Gotowanie w domu to oszczędność, głównie na rodzinnym budżecie. Wprawdzie trzeba przeznaczyć nierzadko sporo czasu, na przyrządzanie rozmaitych dań, nawet tych najprostszych, ale efekty zazwyczaj są tego warte. Przede wszystkim liczą się walory smakowe, apetyczny wygląd i właściwości odżywcze. Zdrowe i oszczędne gotowanie jest możliwe, jeśli decydujemy się na wybór odpowiednio dobranych garnków. W jaki sposób odnaleźć się w gąszczu rozmaitych propozycji?
Duży garnek, średniej wielkości czy najmniejszy?
Garnki dostępne są w różnych rozmiarach, kształtach, wykonane z odmiennych materiałów. W pierwszej kolejności przyjrzyjmy się jednak ich rozmiarom. Duży garnek pozwala na przygotowanie posiłku dla całej rodziny. Nie trzeba rozdrabniać się na kilka naczyń, zajmować całej kuchni, a potem przez długi czas sprzątać. Jest wygodnie i szybko, a za jednym zamachem zostaje nakarmiona cała rodzina. To dobry wybór dla kuchni, z której korzysta duża liczba domowników. Na taki garnek trzeba przewidzieć miejsce w szafce.
Uwzględniając zakup dużego garnka, nie można zapominać o najczęściej przyrządzanych potrawach. Duże garnki to zarówno te 2-3 litrowe, jak i kilkunastolitrowe. Na co dzień taka pojemność może sprawiać problemy, jeśli w grę wchodzi gotowanie dla przeciętnej, kilkuosobowej rodziny. Garnek potrzebuje czasu, by się nagrzać. Jeśli jest tak duży, że jego średnica dna wystaje ponad średnicę palnika, gotowanie zajmie mnóstwo czasu, a do tego wpłynie na podwyższenie rachunków za gaz czy prąd. Ponadto potrawa w miejscu, w którym bezpośrednio grzał palnik, może być dogotowana, ale w pozostałych częściach garnka już nie. Jeśli zaś będziemy chcieli uniknąć efektu surowych potraw, środek przeważnie ulegnie przypaleniu.
Największe garnki najlepiej pozostawiać najliczniejszym rodzinom, ale i do gotowania na specjalne okazje, na przykład podczas przyrządzania przetworów, preparowania składników na bigos, który później ma podlegać pasteryzacji, pakowaniu w słoiki i przechowywaniu. Jeśli jest na to miejsce w kuchni lub innym pomieszczeniu, można sobie zafundować taki kilkulitrowy garnek. Na co dzień za to, najlepiej sprawdza się duży garnek, o standardowej pojemności, jak np. ten od marki Philipiak http://www.philipiaknaczynia.pl/produkty,3,18.
Średnie i małe garnki są idealne dla par oraz osób mieszkających samotnie. Pozwalają szybko i komfortowo przygotować codzienne posiłki, w niewielkich porcjach. Nie stanowią problemu, jeśli chodzi o przechowywanie, a także mycie w jednokomorowym zlewie. Poza tym wybór tych, których można używać również w piekarniku, daje szansę na oszczędność w stosunku do kupowania kolejnych, oddzielnych naczyń, o innym przeznaczeniu.
Jakie powinny być garnki, by zdrowo gotować?
Zdrowe gotowanie polega nie tylko na korzystaniu z produktów pochodzących ze sprawdzonych źródeł, naturalnych, pozbawionych zbędnych dodatków. Nic nam bowiem po ekologicznych zakupach, jeśli naczynie, w którym odbywa się gotowanie, sprzyja zapoczątkowaniu reakcji chemicznych, które niekorzystnie wpływają na walory – w tym odżywcze – przyrządzanych potraw.
Na rynku można trafić na naczynia emaliowane, aluminiowe, szklane, ceramiczne, gliniane, a także te wykonane ze stali nierdzewnej. Jednym z najlepszych wyborów są garnki stalowe, ponieważ oferują bardzo dobre proporcje pomiędzy jakością, trwałością, ceną i możliwością zdrowego gotowania.
Garnki ze stali nierdzewnej posiadają wiele zalet. Są trwałe, wytrzymałe na uszkodzenia mechaniczne i odporne na zarysowania. Dzięki temu mają szansę przetrwać długie lata w każdej kuchni. Jeśli wybór pada na te z grubym, najczęściej potrójnym dnem, gwarantują długi czas utrzymania ciepła, szybkie jego rozprowadzanie, a co za tym idzie, gotowanie w krótkim czasie. Stal nierdzewna nie wchodzi w żadne reakcje z produktami żywnościowymi, które mają z nią kontakt. Ponadto garnki stalowe wpisują się doskonale w wystrój kuchni, bo można je zakupić w coraz bardziej estetycznych, wręcz eleganckich wydaniach. Połączenie takich walorów oferują garnki Philipiak, a o wszystkich ich zaletach można przeczytać pod adresem http://www.philipiaknaczynia.pl/naczynia-philipiak.
Krótszy czas gotowania, jaki oferują garnki stalowe, wpływa na ograniczenie zużycia gazu czy energii – w zależności od posiadanego rodzaju kuchenki. Długo trzymają ciepło, zatem danie można zostawić pod przykryciem i uraczyć nim domowników, którzy o różnej porze wracają do domu, wciąż nakładając na talerze posiłki o odpowiedniej temperaturze. Wybór padający na tak wykonane produkty, nie nadwyręży znacząco portfela, a do tego stanie się inwestycją na długie lata użytkowania, z gwarancją zdrowego gotowania.
Źródła:
https://www.nakrywamy.pl/jakie-garnki-wybrac-rodzaje-garnkow-i-ich-powloki.-praktyczny-poradnik
https://jakdobrzekupic.pl/jakie-garnki-kupic/
https://www.styl.pl/dom/news-siedem-trikow-na-oszczedne-gotowanie-i-pieczenie,nId,1919590