Kim jest Sommelier i jak nim zostać?
Kurs sommelierski - wszystko, co musisz wiedzieć
Wino jest jednym z najstarszych napojów alkoholowych. Na przestrzeni wieków winiarze stworzyli wiele odmian oraz zmodernizowali sposoby produkcji win. Obecnie w większości sklepów znajdziemy bogatą ofertę tych trunków, nawet z najdalszych zakątków świata. Coraz częściej też zwracamy uwagę na kraj pochodzenia wina oraz na walory smakowe. Dlatego zawód sommeliera zaczyna cieszyć się coraz większym zainteresowaniem.
Krótka historia wina
Nazwa wino pochodzi od łacińskiego słowa vinum, a historia sięga 7 tyś lat p.n.e. Znalezione fragmenty dzbanów na terenie dzisiejszej Gruzji z bardzo dużym podobieństwem zawierały wino. Na terenie obecnego Iranu znaleziska archeologiczne z około 5 tyś lat p.n.e. już z całą pewnością były wykorzystywane do przechowywania wina.
W kulturze egipskiej i babilońskiej (2750r.p.n.e.) wino już było stałym fragmentem ich kultury. Świadczą o tym pozostawione w grobowcu Tutanchamona dzbany po winie z opisem rocznika i regionu, z którego pochodziły winogrona.
Grecja to kolejny kraj i punkt w historii wina. Na greckich malowidłach bardzo często można było zobaczyć ucztujących Greków z dzbanem wina w dłoni.
Natomiast w Rzymie nastąpił prawdziwy rozkwit kultury picia i produkcji wina.
Sommelier - kim jest?
Sommelier to wykwalifikowany kelner, który doradza w zakresie wyboru wina. Musi mieć szeroką wiedzę na temat wina i umiejętność dobrania trunku do każdego dania. Jest on również odpowiedzialny za tworzenie kart win w restauracji i dobór odpowiednich kieliszków w zależności od jego rodzaju. Zawód sommeliera w Polsce cieszy się coraz większą popularnością, natomiast na świecie jest zawodem elitarnym.
Edukacja winiarska - kursy
Court of Master Sommeliers to renomowana organizacja w Wielkiej Brytanii szkoląca sommelierów. Oferuje ona również kursy w innych częściach świata między innymi w Anglii, Austria, Grecji i w Polsce.
Każdy z kandydatów na początku musi odbyć i zaliczyć kurs wstępny - Introductory Sommelier. Po uzyskaniu minimum 60% punktów oraz po przejściu egzaminu praktycznego kandydat może aplikować o kolejny kurs.
Certified Sommelier - na tym poziomie wymagane jest zaliczenie egzaminu teoretycznego, praktycznego oraz degustacja opisowa dwóch win. Uzyskanie minimum 60% procent punktów z każdego z trzech egzaminów pozwala na ubieganie się o trzeci szczebel kwalifikacji sommelierskiej.
Advanced Sommelier to bardzo zaawansowany egzamin, który wymaga zaliczenia testu teoretycznego, praktycznego oraz degustacji sześciu win.
Najwyższym poziomem jest Master Sommelier. Teoria wymaga ustnej odpowiedzi na około 100 pytań. Praktyka odbywa się w prawdziwej restauracji wraz z obsługą klientów natomiast degustacja polega, na rozpoznaniu sześciu win w ciągu 25 minut.
Kursów sommelierskich jest bardzo dużo, jednak Court of Masters Sommeliers jest międzynarodową, najbardziej prestiżową organizacją szkolącą sommelierów.
Drugą największa na świecie organizacją szkolącą jest Wine & Spirit Education Trust z siedzibą w Londynie. Kursy WSET organizowane są w ponad 60 krajach, również w Polsce. Różne poziomy kursów pozwalają zdobyć bezcenną wiedzę winiarską osobom, które rozpoczynają swoją przygodę z tematem win, jak również profesjonalistom, którzy chcą poszerzyć swoją winiarską wiedzę.
W Polsce profesjonalne szkolenia i konkursy, a przede wszystkim Mistrzostwa Polski Sommelierów organizowane są przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich.
Jak wygląda kurs sommelierki?
Kursy różnią się od siebie pod wieloma względami jak ilość godzin czy zakres materiału. Mamy też kursy amatorskie i profesjonalne. Niemniej jednak ich wspólną cechą jest trójstopniowy schemat: teoria, praktyka i degustacja. Szkolenia mogą zawierać również elementy kelnerskie.
Przystępując do kursu, trzeba być osobą pełnoletnią!!!!
Kurs sommelierski pozwala zdobyć bezcenną i kompleksową wiedzę z zakresu win. Przeznaczone są dla osób, które chcą poszerzyć swoją wiedzę sommelierską, jak również dla miłośników win. Ramowy program kursu obejmuje:
- naukę rozpoznawania zapachów zawartych w winie
- ogólną wiedzę o pracy w winnicy
- produkcję win białych i czerwonych
- białe szczepy-charakterystyka i występowanie
- czerwone szczepy- charakterystyka i występowanie
- wina musujące
- wady i zalety win
- czytanie etykiet i redagowanie kart win
- temperaturę serwowania win
- przechowywanie win
- wiedzę na temat metod degustacji
- dobór wina-zasady łączenia win i potraw
- najważniejszych producentów win
- omówienie krajów i regionów winiarskich
- technikę obsługi gości-kelner
- jak i gdzie kupować wino
Po ukończeniu szkolenia kursant zdobędzie bezcenną wiedzę na temat produkcji win oraz wiele innych umiejętności niezbędnych w pracy sommeliera.
Gdzie może pracować sommelier?
Większość sommelierów pracuje w ekskluzywnych restauracjach lub 5-gwazdkowych hotelach. Istnieją też inne miejsca, gdzie wykwalifikowany sommelier znajdzie pracę. Są to:
- kasyna
- winiarnie
- sklepy z winami
- miejsca oferujące atrakcje turystyczne
- zajęcia szkoleniowe
Coraz więcej prestiżowych restauracji zatrudnia sommelierów. Podnosi to renomę, pozytywnie wpływa na wizerunek, jak również zwiększa dochody restauracji czy hoteli.
Sommelier - zarobki
Wieloletnie doświadczenie i renoma w branży winiarskiej to podstawowe kryteria brane pod uwagę przy zarobkach sommeliera. Najlepsi specjaliści w tej dziedzinie otrzymują wynagrodzenia w wysokości około 8 tysięcy złotych. Doświadczeni sommelierzy oprócz pracy w restauracji prowadzą kursy i szkolenia czy eventy dla początkujących. Oprócz stałej pensji sommelierzy mogą również liczyć na sowite napiwki.
Sommelier a kiper
To dwa różne zawody, choć bardzo często ze sobą mylone.
Kiper to zawodowy degustator. Ocenia smak, zapach i wygląd wina i inne napoje alkoholowe. Pracuje przy produkcji win, kontroluje jakość i niepowtarzalność produktu.
Sommelier serwuje wina i inne alkohole w lokalu gastronomicznym. Celem jego pracy jest obsługa gości i doradzanie im przy wyborze trunków.
Podsumowanie
Sommelierstwo to nie tylko zawód, to również hobby i czerpanie jak największej przyjemności z degustacji i serwowania tego alkoholu. W Polsce coraz częściej stawiamy na jakość wypijanego alkoholu, a nie na ilość. Zwracamy uwagę na kraj pochodzenia wina, jego smak i zapach. Świat win jest wielki i ciągle zmieniający się, a osoba sommeliera pomoże nam w odnalezieniu się w nowościach i trendach winiarskich:)