Robi coraz większą karierę. Ma tyle dobroczynnych witamin, że warto zjeść go chociaż raz w tygodniu.
Najprościej
Wyższa szkoła jazdy polega na wydrążeniu miąższu ze skórki, posiekaniu z cebulką i czosnkiem i napełnieniu na powrót.
Bardzo fajnie smakuje plasterek awokado położony na razowym chlebie. Zamiast masła.
Ponieważ miąższ łatwo się rozsmarowuje, można z niego robić pyszne pasty.
Przepyszna zapiekanka z awokado
2 dojrzałe awokado
20 dag sera gorgonzola
100 ml słodkiej śmietanki
pół kostki bulionu warzywnego
1 łyżka soku z cytryny
tłuszcz do smarowania naczyń do zapiekania
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Najpierw trzeba awokado delikatnie obrać ze skórki.
Następnie pokroić na cienkie plastry i skropić cytryną.
Teraz ułożyć w naczyniach do zapiekania (wysmarowanych tłuszczem) awokado.
Śmietankę wymieszać z pokruszoną kostką bulionową, solą i pieprzem i zalać awokado.
Ozdobić kawałkami sera.
Zostaje rozgrzać piekarnik na jakieś 180 stopni C i zapiec awokado 7 minut.
Podajemy ten przysmak z kromeczkami bagietki i czosnkowym masłem na talerzyku. Masłem można posmarować bagietkę lub dodać sobie do zapiekanki.
Polecam, bo bardzo pyszne jest.