Kuchnia wymaga od nas dokładnego zaplanowania każdej, nawet najmniejszej renowacji. Ta przestrzeń narażona jest bowiem na działanie wody i wysokiej temperatury. Musi przy tym gwarantować czystość oraz ochronę przed wilgocią i pleśnią
Nawet najdokładniej zaplanowany i zrealizowany projekt kuchni może stracić na estetyce poprzez pojawienie się czarnego nalotu biegnącego wzdłuż zlewu czy blatu. Zbiera się on w miejscach, które są szczególnie narażone na działanie wilgoci i zmiennej temperatury. Na takie niedogodności narażone są przede wszystkim kuchnie. Dodatkowo woda, która skrapla się w podczas gotowania lub zbiera w zakamarkach przy myciu naczyń, może doprowadzić do trwałego zniszczenia mebli. Zaniedbane pomieszczenie może być także przyczyną problemów zdrowotnych domowników. By temu zapobiec, należy właściwie uszczelnić wszystkie miejsca styku.
Silikonowy ratunek
Rozwiązaniem, które pomoże w zabezpieczeniu kuchni, jest silikon. Jest to produkt, który odporny jest na promieniowanie UV, działanie chemii zawartej w detergentach czy zmienną temperaturę, a także na trwałe zanurzenie w wodzie. Silikon jest preparatem używanym do uszczelniania blatów kuchennych, krawędzi zlewozmywaków czy listew. Na rynku dostępne są dwa rodzaje silikonów – neutralne i octowe.
- Silikony neutralne nie mają ograniczeń, jeśli chodzi o rodzaj powierzchni, na której można je zastosować – poza niektórymi tworzywami, gumą i bitumami. Są to także preparaty bezwonne. Ten rodzaj silikonu sprawdzi się w przypadku uszczelniania przestrzeni kuchennej. Natomiast silikony octowe, choć trwalsze i bardziej odporne na trudne warunki, mogą doprowadzić między innymi do zmatowienia tworzywa lub rozwarstwienia laminatów. Słabiej trzymają też na powierzchniach o odczynie zasadowym np. wapiennych. – mówi Wiktor Loręcki, z firmy Bostik.
Wyjątkowe cechy
Wybierając odpowiedni silikon szczególną uwagę należy zwrócić na to, czy dany produkt wyróżnia odporność na rozwój różnego rodzaju mikroorganizmów. Ważne jest także, by silikon, który zostanie zastosowany w miejscu, w którym przechowuje się żywność, nie stanowił zagrożenia dla zdrowia. Poszukując odpowiedniego rozwiązania, warto więc zwrócić uwagę, czy silikon posiada certyfikat ISEGA. Potwierdza on bezpieczeństwo silikonu względem ludzi oraz możliwość uszczelniania obszarów, w których dochodzi do kontaktu z żywnością – takich jak blaty, spiżarnie czy chłodnie.
- Kolejną cechą dobrego silikonu do zastosowania w kuchni jest jego odporność na działanie mydła i innych detergentów, które na co dzień wykorzystywane są do czyszczenia powierzchni kuchennych – dodaje Wiktor Loręcki.
Skuteczne uszczelnienie
Silikon nie powinien sprawiać trudności zarówno w przygotowaniu powierzchni, aplikacji, jak i zachowaniu czystości.
- Przed przystąpieniem do nakładania silikonu należy dokładnie oczyścić dane miejsce oraz zabezpieczyć boki szczeliny taśmą malarską. Pozwoli to na wygodną aplikację preparatu bez ryzyka zabrudzenia pozostałej przestrzeni - radzi Wiktor Loręcki.
Silikon warto nakładać płynnym, lecz zdecydowanym ruchem. Po nałożeniu uszczelniacza z kartusza, wypełnioną powierzchnię warto również spryskać tzw. finisherem. Po wykonaniu tych czynności należy wyprofilować fugi palcem lub specjalną szpachelką. Silikon warto zastosować nie tylko przy zlewie i blacie, ale także we wszystkich miejscach na styku ścian, mebli i sprzętów AGD – szczególnie lodówki, okapu oraz płyty kuchennej. Jest to prosty i skuteczny sposób na ochronę przestrzeni kuchennej przed wodą i tłuszczem, które zbierają się podczas codziennego gotowania.