Wyższy od dopuszczalnego poziom ochratoksyny A stwierdzono podczas badań w żytniej mące razowej typ 2000. Ze sklepów jest wycofywana konkretna partia produktu.
Badania mąki zostały przeprowadzone przez Państwową Inspekcję Sanitarną. Eksperci z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego przygotowali też ocenę ryzyka związanego ze spożyciem produktu. Okazało się, że podwyższony poziom ochratoksyny A może niegatywnie wpływać na zdrowie konsumentów.
Wyniki te przekazano producentowi (Radix-Bis Sp. z o.o., ul. Gerberowa 22, 83-010 Rotmanka), który zobowiązał się poinformować o tym klientów, a także wycofać mąkę ze sprzedaży.
Chodzi jednak tylko o jedną konkretną partię mąkiżytniej razowej typ 200 w opakowaniu o wadze 900 gramów, numerze partii 11.12.2024 i dacie minimalnej trwałości: 11.12.2024.
GIS zaleca, by zakupionej już mąki nie spożywać.