Żeliwne piecyki, nazywane pogardliwie kozami, dawniej uznawane były za źródło ciepła dla biedaków. Dziś obserwujemy ich triumfalny powrót.
Projektanci proponują nowe interesujące wzory takich piecyków. Do wyboru mamy modele bardzo ozdobne, z odlewanymi wzorami, stylizowane na barok, albo piecyki bardzo proste, pasujące do wnętrza urządzonego w stylu minimalistycznym. Wiele modeli jest wyposażonych w palenisko osłonięte drzwiczkami z szybą żaroodporną, dzięki czemu możemy obserwować płomienie tak, jak w kominku z wkładem. W ofercie handlowej bywają także piecyki, których wierzch jest przystosowany do gotowania.
Łatwy montaż
Piecyk waży ok. 80-100 kg, a zatem nie wymaga specjalnego wzmocnienia stropu. Mimo to przed zainstalowaniem tego źródła ciepła musimy zawiadomić o takim zamiarze gospodarza domu (chyba że sami jesteśmy właścicielem).
- Podłączenie piecyka do komina nie jest skomplikowane - przekonije Jan Breitscheidel z Korporacji Kominiarzy Polskich. - Kominek musi mieć osobny przewód kominowy i wentylacyjny oraz wentylację wyciągową i nawiewną. Kozę należy natomiast traktować podobnie jak piec kaflowy.
Do jednego komina można podłączyć trzy piece żeliwne. Tylko w mieszkaniu na ostatniej kondygnacji, koza wymaga odrębnego przewodu kominowego. Podłączenie powinien wykonać zdun, ale ponieważ o takich fachowców trudno, może to zrobić albo kominiarz, albo murarz. Wcześniej musi jednak zostać wykonany przegląd komina.
Koza kontra kominek
Kolejna różnica to cena. Za kominek z wkładem, w wersji najprostszej, zapłacimy 5-10 tys. zł. Koza kosztuje 1-2 tys.
Bezpieczeństwo
Osoby, które zamierzają kupić stary, zabytkowy piecyk ze względu na jego urodę, powinny przed zainstalowaniem urządzenia skorzystać z konsultacji kominiarza, który stwierdzi, czy będzie ono właściwie i bezpiecznie funkcjonowało.
Ważne przeglądy komina
W okresie grzewczym kominiarz powinien co drugi miesiąc wykonać przegląd komina, do którego podłączony jest piecyk żeliwny. Dbałość o drożny przewód kominowy jest tak samo ważna, jak w przypadku posiadania każdego innego rodzaju pieca.