Poziom akryloamidu w płatkach zbożowych Lubelli był tak wysoki, że podjęto decyzję o wycofania konkretnej partii tego produktu z obrotu. Lepiej ich nie jeść, bo może to być niebezpieczne dla zdrowia.
Ostrzeżenie w tej sprawie opublikował Główny Inspektorat Sanitarny.
„W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wysoki poziom akryloamidu w płatkach wymienionych w ostrzeżeniu. Na podstawie ocen ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego należy uznać, że produkty te mogą stanowić podwyższone ryzyko dla zdrowia konsumenta” – czytamy w komunikacie.
Chodzi o Płatki żytnie, Lubella, 500 g wyprodukowane przez MW Food Sp. z o.o., ul. Chopina 10, 34-100 Wadowice. I konkretną serię tego produktu z minimalną datą trwałości 25.11.2023 L211253LG.
„Producent podjął decyzję o wycofaniu z obrotu handlowego przedmiotowego produktu. Wszyscy odbiorcy zostali poinformowani o zaistniałej sytuacji i konieczności wycofania wskazanych partii” – zapewnia GIS.
I dodaje: Jednocześnie producent podkreśla, że „akryloamid powstaje podczas obróbki termicznej i jest spożywany codziennie przez ludzi na całym świecie. Dla akryloamidu nie ustanowiono dotychczas najwyższych dopuszczalnych poziomów”.
Co mają w tej sytuacji zrobić konsumenci, którzy takie płatki Lubelli mają w domu? Po prostu ich nie jeść.