsze trzy produkty, po które konsument sięgnie na samym początku jedzenia w 66 proc. składają się na całkowity posiłek i definiują jego dalszy skład" - wyjaśniają autorzy badania dr Brian Wansink i dr Andrew Hanks z Cornell University.
Badacze dostrzegli, że osoby, które w pierwszej kolejności sięgają po tuczące potrawy dalej również będą zajadać się ciężkostrawnymi daniami. Z kolei konsumenci, którzy swój pierwszy głód zaspokajają świeżymi owocami lub warzywami, mogą mieć pewność, że te produkty będą królowały na ich talerzach podczas kolejnych etapów jedzenia.
"Niezdrowa przekąska jest jak zachęta i wywołuje w nas chęć spożycia kolejnych tuczących dań. O wiele lepiej zaczynać posiłek od sałatki, warzyw czy owoców, wtedy mamy pewność, że te produkty będą stanowiły większość na naszym talerzu" - sugeruje dr Wansink.