Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Artykuły zewnętrzne

Dzisiaj
9:11

TOP restauracje, które zachwycają Foodies! Sprawdź, gdzie musisz zjeść na RestaurantWeek®!

Ruszyła wiosenna edycja RestaurantWeek® – największego i najpopularniejszego Festiwalu towarzysko-kulinarnego w Polsce. Pod hasłem #BornToBeFoodie od 4 marca do 17 kwietnia topowe restauracje w całym kraju zapraszają na wyjątkowe, trzydaniowe menu w cenach nawet 50% niższych niż w regularnej karcie! Spotkania przy stole to doskonała okazja, żeby spróbować czegoś nowego i zaskoczyć podniebienie nieoczywistymi smakami. Które restauracje podbiją serca prawdziwych Foodies?

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Sprawdź topowe rekomendacje! Najwyższy czas rezerwować stoliki: https://RestaurantWeek.pl/!

 Giuseppe

Giuseppe to restauracja, gdzie jedzenie staje się pretekstem do spotkań, rozmów i radości. Połączenie włoskich tradycji z polskimi upodobaniami sprawia, że każda potrawa powstaje z dbałością o najwyższą jakość i smak. W menu królują autentyczne włoskie składniki, świeże, sezonowe produkty oraz własnoręcznie wyrabiane makarony i ravioli. Podczas Festiwalu Goście mogą skosztować wyjątkowych dań: na przystawkę delikatny tatar z krewetki lub wyraziste carpaccio z buraka. W roli głównej – ręcznie robione pappardelle: z polędwicą wołową i grana padano albo w wersji wegetariańskiej z sercami karczocha i pomidorkami. Na deser klasyczna panna cotta z musem malinowym lub puszysta beza malinowa. W Giuseppe każdy posiłek to nie tylko smak, ale i wspomnienie – pełne aromatu, ciepła i prawdziwej, włoskiej gościnności. Buon appetito!

Holiday Inn Express

Kulinarna podróż pełna intensywnych smaków i doskonałych połączeń – w restauracji Holiday Inn Express każde danie to harmonijne zestawienie tradycji i nowoczesności. Starannie dobrane składniki i dopracowane receptury sprawiają, że każdy kęs to wyjątkowe doświadczenie. Menu festiwalowe otwiera tatar wołowy – klasyczne danie w wyjątkowej odsłonie. Delikatny antrykot wzbogacony jest aromatem trufli, a chrupiąca brioszka, borowiki i suszone żółtko dodają mu wyrazistości. Alternatywą dla miłośników kuchni roślinnej jest stek z kalafiora – aksamitne warzywo podane w towarzystwie granatu, fioletowego ziemniaka i kremowego sosu na bazie creme fraiche. W roli dania głównego występuje soczysta polędwiczka cielęca podana ze skorzonerą i smardzami, otulona bogatym sosem demi-glace. Natomiast wersja rybna to delikatna polędwica z dorsza, której towarzyszy aksamitne risotto o nutach miso, szafranu i cydru, uzupełnione selerem i jabłkiem dla kontrastu smakowego. Na zakończenie czeka deser pełen głębi i elegancji – czekoladowa uczta inspirowana Dubajem. Połączenie biszkoptu, chrupiącego kataifi, pistacji i aksamitnej namelaki to idealna kompozycja słodyczy i tekstur. Gotowi na kulinarne uniesienia?

 

 

BONA

Elegancja, smak i kulinarna pasja łączą się w restauracji Bona, tworząc miejsce, w którym klasyka spotyka się z nowoczesnością. Każde danie to hołd dla wysokiej jakości składników i dbałości o detale, a całości dopełnia niezwykła atmosfera z widokiem na Zamek Lubelski. W menu mnóstwo pyszności. Na początek tatar w dwóch wyjątkowych odsłonach. Klasyczna wersja wołowa z imbirowym aioli, kaparami i parmezanem podana na maślanej brioszce zachwyca intensywnością smaku. Alternatywą jest delikatny tatar z łososia, który w połączeniu z kokosowym ryżem, nutą marakui, chilli i sosem ponzu oferuje egzotyczne i świeże doznania. Dania główne to esencja doskonałego rzemiosła kulinarnego. Miłośnicy wołowiny docenią sezonowany przez 21 dni polski Striploin, który w towarzystwie aksamitnego kremu kukurydzianego, chrupiącego pora i aromatycznego sosu pieprzowego tworzy pełne smaku połączenie. Z kolei pieczony łosoś otulony sosem krewetkowym, serwowany z delikatnym ravioli z mango i twarogiem, a także karmelizowaną marchewką i jabłkiem, to ukłon w stronę subtelnych, śródziemnomorskich inspiracji. Na deser – klasyka w najlepszym wydaniu. Kremowe tiramisu o pistacjowym aromacie rozpływa się w ustach, a beza Pavlova z marakują to idealne zwieńczenie posiłku – chrupiąca, lekka i pełna tropikalnej świeżości.

 

Perłowa Pijalnia Piwa

Są restauracje, które zachwycają smakiem, i do których chce się wracać. Taka jest właśnie Perłowa Pijalnia Piwa, mieszcząca się na ulicy Bernardyńskiej 15. W ramach RestaurantWeek® czekają na Ciebie wyrafinowane kompozycje. Na początek rozgrzewający bulion w azjatyckim stylu – głęboki w smaku, pełen aromatycznych dodatków, takich jak wędzone tofu, makaron, marynowane jajo i pikantna pasta paprykowa. Następnie do wyboru dwa różnorodne dania główne. Pierwsza propozycja to soczysty filet z kaczki, podany z pieczoną czerwoną kapustą w winie, tymiankowym ziemniakiem i intensywnym demi-glace. Alternatywą jest wegetariańska wersja w postaci pithiviera z boczniakiem – delikatnego, złocistego ciasta wypełnionego bogatym, grzybowym nadzieniem, podanego z hummusem z marchewki i marynowaną rzepą. Na deser czeka słodka niespodzianka – beza z piwnym biszkoptem z makiem, ananasem i kokosem, łącząca chrupkość, puszystość i egzotyczne akcenty. A na dokładkę – wyjątkowa deska degustacyjna, serwowana każdemu gościowi jako nieodłączny element kulinarnego doświadczenia w Perłowej. Gotowi na kulinarne uniesienia?

The Olive - Hotel Ilan

W The Olive historia i smak splatają się w opowieść, w której tradycja kuchni staropolskiej i żydowskiej otrzymuje współczesne, wyrafinowane oblicze. Tutaj każda potrawa to hołd dla wielowiekowych receptur, interpretowanych w nowoczesnym stylu. Menu festiwalowe rozpoczyna się od niezwykle ciekawych przystawek – miękkiej, grillowanej chałki podanej z szarpanym ozorem wołowym i ogórkiem po żydowsku, lub podwędzanego śledzia w karmelu, który zyskuje nową głębię smaku w towarzystwie crème fraîche i piklowanej gorczycy. W daniach głównych królują klasyczne składniki w wykwintnym wydaniu – soczysta rolada z indyka serwowana z chrupiącymi, frytowanymi ziemniakami i karmelizowanymi warzywami korzeniowymi w miodzie to harmonijne połączenie delikatnej słodyczy i aromatycznych przypraw. Dla miłośników ryb przygotowano polędwicę z dorsza sous vide, której aksamitna struktura współgra z pieczonym w soli selerem i terriną z pora, a całość dopełnia intensywny split sos ziołowy. Zwieńczeniem uczty jest subtelny rumiankowy mus z białej czekolady, przełamany wyrazistym coulis z palonego jabłka i chrupiącym crumble – deser, który balansuje między delikatnością a charakterystycznym aromatem ziół i owoców. Daj się zachwycić!

Nie czekaj! Już dziś dołącz do ponad 2 milionów Foodies, odkrywaj nowe perełki kulinarne i świętuj #BornToBeFoodie w topowych restauracjach w Polsce! W tej edycji do festiwalowego stołu dołącza Pepsi! Ciesz się klasycznym smakiem Pepsi Twist w mocktailu Pepsi Twist on the Rocks, który możesz wybrać gratis jako uzupełnienie swojego menu, a Pepsi Zero Cukru zamów w festiwalowej cenie 6 zł i ciesz się maksymalną przyjemnością i zerem kalorii. To jednak nie koniec niespodzianek! W wybranych restauracjach na pierwszych Foodies czeka w prezencie półlitrowa butelka Pepsi Twist na wynos. Liczba butelek jest ograniczona, więc nie zwlekaj!

A to jeszcze nie wszystko. Do każdej rezerwacji Goście mogą dodać festiwalową herbatę Lipton. Do wyboru są dwie aromatyczne propozycje: Lipton Green Honey a Lipton Yellow Label Honey. Odkryj smaki sezonu i daj się zachwycić!

Rezerwacje trwają na https://restaurantweek.pl/.

Jakie restauracje znajdziesz w Lublinie?

Holiday Inn Express, Perłowa Pijalnia Piwa, Sweet and Spicy Restauracja Indyjska, Małe Indie, Staropolska, The Olive – Hotel Ilan, Mercure, CHISZA Chinkalnia Szaszłykarnia, CHISZA nad Zalewem, Loco Taco, La Casa, Frizzante, BAFFLO, MOJO, Noto Sushi, BONA RESTAURANT, Giuseppe, Locomotiva

10 lat RestaurantWeek® – świętuj i wygrywaj wyjątkowe nagrody!

Z okazji 10-lecia RestaurantWeek® rusza wyjątkowy konkurs dla wszystkich pasjonatów kulinarnej przygody! Do zdobycia są nagrody, które spełnią marzenia każdego Foodies – w tym 10 lat festiwalowych doświadczeń w prezencie (dwa wydarzenia rocznie!). Na zwycięzców czeka także wyjazd na czeską edycję RestaurantWeek®, a co tydzień wyróżniane będzie najlepsze zgłoszenie, nagradzane podwójnym zaproszeniem na trwający Festiwal. Wystarczy uchwycić radość ze wspólnego odkrywania restauracji – zrobić zdjęcie, krótki reels lub materiał na TikToka, oznaczyć go #BornToBeFoodie oraz @RWP i dać się porwać kulinarnej celebracji! Szczegóły znajdziesz na @restaurantweek_pl.       

Najlepsze stoliki szybko znikają –  do zobaczenia przy stole!

Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ oraz https://app.rclb.pl

Termin Festiwalu: 4 marca — 17 kwietnia

O RestaurantWeek®:

Już od 10 lat RestaurantWeek® wspiera promowanie w Polsce kultury Foodie. Przez ten czas Festiwal zyskał popularność jako wydarzenie umożliwiające wspólne odkrywanie smaków przy restauracyjnym stole. Dziś jest największym biletowanym wydarzeniem w kraju oraz jednym z największych Festiwali restauracyjnych na świecie. Cena za to wyjątkowe doświadczenie, które warto dzielić z Bliskimi, zaczyna się od 69,99 (+ opłata rezerwacyjna 7,98 zł, min. rezerwacja 2 Gości + 10 zł prime time). Prawie milion spotkań w tysiącach najlepszych restauracji w Polsce, ponad 2 miliony Gości, setki debiutów, tysiące chwil radości i zachwytów przy stole – to wszystko dzięki zaangażowaniu polskich Foodies! Dołącz do nich i świętuj 10 lat kulinarnych eksploracji w topowych miejscach w Polsce!

 

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Podpalacz w rękach policji

Podpalacz w rękach policji

Policjanci z Krasnegostawu zatrzymali 46-letniego mężczyznę, który stoi za dwoma podpaleniami do których doszło w ubiegłym tygodniu na terenie powiatu. Grozi mu do 5 lat więzienia.

Wg poradnika kryzysowego samowystarczalni będziemy przez 72 godziny

Wg poradnika kryzysowego samowystarczalni będziemy przez 72 godziny

Robert Klonowski z MSWiA w rozmowie z PAP stwierdził, że według przygotowanego przez nich poradnika kryzysowego, każde gospodarstwo domowe ma przetrwać o własnych siłach przez 3 dni.

Tanie gadżety reklamowe – czy naprawdę działają? Fakty i mity

Tanie gadżety reklamowe – czy naprawdę działają? Fakty i mity

Tanie gadżety reklamowe mogą być skutecznym narzędziem marketingowym, jeśli są dobrze dobrane i są spersonalizowane. Największy mit mówi, że są nieskuteczne, ale w rzeczywistości klienci chętnie korzystają z praktycznych upominków, takich jak długopisy, notesy czy torby bawełniane. Najważniejsza jest jakość wykonania - tani gadżet nie oznacza niskiej trwałości, jeśli wybierze się sprawdzonego dostawcę. Personalizacja zwiększa ich efektywność, sprawiając, że marka jest częściej zapamiętywana. Tanie gadżety idealnie sprawdzają się w masowych kampaniach, targach i akcjach promocyjnych, zwiększając rozpoznawalność Twojej firmy w przystępnej cenie.

Smycze reklamowe z nadrukiem jako nośnik Twojego logo i hasła reklamowego

Smycze reklamowe z nadrukiem jako nośnik Twojego logo i hasła reklamowego

Smycze reklamowe to wszechstronny i praktyczny gadżet, który sprawdza się w każdej branży. Dzięki możliwości przypięcia kluczy czy identyfikatorów, są chętnie używane na co dzień, co zwiększa widoczność marki. Duża powierzchnia do nadruku umożliwia skuteczną personalizację logo czy hasła reklamowego. Smycze są ekonomiczne, pozwala to na masowe zamawianie ich, a ich mobilność sprawia, że Twoja reklama podróżuje w różnorodne miejsca. Wykorzystując smycze na eventach, w programach lojalnościowych czy jako wyposażenie pracowników, budujesz rozpoznawalność marki i pozytywne skojarzenia wśród klientów.

Najlepsze pomysły na prezenty na Dzień Kobiet

Najlepsze pomysły na prezenty na Dzień Kobiet

Dzień Kobiet, obchodzony 8 marca, to wyjątkowa okazja, by wyrazić wdzięczność, miłość i szacunek dla wszystkich kobiet – mam, żon, sióstr, przyjaciółek czy koleżanek z pracy. Wybór idealnego prezentu może być wyzwaniem, dlatego przedstawiamy najlepsze propozycje upominków, które z pewnością sprawią radość każdej kobiecie.

Gdzie kupić zasłony? Proste wskazówki

Gdzie kupić zasłony? Proste wskazówki

Zasłony odgrywają kluczową rolę w aranżacji wnętrz – nie tylko wpływają na estetykę pomieszczenia, ale również regulują dostęp światła, chronią przed spojrzeniami z zewnątrz i pomagają utrzymać odpowiednią temperaturę w domu. Wybór idealnych zasłon może jednak stanowić wyzwanie, zwłaszcza gdy na rynku dostępnych jest tak wiele opcji. W tym artykule podpowiemy, gdzie najlepiej kupić zasłony i na co zwrócić uwagę podczas zakupu.

Alarmy bombowe w lubelskich galeriach

Alarmy bombowe w lubelskich galeriach

Anonimowy mail z informacją o podłożonych ładunkach w trzech lubelskich galeriach przyszedł na skrzynkę pocztową policji.

Pavol Stano (Górnik Łęczna): Nie mam wielu rzeczy do zarzucenia swoim zawodnikom

Pavol Stano (Górnik Łęczna): Nie mam wielu rzeczy do zarzucenia swoim zawodnikom

Górnik Łęczna wciąż bez pierwszego zwycięstwa w rundzie wiosennej. W niedzielę zielono-czarni rywalizowali na wyjeździe z Wisłą Kraków i od 60 minuty grali w przewadze jednego zawodnika, ale mimo to wrócili spod Wawelu bez choćby jednego punktu. Jak spotkanie podsumowali obaj szkoleniowcy?

Zamkną ulicę w centrum Lublina. Kierowcy pojadą inaczej

Zamkną ulicę w centrum Lublina. Kierowcy pojadą inaczej

Na czas trwania Samorządowego Kongresu Trójmorza, dla ruchu zamknięta będzie ulica między CSK, a Urzędem Marszałkowskim.

Ciąg dalszy awarii kanalizacyjnej w Lublinie. Ulica zamknięta dla ruchu

Ciąg dalszy awarii kanalizacyjnej w Lublinie. Ulica zamknięta dla ruchu

Ciąg dalszy awarii kanalizacji sanitarnej w Lublinie. Na czas prac robotników ulica zostaje zamknięta dla ruchu.

Żużlowcy Orlen Oil Motoru Lublin trenowali na własnym torze

Żużlowcy Orlen Oil Motoru Lublin trenowali na własnym torze

Po zgrupowaniu na Majorce i treningach na rowerach przyszedł czas na to co żużlowcy lubią najbardziej. W niedzielę Orlen Oil Motor Lublin trenował po raz pierwszy w tym roku na Best Auto Arenie

TOP restauracje, które zachwycają Foodies! Sprawdź, gdzie musisz zjeść na RestaurantWeek®!

TOP restauracje, które zachwycają Foodies! Sprawdź, gdzie musisz zjeść na RestaurantWeek®!

Ruszyła wiosenna edycja RestaurantWeek® – największego i najpopularniejszego Festiwalu towarzysko-kulinarnego w Polsce. Pod hasłem #BornToBeFoodie od 4 marca do 17 kwietnia topowe restauracje w całym kraju zapraszają na wyjątkowe, trzydaniowe menu w cenach nawet 50% niższych niż w regularnej karcie! Spotkania przy stole to doskonała okazja, żeby spróbować czegoś nowego i zaskoczyć podniebienie nieoczywistymi smakami. Które restauracje podbiją serca prawdziwych Foodies?

Pomóż im sprzątać i zgarnij fanty. Ruszyła operacja "Czysta Rzeka"
film

Pomóż im sprzątać i zgarnij fanty. Ruszyła operacja "Czysta Rzeka"

Operacja Czysta Rzeka ruszyła z swoją akcją sprzątania terenów zielonych i rzek już po raz siódmy. Mateusz Piekarski, koordynator lubelskiego sztabu akcji opowiada w programie Dzień Wschodzi o tym, jak zostać wolontariuszem oraz co zrobić, aby poza satysfakcją otrzymać coś więcej za przywrócenie lokalnego środowiska do naturalnego stanu.

Lubelski Węgiel Bogdanka nadal sponsorem tytularnym siatkarzy LUK Lublin
galeria

Lubelski Węgiel Bogdanka nadal sponsorem tytularnym siatkarzy LUK Lublin

Dobre wieści dla kibiców siatkówki. Lubelski Węgiel Bogdanka nadal będzie tytularnym sponsorem LUK Lublin. Obie strony właśnie podpisały nową umowę sponsorską, która będzie obowiązywała do końca 2026 roku.

Pełna sala na koncercie chopinowskim w Filharmonii Lubelskiej
galeria

Pełna sala na koncercie chopinowskim w Filharmonii Lubelskiej

215. rocznicę urodzin Fryderyka Chopina świętowaliśmy w niedzielę 9 marca w Lubelskiej Filharmonii. Koncert utworów wielkiego kompozytora wypełnił całą widownię.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium