

Przekraczającą dopuszczalny poziom obecność pestycydu - glufosynatu stwierdzono w partii fasolki Adzuki z Argentyny. Główny Inspektorat Sanitarny wydał nakaz wycofania jednej z partii produktu z rynku.

W ostrzeżeniu wydanym przez GIS czytamy, że na podstawie oceny ryzyka przeprowadzonej przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy uznano, że spożycie tej fasolki może wiązać się z zagrożeniem dla zdrowia ludzi.
Chodzi o konkretną partię produktu z datą ważności do czerwca 2025. Zarówno w opakowania kilogramowych, jak i półkilogramowych.
Dystrybutorem fasolki w Polsce jest firma Green Essence Sp. z o.o., ul. Poznańska 20, 74-200 Pyrzyce, która, jak podano w komunikacie, "niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności produktu powiadomiła odbiorców oraz uruchomiła procedurę wycofania produktu z rynku". Organy inspekcji sanitarnej monitorują ten proces.
