Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

Nasz przepis na niedzielny obiad: bryzol, cynaderki, eskalopki

Nasz przepis na niedzielny obiad: bryzol, cynaderki, eskalopki

Kto pamięta chleb ze śmietaną i cukrem, czops, cynaderki i smażoną mortadelę? W PRL te dania były hitem. Z tamtego czasu w jadłospisach gdzieniegdzie przetrwały cynaderki, fasolka po bretońsku i forszmak. Oraz flaki w Piaskach.

Ormiańskie chaczapurii w spolszczonej wersji wygrało w kategorii dań regionalnych

Pyszny konkurs. Na podium chaczapuri, hucułka i lawendowa nalewka

W tym konkursie naprawdę można zazdrościć jurorom. Bo mają okazję kosztować wyjątkowych pyszności. W tym roku podniebienia członków komisji zdobyły chaczapuri ze szpinakiem, pokrzywą i kolendrą, słodka hucułka oraz nalewka z lawendy.

Nasz pomysł na niedzielny obiad: jabłka w roli głównej
Magazyn

Nasz pomysł na niedzielny obiad: jabłka w roli głównej

Kaszanka i jabłka to jeden z duetów, który występuje na kartach publikacji „Szarlotka z lubelskich jabłek”, stanowiącej owoc konkursu „Kobieta gospodarna wyjątkowa”. W książce znajdują się przepisy na zwycięskie potrawy z udziałem lubelskich jabłek. Jak na przykład na chlebek z jabłkami, jabłecznik, jabłuszkowy smalczyk i pyszną pamułę.

Białe czy czerwone? Winiarska impreza z degustacją
zdjęcia
galeria

Białe czy czerwone? Winiarska impreza z degustacją

Na zamkowym dziedzińcu w Janowcu trwa Święto Wina. Na miejscu można spróbować i zakupić trunki wprost od producentów. Swoje wyroby prezentuje 17 lokalnych winnic - najwięcej w historii święta. Degustacji i zwiedzaniu sprzyja pogoda.

Smakowity sezon już się zaczął. Przepisy na dania z młodej kapusty poleca Waldemar Sulisz
Magazyn

Smakowity sezon już się zaczął. Przepisy na dania z młodej kapusty poleca Waldemar Sulisz

Na straganach pojawiła się młoda kapusta, która daje pole do popisu miłośnikom gołąbków. Mogą być z ryżem i mięsem, mogą być ziemniaczane z cebulką. Gołąbki powoli znikają z kulinarnej mapy Lublina i regionu, dlatego z całego serca polecam wyprawę do Urszulina

Papież w Watykanie jadał polski sękacz, dostarczany pocztą dyplomatyczną z Lubelszczyzny

Do Watykanu z lubelskiego szła specjalna paczka, a w niej przysmak Jana Pawła II

Kiedy Karol Wojtyła wysiadał z krakowskiego pociągu na lubelskim dworcu, szedł na KUL piechotą. Po drodze robił sobie przystanek u Dominikanów, żeby odprawić mszę św. I zjeść śniadanie z ojcem Mieczysławem Krąpcem.

Naleśniki z kwiatami magnolii i kiszone stokrotki. Przepisy kulinarne
Magazyn

Naleśniki z kwiatami magnolii i kiszone stokrotki. Przepisy kulinarne

Czy kwiaty magnolii są jadalne? – Tak. Kwiaty magnolii są jadalne i różnią się smakiem – tłumaczy Łukasz Łuczaj, specjalista od roślin jadalnych. Magnolie jeszcze kwitną i możemy z nich przygotować smakowite stir-fry, naleśniki z dżemem magnoliowym a nawet lody magnoliowe. Maj to najlepszy miesiąc, żeby eksperymentować z kwiatami na talerzu.

Zaskakujący obiad; pokrzywa. Przepisy kulinarne poleca Waldemar Sulisz
magazyn

Zaskakujący obiad; pokrzywa. Przepisy kulinarne poleca Waldemar Sulisz

Maj to najlepszy czas, żeby sobie zrobić pokrzywowy detoks. Po prostu: przez tydzień jedz mały pęczek pokrzywy – radzi Justyna Pargieła, zielarka i fitoterapeutka. Oto siedem smakowitych dań z pokrzywą.

Co na obiad? Zupa zupie nierówna
magazyn

Co na obiad? Zupa zupie nierówna

Consome z biłgorajskiej gęsi, jabłkowa hrubieszowska, kisielca skierbieszowska, pamuła, pejzanka oraz zozuli barszcz z kartoszką to tylko niektóre z przepisów jakie znajdziecie w książce „Zupy z natury, tradycji i pasji”, którą możecie ściągnąć ze strony lubelskie.pl.

Smardze na zdjęciach urosły w moim ogrodzie 1 kwietnia i nie jest to prima aprilis – mówi Ireneusz Pilipczuk.
przepisy

Smakiem dorównują trufli. Sezon na te grzyby już się zaczął

Zaczęły się smardze, zaczął się czosnek niedźwiedzi, czyli zaczęło się życie – napisał Aleksander Baron, jeden z najciekawszych szefów kuchni w Polsce. Pierwsze smardze pojawiły się w ogrodzie Ireneusza Pilipczuka w Lublinie już 1 kwietnia 2023 i nie jest to prima aprilis. Od 2014 roku smardze nie podlegają całkowitej ochronie, wolno je zbierać w ogrodzie, na działce, w szkółkach leśnych i parkach.

Punkt w Zamościu jest otwarty przez 24 godziny na dobę i 7 dni w tygodniu

Nie wyrzucaj jedzenia po świętach. Lista jadłodzielni

Została sałatka? Zbywa barszczu? Wędliny mogą się zmarnować? Nie muszą. Można to wszystko oddać potrzebującym. Takie miejsce jest w Zamościu przy ul. Peowiaków otwarte 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu. Podobne jadłodzielnie znajdziemy też w innych miastach.

Jarosław Dumanowski
Magazyn

Pasztet po królewsku. Wielkanoc z 720 jajkami

Największym i na dodatek bez wątpienia królewskim specjałem wielkanocnym był „pasztet ollaputreda francuska” przyrządzony z kapłona – Rozmowa z prof. Jarosławem Dumanowskim z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu.

Łukasz Oroń

Jak upiec dobry schab na ostatnią chwilę. Radzi mistrz Łukasz Oroń

Jakieś problemy w kuchni? Pomóc może Łukasz Oroń, szef kuchni restauracji „Legendy Miasta” w Hotelu Ibis

Marcin Żydek

Żółtko nie może mieć szarej obwódki. Rady mistrza kuchni Marcina Żydka

Jak zrobić idealne jajka faszerowane – tłumaczy Marcin Żydek, szef kuchni restauracji „Trzy Romanse”, Hotel Wieniawski.

Mistrz Oroń poleca co warto mieć na świątecznym stole

Łukasz Oroń, szef kuchni restauracji „Legendy Miasta” w Hotelu Ibis specjalnie dla naszych Czytelników

Marcin Żydek specjalnie dla Czytelników odsłania tajemnice swojego mistrzostwa

Jak zrobić idealne jajka faszerowane

Specjalnie dla naszych Czytelników Marcin Żydek, szef kuchni restauracji „Trzy Romanse”, Hotel Wieniawski

Justyna Pargieła

Justyna Pargieła poleca: Pieczarki nadziewane podagrycznikiem i nasionami konopi

O tym, co podać na wielkanocny stół mówi nam, zielarka fitoterapeutka, miłośniczka kuchni roślinnej, Justyna Pargieła.

Przepisy na Wielkanoc poleca Waldemar Sulisz. Kotlety po zamojsku i zupa cytrynowa

Przepisy na Wielkanoc poleca Waldemar Sulisz. Kotlety po zamojsku i zupa cytrynowa

W ofercie mamy także przepis na sernik. Podpowiadamy także, co podać w lany poniedziałek.

Super szybkie przepisy na wielkanocny stół. Chrzanówka i faszerowane jajka

Super szybkie przepisy na wielkanocny stół. Chrzanówka i faszerowane jajka

Święta na ostatnia chwilę? Jeżeli macie tak w domach, to mamy też podpowiedź co zrobić w kuchni.

Pstrąg według receptury z Książki kucharskiej hrabiów na Włodawie i Różance przyrządzony przez Sylwestra Lisa z Atmosfera Caffe we Włodawie
Magazyn

Zostaw tę świnię. Przepisy na ryby zamiast wieprzowiny

Jeszcze w średniowieczu wielu teologów uważało, że chrześcijanie nie powinni jeść wieprzowiny. Skoro Chrystus nie jadł wieprzowiny, należało go naśladować – mówi prof. Jarosław Dumanowski, badacz tradycji żywieniowych w Polsce.

69 zł za obiad na mieście. Normalnie jest dwa razy drożej. Restaurant Week 2023
galeria

69 zł za obiad na mieście. Normalnie jest dwa razy drożej. Restaurant Week 2023

Startuje kolejna edycja Restaurant Week. W Lublinie odbywa się po raz siódmy i tym razem zaprasza do siebie kilkanaście restauracji.

Babeczki, serniki i mazurki. Wielkanocne przepisy wybiera Waldemar Sulisz
magazyn

Babeczki, serniki i mazurki. Wielkanocne przepisy wybiera Waldemar Sulisz

Święta za pasem, więc mamy dla was trochę przepisów na słodkości. Od babeczek z gryczanymi pralinami, przez pyszne oponki serowe po trzy rodzaje sernika, w tym pikantny sernik koperkowy. I słynny sękacz z tortownicy.

Żurek warto podać z porcją tłuczonych ziemniaków, które wystają nad poziom zupy, i zostały ozdobione omastą

W kuchni króluje żurek kujawski, ale ma też inne wersje. Przepis na żurek żukowski

W lubelskich sklepach rządzi żurek kujawski. A gdzie żurek żukowski, duma naszej regionalnej kuchni? W okresie postu warto postawić na żurek, gdyż ma ciekawą historię, jest zdrowy, szybko się robi i istnieje kilka jego bardzo smakowitych odmian

Legendarna pizzeria „Pod Koziołkiem” wraca. Przepis na ciasto ten sam, co lata temu
galeria

Legendarna pizzeria „Pod Koziołkiem” wraca. Przepis na ciasto ten sam, co lata temu

To było kulinarne trzęsienie ziemi. Jesienią 2019 roku zniknęła jedna z dwóch najstarszych pizzerii w Lublinie. Odtworzenie tamtego smaku wydawało się wtedy niemożliwe. Teraz wszystko wskazuje na to, że się uda.

Zanim przyjdzie wiosna. Wyjątkowe przepisy (nie tylko) na niedzielny obiad

Zanim przyjdzie wiosna. Wyjątkowe przepisy (nie tylko) na niedzielny obiad

Jak wiosna blisko, robię na patelni szaszłyk z kurczaka. To zapowiedź majówki i wiosny na całego. Wśród dzisiejszych propozycji na niedzielny obiad mamy delikatną doradę, pyszną fasolkę po bretońsku, omlet wiśniowy i rajską zupę.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium