

Producent obiecał, że wszystkie puszki z tej partii wycofa, a konsumentów poinformuje o skłądniku, który wykryto w konserwie. Własne ostrzeżenie w tej sprawie wydał również Główny Inspektorat Sanitarny.

Sprawa dotyczy konserwy mięsnej, w której stwierdzono obecność białka soi. Samo w sobie nie jest ono szkodliwe, jednak może wywołać nawet poważne konsekwencje zdrowotne dla alergików.
Chodzi o konserwę turystyczną „Mielonka wieprzowa sterylizowana” z Sokołowa. Tę o wadze 300 gramów z numerem partii 03.03.2026 i taką samą datą minimalnej trwałości.
„Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji zobowiązał się do powiadomienia wszystkich odbiorców wskazanej partii o konieczności wycofania go z obrotu handlowego i zwrotu” - podaje w komunikacie GIS i zapewnia, że obecnie prowadzona jest „dokładna analiza przyczyny niezgodności i ustalanie działań naprawczych”.
Inspektorzy sanitarni podkreślają, że osoby uczulone na białko soi nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.

