Produkowane w Międzyrzecu Podlaskim Pryncypałki i Mafijne zyskają hiszpański rodowód. Ciastkarski gigant, Dr Gerard został właśnie wchłonięty przez grupę Adam Foods.
Kultowe wafle i markizy powstają w dwóch zakładach na Lubelszczyźnie, Radzyniu i Międzyrzecu Podlaskim. Poza tym, w 2016 roku Dr Gerard przeniósł swoją główną siedzibę z Ożarowa Mazowieckiego do Międzyrzeca właśnie.
Kilka dni temu, jeden z największych producentów ciastek Polsce dołączył do hiszpańskiej grupy Adam Foods.
– Ta zmiana właścicielska jest dla nas wielką szansą, ponieważ dołączamy do biznesu o silnych fundamentach i długiej tradycji w Europie. Zachowujemy jednocześnie elastyczność, dynamikę i pasję do jakości– przekonuje prezes polskiego giganta Jarosław Zawadzki.
Hiszpańska grupa jest liderem w produkcji ciastek w swoim kraju. Ale sprzedaje również miody, ciasta, chleby, buliony czy pasztety.
– Przejęcie Dr Gerarda jest ważnym krokiem w rozwoju naszej międzynarodowej działalności. Zapewni nam ono duże możliwości wzrostu i wprowadzania innowacji, a przede wszystkim pomoże produkować coraz lepsze ciastka na bazie innowacyjnych, smakowitych receptur dostosowanych do trendów rynkowych – zauważa z kolei José Manuel Faría, dyrektor generalny w Adam Foods.
Ciastka i wafle z lubelskich zakładów trafiają na eksport do ok. 50 krajów, a obroty spółki sięgają 130 milionów euro. Dr Gerard zatrudnia 1,1 tys. osób i jest największym pracodawcą w tej części Lubelszczyzny. Zaś obroty hiszpańskiej grupy sięgają 350 mln euro.