Jeszcze jesienią uruchomiony ma być nowy lokal gastronomiczny w pomieszczeniach dawnej Czarciej Łapy. Ogłosił to dzisiaj przedsiębiorca i były poseł Janusz Palikot.
Kontrolowana przez niego firma wynajęła w lutym lokal od Lubelskiego Przedsiębiorstwa Gospodarki Komunalnej. Spółka wygrała przetarg z czynszem 100 zł za metr (lokal ma 470 mkw.) i kończy już remontować pomieszczenia. Na miejscu zamierza wytwarzać wysokoprocentowe alkohole, oprócz restauracji ma także działać piekarnia.
– To się będzie nazywało Destylarnia Czarcia Łapa, nie zmieniamy tej historycznej nazwy, to byłoby absurdalne – mówi Palikot. – Za jakiś miesiąc zakończymy inwestycję, maszyny mamy gotowe od ponad roku. Remont się trochę przedłużył, ponieważ okazało się, że wszystkie instalacje trzeba wymienić. Za dwa miesiące, półtora, powinniśmy to otworzyć – dodaje przedsiębiorca, który rozpoczął już rekrutację pracowników. – Najważniejsze osoby, które będą decydowały o jakości, już mamy – zapewnia.