Hiszpańska kuchnia z tańcem flamenco, pokazy autentycznej kuchni karaimskiej z Trok na Litwie, potrawy z Ukrainy i Białorusi. To międzynarodowe atrakcje kulinarne, jakie czekają na smakoszy podczas drugiej edycji Europejskiego Festiwalu Smaku, który od piątku do niedzieli potrwa na Starym Mieście w Lublinie.
W sobotę, 11 września, na Scenie Smaku znakomity aktor Jerzy Rogalski wraz z Leną Szpakowską z Trok na Litwie pokażą, jak wypieka się kybyny. Karaimi do dziś mieszkają w Trokach, zachowali swój język i kuchnię. Początek unikatowego pokazu o godz. 19. Także w sobotę na Scenie Smaku odbędą się pokazy kuchni ukraińskiej, tatarskiej i ormiańskiej.
– W niedzielę, 12 września, Tomasz Gołębiewski z restauracji Złote Tarasy w Warszawie odkryje sekrety kuchni z Izraela. I pokaże, jak przyrządza się pasztet a la Singer.
Międzynarodowo będzie także na Jarmarku św. Jacka. Na straganach, rozstawionych dokoła Trybunału Koronnego przez trzy dni będzie można degustować i kupować wędliny z Litwy, chleby z Białorusi, piwa z Belgii.
Na niedzielnym festiwalu pierogów spróbujecie włoskich ravioli. Na Międzynarodowym Turnieju Nalewek Polski i Krajów Ościennych jurorzy spróbują nalewek zza wschodniej granicy.