

100 cydrowni w województwie w ciągu kilku lat – takie ambicje ma Lubelskie Stowarzyszenie Miłośników Cydru. Na razie nie pozwalają na to rygorystyczne przepisy. O ich zmianę walczy stowarzyszenie. Jak produkować cydr ze świeżych jabłek będzie można dowiedzieć się 19 września podczas drugiego Lubelskiego Święta Młodego Cydru.
Czytaj Dziennik Wschodni bez ograniczeń. Sprawdź naszą ofertę


– Mam nadzieję, że uda nam się stworzyć nową definicję polskiego cydru. Cydru jakościowego, który jest wytwarzany w prosty sposób z soku jabłkowego – mówił podczas środowego spotkania prasowego Tomasz Solis, prezes Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru, wiceprezes Związku Sadowników RP. – Mam też nadzieję, że uda się zmienić prawodawstwo, aby nie dochodziło do tak paradoksalnych sytuacji, z jakimi mamy dziś do czynienia. Łatwiej bowiem jest zrobić wino gronowe ze swojej winnicy, niż wyprodukować cydr z jabłek z własnego sadu.
Dlatego też stowarzyszenie proponuje zmiany w ustawie winiarskiej, która reguluje całą produkcję. – Chcielibyśmy też położyć duży nacisk na to, aby definicja, która powstanie była definicją technologiczną. Taką, która będzie zamykać możliwość masowej produkcji cydru nie z naturalnego soku – podkreślał Solis.
Stowarzyszenie poprzez stronę internetową zacydrowani.pl zbiera podpisy pod manifestem w tej sprawie. – Myślę, że dobiliśmy już do 16 tysięcy podpisów pod tą cydrową deklaracją – podał Solis.
Działania popiera marszałek województwa lubelskiego Sławomir Sosnowski, który także wziął udział w środowym spotkaniu. – Różne formy przerobu jabłek w naszym województwie powinniśmy bardzo wspierać – podkreślał Sosnowski. – Dobrze byłoby, gdyby to lubelskie jabłka były podstawowym surowcem do produkcji tego napoju.
Ambicją Lubelskiego Stowarzyszenie Miłośników Cydru jest to, aby w ciągu kilku lat w województwie lubelskim powstało 100 cydrowni.
Produkcja cydru to szansa, bo jabłka są naturalnym bogactwem naszego kraju. – W oczywisty sposób Polska powinna być dużym renomowanym producentem cydru, żeby więcej na tym jabłku zarabiać – wskazywał Robert Ogór, prezes spółki Ambra.
Podczas zbliżającej się drugiej edycji Lubelskiego Święta Młodego Cydru zaplanowano premierę cydru jednoodmianowego z antonówki. Artur Dubaj, główny technolog w firmie Ambra podkreślał, że będzie to spore wydarzenie, bowiem na świecie cydry powstają z kilku odmian jabłek, z których każda wnosi jakieś walory.
– Podkreślenie wyjątkowego charakteru cydru ma miejsce wtedy, kiedy producenci decydują się na wyprodukowanie go z jednej odmiany jabłek – podkreślał Dubaj. I dodał: Tegoroczne antonówki są wyjątkowe, ponieważ ze względu na pogodę mają wyjątkowo dużo aromatu.
Lubelskie Święto Młodego Cydru
Podczas święta – 19 września – zaplanowano zarówno piknik (godz. 11–18, Rynek Starego Miasta), jak też otwarte warszaty dla sadowników i amatorów (godz. 13–14.30, Trybunalska). Będą też koncerty (godz. 17–23). Na placu przy Teatrze im. H. Ch. Andersena wystąpią Tymon Tymański, Natalia Przybysz, L.U.C, Julia Mercell, Skubas, Xxanaxx.